Srpska pamet i znanje stvorili vazdušni berač borovnice, maline, kupine

0
1264
Agrosaveti - Proizvodnja borovnica Holandija 02

U svetlu sve prisutnijeg problema nedostatka berača, porodična firma iz Obrenovca osmislila je inovativni vazdušni berač jagodastog voća pod nazivom Kokan. Zamenjuje 200 radnika, a mašina samu sebe isplati za 2 godine.

Adama Maganic 1120x180

Mašinu Kokan pravi porodična kompanija iz Obrenovca, a taj projekat podržala je i država kroz projekat podrške za inovativnost. Mnogi za njih nisu čuli, iako su poznati ostatku sveta. Zapošljavaju više od 70 radnika, a do sada su prodali preko 100 berača za borovnicu svuda u svetu.

Nakon četiri prototipa vazdušnog berača, 2013. godine su predstavili konačan proizvod, vazdušni berač  jagodastog voća KOKAN500S, traktorom vučeni berač sa sopstvenim dizel agregatom za pokretanje svih mehanizama na beraču, nezavisno od traktora koji ga vuče. Može da obere malinu, kupinu, borovnicu, crnu ribizlu.

Paradajz 1120x180

Tehnologija rada

Vazdušno branje je inovativna tehnologija koja oponaša oluju. Opstrujava rodne grane biljke prekidnim vazduhom kontrolisane brzine i bez fizičkog kontakta radi branje bez oštećenja plodova, a bere samo tehnološki zrele plodove.

Kako Marko Kokanović navodi za Agrobiznis magazin, reč je o vazdušnoj pušci koja je kontrolisane brzine i frekvencije. Na ovaj način se krošnja trese do mere da otpadne zreo plod, a da zeleni ostane. Vazdušni jastuci prihvataju plodove i transportuju ih bezbedno do gajbica.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Mašinu opslužuje 3-4 radnika, a zamenjuje 200 berača dnevno, žetveni kapacitet je 1.000 kg na sat i 4 hektara dnevno. Prema rečima Kokanovića, mašina samu sebe isplati za 2 sezone.

PROČITAJTE I...  Uzgoj borovnice iz ličnog iskustva: Nije sve ružičasto kao što se priča

Velika prednost mašine je što može da radi na otvorenom i u plastenicima. Može da radi i noću, po rosi i nakon blaže kiše. Traktor snage od 80 kilovata može da vuče mašinu. Potpuno su razvijena dva modela, a uskoro će biti gotov i samohodni model.

Krompir 1120x180

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstAronija: Superhrana i izvor dodatnih prihoda
Sledeći tekstTrešnja kao izvozni adut mladih voćara iz Srema

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime