ERVINIJA U ZASADU DUNJA: Šta raditi ako je uzela maha?

0
8140
Agrosaveti---Ervinija---02

Zasad dunje Radiše Pavlovića iz sela Stepci koje se nalazi u opštini Rača, zahvatila je ervinija, odnosno bakteriozna plemenjača jabučastog voća. Voćnjak se nalazi u trećoj godini i prošle godine je dao prinos od oko 2,5 tone. Bili su zadovoljni i prinosom i cenom, međutim sada imaju problem sa ervinijom koja je itekako uzela maha u voćnjaku.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Dunja je dragocena voćka laka za uzgoj, a blagotvorna za zdravlje. Najveća boljka joj je – ervinija, a ovde ćete saznati kako se protiv nje boriti.

“Neiskusni smo kada je voćarstvo u pitanju, i sada plaćamo danak. Đubrili smo azotom, što nikako nismo smeli, jer veća prisutnost azota u zemljištu veoma pogoduje erviniji.” – kaže nam naš domaćin Radiša Pavlović.

Adama Sultan 1120x180

Zasad se sastoji od tri sorte i nisu sve jednako odreagovale na erviniji. Kao najtolerantnija pokazala se sorta trujumf, dok je leskovačka dunja najviše obolela. Postavlja se pitanje zašto je došlo do širenja bolesti, a odgovor nam je dao polj. ing. Danko Petrović iz PSS Kragujevac.

PROČITAJTE I...  Zaštita DUNJE od larvi breskvinog i jabukinog smotavca – reagujte na vreme!

Agrosaveti---Ervinija---01“Ovaj zasad je u 3. godini. U ovoj poslednjoj godini dao je oko 2,5 tone roda. To je realno, ali je problem. Problem je zato što ervinija ulazi u biljku kroz cvet. Preporuka je da u prve tri godine ne dozvole prinos, odnosno da odstrane cvetove.” – savetuje Danko Petrović.

galenika psenica LG 1120x185px

To znači da se zarad zdravlja biljke i kasnijih prinosa, valja odreći prvog roda. Međutim, šta raditi sad kada je voćnjak već zahvatila ervinija?

“Tokom zimskih meseci, kada su temperature -5, -10 stepeni, tada bakterija miruje i tada odstanjujemo sve zaražene delove do 10-ak cm zdravog tkiva, oštrim makazama koje dezinfikujemo posle svakog preseka. Odstranjene delove biljke iznosimo iz voćnjaka i neophodno ih je zapaliti.” – savetuje Danko.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Pojedina stabla su skoro potpuno zaražena, te se ona mogu odseći do zdravog dela, jer se vidi da su lastari već krenuli. Koren je jak, biljka se dobro primila, te domaćin negom ponovo može formirati biljku, kaže Danko. Međutim, ima stabala koja će morati i da se izvade, što predstavlja direktnu štetu za domaćina.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja dunje i rakije porodice Sekulić

Sugerišemo da obavezno pročitate i pogledate video prilog o iskustvu još jednog voćara i kako se on uspešno izborio sa ervinijom u članku: Uzgoj dunje i borba protiv ervinije

Prethodni tekstTemerinčani prvi registrovali plantažu ORGANSKOG KIVIJA u Srbiji
Sledeći tekstBobičasto voće ARONIJA: Donosi zdravlje i solidnu zaradu kada se prerađuje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime