Uzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Kamendol

0
1782
Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Kamendol 05

Svestan činjenice da su pčele najbolji oprašivači i da, zahvaljujući njima, veliki broj proizvođača ostvaruje dvostruko veće prinose, Ratko Đorđević, mladi voćar iz Kamendola, pre par godina kupio je nekoliko košnica a danas mu je nezamisliva proizvodnja jabuka bez njegovih medonosnih pčela.

Spyrale Adama 1120x1080

Samo interesovanje za pčelarstvom kod našeg sagovornika javilo se još u tinejdžerskim danima, a s obzirom na to da se porodica Đorđević decenijama unazad profesionalno bavi voćarstvom, pčelarstvo mu se, kako na početku razgovora ističe naš sagovornik, logično nametnulo.

Pčelarstvo u službi voćarstva

Od trenutka kada je uvideo koliko su pčelarstvo i voćarstvo usko povezani, valjalo je, kaže Ratko, edukovati se o dobrobiti pčela za voćke ali i za očuvanje celokupnog biodiverziteta. Tim pre što se njegova porodica voćarstvom bavi profesionalno, a ne iz hobija.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Kamendol 04

S obzirom na to da je još uvek početnik, zadovoljava se sa 3 košnice koje su stacionirane na njihovom gazdinstvu. Kako vreme bude odmicalo, a znanje i sigurnost povećavalo, radiće, kaže, i  na povećanju proizvodnje.

Srećna je okolnost što u njegovom selu postoji veliki broj uspešnih, a pre svega savesnih pčelara koji se ujedno bave i voćarstvom. Pčelarstvo je u Grockoj neka vrsta sekundarne delatnosti, kaže Ratko i dodaje da je ono, pre svega u službi voćarstva. Ono što je primarno, svakako je uticaj pčela na poprašivanje voća.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Kamendol 03

Listajući brojne specijalizovane internet sajtove, bilo domaće bilo strane, Ratko je dolazio do podataka koji ukazuju na to da su prihodi od oprašivačke funkcije pčela često i 10 puta veći. Tako se, kako navodi Đorđević, u Americi, za podsticanje pčelarstva, iz budžeta izdvaja 87 dolara po košnici, a u Holandiji 60 guldena. Ne raduje ga činjenica da je ta suma kod nas znatno niža, 720 dinara po košnici.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Barajevu

Upravo činjenica da je intenzivna proizvodnja danas jednostavno nezamisliva bez tesne povezanosti voćarstva i pčelarstva, ohrabruje ga u nameri da, u godinama koje slede, uz povećanje plantaža, paralelno umnožava i broj pčelinjih društava na svom gazdinstvu.

Zadatak u budućnosti – podizanje svesti ratara i voćara

Jedan od zadataka koji je pred sebe postavio ovaj mladi proizvođač jeste i podizanje svesti kod ratara i voćara o toksičnosti primenjenih insekticida i pesticida na pčelinja društva. Akcenat je, kaže Đorđević, na simbiozi pčelara i voćara a sve u cilju povećanja prinosa.

Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Kamendol 02

Sa izrazom zadovoljstva na svom licu je podelio sa nama podatak da su njegove pčele i ove sezone nesmetano zujale i vredno oprašivale jabuke i druge voćne vrste, bez negativnih efekata po njih.

Iako mu je svet pčelarstva još uvek velika nepoznanica i svestan je da će biti oscilacija i u toj proizvodnji, želja mu je da nastavi druženje sa tim višestruko značajnim insektima. Šaljivo dodaje da su sami počeci bavljenja pčelarstvom bili slatki i bolni. „Potekle“ su i prve količine meda, a naredne godine očekuje da će biti i polena.

PROČITAJTE I...  Sušare u Blacu rade punom parom

Više pčela – veći prinosi voća!

Želja mu je da svoje pčele maksimalno zaštiti te ih, za sada, drži u dvorištu porodične kuće o čemu su obaveštene i njegove komšije. Sa povećanjem broja košnica namera mu je da ima nekoliko seoba pčela po kvalitetnim pašnjacima u njihovoj okolini.

Prve komšije su mu, kaže, savesne ali to isto ne može da kaže za brojne druge proizvođače širom Srbije. Zato im je i ovoga puta uputio apel da svakoga trenutka imaju u vidu dobrobit pčela.

U stalnom je kontaktu sa raznim veterinarima kojima je, kao i njemu glavni cilj očuvanje zdravlja pčela. Najvažnije mu je adekvatno korišćenje hemijskih preparata. Raduje ga činjenica da su ga u njegovim pionirskim koracima bavljenja pčelarstvom zaobilazile sve potencijalne pretnje, pre svega bolesti kod pčela, poput varoe.

Njegove pčele su, kako zadovoljno dodaje, visoko produktivne i daju mu med izuzetnog kvaliteta koji je, kako naglašava, potpuno bezbedan za ljudsku upotrebu. Neće se, naravno, kako ističe, zadržati na trenutnim količinama.

Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Kamendol 01

Teglica njihovog meda od pola kilograma ove godine koštala je 400 dinara i zadovoljan je prodajom. Ratko Đorđević kaže da u Kamendolu još uvek ne postoji lokalno pčelarsko udruženje a da bi mu, kao početniku, to bilo vrlo značajno. Razmena iskustava u proizvodnji mu je bitna ali mu je jednako važno i da se pčelari što pre ujedine kako bi zajedno nastupili na tržištu.

PROČITAJTE I...  Jabuka Budimka, sorta za organsku proizvodnju

Planovi za budućnost

Kao student Poljoprivrednog Fakulteta u Zemunu, odsek za voćarstvo i vinogradarstvo, veći deo vremena provodi u Beogradu ali je i tada svojim srcem na selu, uz oca Slavoljuba, koji mu je najveći uzor i motivacija, da istraje u svim svojim ambicijama. A sve ih je više, uz osmeh nam dodaje Ratko.

Čovek da bi bio ispunjen u svom poslu, dodaje na kraju, mora da bude ispunjen i kao ličnost. Kako nam je u neformalnom razgovoru rekla njegova ponosna baka, njen unuk ima više razloga za zadovoljstvom. Bio je đak generacije, oprobao se i u fudbalu, a danas radi i kao fudbalski sudija.

Uprkos brojnim obavezama u voćnjaku i oko pčela, uspeva da polaže sve ispite u roku i to sa visokim ocenama. Zavoleo je dinamičan i bogat društveni život u Beogradu i odgovara mu taj tempo života ali se nikada ne bi menjao za život na selu koji ga ispunjava i vidi svoju perspektivu u Kamendolu.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstUzgoj jabuka u Vršcu
Sledeći tekstSejati samo deklarisano seme pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime