Kad nema leka-tu je KLEKA: Jedna od najlekovitijih biljaka na svetu

0
3176
kleka
Foto: Pixabay

Kleka je biljka koju je naš narod veoma cenio i ceni i dalje. Svi delovi su lekoviti, a naročito zreli ljubičasti plodovi.

Adama Asorbital 1120x180

Kleka je višegodišnja biljka iz porodice čempresa. Može da bude gust i širok žbun, a može i da postane drvo do 7 metara visine. Raste po šumama, ledinama, obroncima. Kod nas se nalazi na Fruškoj gori, Vršačkim planinama, na Zlatiboru, Zlataru, Tari, na području Vlasinskog jezera. Raste i širom Sjeničko-pešterske visoravni, na Kopaoniku i Staroj planini…

Kao i svi četinari i ona ima guste iglice, tamno zelene boje. Cveta tokom parila i maja. U lekovite svrhe se koriste iglice i grančice koje se beru od aprila do juna i suše, kao i zrele bobice koje se beru od kraja leta do početka zime. Beru se samo zrele bobice, jer zelene nisu lekovite. Zatim se suše u tankom sloju, uz često prevrtanje i koriste za razne namene.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Najpoznatiji proizvod je čuvena lekovita rakija od kleke- klekovača. Manje je poznato da se kleka koristila i kao začin i dodatak jelima od mesa, da se od nje pravila turšija, kompot, vino.

PROČITAJTE I...  Nana, kamilica, beli slez – unosan biznis

Lekovita svojstva kleke

Kleka ima atiseptičko, protivupalno i duaretičko delovanje. Ona je omiljena biljka narodne medecine i ima posebno mesto kod starih Srba, o čemu svedoče zapisi u Hilandarskom medicinskom kodeksu iz 13. veka, navodi BBKlekovača.

Adama Tomigan XL 1120x180

Kleka poboljšava varenje, smiruje nadimanje, izbacuje višak vode iz organizma. Naš narod je koristio kod reumatizma i bolova u zglobovima.

Kupka od iglica i graničica kleke smanjuje otok nogu (peršun, takođe, rešava problem otečenih nogu). Rakija klekovača najčešće se koristi za obloge kod bolnih zglobova, artritisa, gihta. Čaj od ploda kleke, kako navodi Institu Josif Pančić, koristi se kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema.

KWS banner 728x90

Ipak, pored svih zdravstvenih benefiti koje donosi kleka, treba istaći da stručnjaci upozoravaju da ne smeju da je koriste trudnice i dojilje, kao ni bubrežni bolesnici.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

pylon galenika jan 023
Prethodni tekstVojvodina: Počeo konkurs za sufinansiranje podizanja voćnjaka i zaštitu
Sledeći tekstTemerinčani prvi registrovali plantažu ORGANSKOG KIVIJA u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime