ERVINIJA U ZASADU DUNJA

0
1365
Agrosaveti---Ervinija---02

ŠTA RADITI AKO JE ERVINIJA UZELA MAHA?

Zasad dunje Radiše Pavlovića iz sela Stepci koje se nalazi u opštini Rača, zahvatila je ervinija, odnosno bakteriozna plemenjača jabučastog voća. Voćnjak se nalazi u trećoj godini i prošle godine je dao prinos od oko 2,5 tone. Bili su zadovoljni i prinosom i cenom, međutim sada imaju problem sa ervinijom koja je itekako uzela maha u voćnjaku.

Kalif-480-EC-1038x172

“Neiskusni smo kada je voćarstvo u pitanju, i sada plaćamo danak. Đubrili smo azotom, što nikako nismo smeli, jer veća prisutnost azota u zemljištu veoma pogoduje erviniji.” – kaže nam naš domaćin Radiša Pavlović.

BASF - Systiva-1068x172px

Zasad se sastoji od tri sorte i nisu sve jednako odreagovale na erviniji. Kao najtolerantnija pokazala se sorta trujumf, dok je leskovačka dunja najviše obolela. Postavlja se pitanje zašto je došlo do širenja bolesti, a odgovor nam je dao polj. ing. Danko Petrović iz PSS Kragujevac.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Ervinija---01“Ovaj zasad je u 3. godini. U ovoj poslednjoj godini dao je oko 2,5 tone roda. To je realno, ali je problem. Problem je zato što ervinija ulazi u biljku kroz cvet. Preporuka je da u prve tri godine ne dozvole prinos, odnosno da odstrane cvetove.” – savetuje Danko Petrović.

BASF - Butisan-1068x172px

To znači da se zarad zdravlja biljke i kasnijih prinosa, valja odreći prvog roda. Međutim, šta raditi sad kada je voćnjak već zahvatila ervinija?

BASF - Caramba-1068x172px

“Tokom zimskih meseci, kada su temperature -5, -10 stepeni, tada bakterija miruje i tada odstanjujemo sve zaražene delove do 10-ak cm zdravog tkiva, oštrim makazama koje dezinfikujemo posle svakog preseka. Odstranjene delove biljke iznosimo iz voćnjaka i neophodno ih je zapaliti.” – savetuje Danko.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kupina u Šumadiji

Pojedina stabla su skoro potpuno zaražena, te se ona mogu odseći do zdravog dela, jer se vidi da su lastari već krenuli. Koren je jak, biljka se dobro primila, te domaćin negom ponovo može formirati biljku, kaže Danko. Međutim, ima stabala koja će morati i da se izvade, što predstavlja direktnu štetu za domaćina.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime