Trešnja kao izvozni adut mladih voćara iz Srema

0
130

Braća, Aleksandar i Andrej Cesnik iz Slankamenačkih Vinograda, primer su da zajedništvo i sloga donose napredak, i da uz dobru ideju, ali i mnogo rada i učenja, život na selu može biti isplativ. Odlučili su ostanu na porodičnom imanju i posvete se njegovom unapređenju. Kako su nam rekli prilikom obilaska njihovog mladog, modernog zasada trešanja, za taj poslovni poduhvat su se odlučili jednoglasno. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Savremeni zasad trešnje na mestu starog vinograda i njive

Mladi voćari, braća Cesnik – Andrej, koji dobro vlada obradom zemljišta i Aleksandar, budući inženjer poljoprivrede, uz logističku podršku iskusnog privrednika Bogdana Mamuzića, svesni značaja simbioze znanja i savremene tehnologije proizvodnje, sa punim elanom su krenuli u zahtevnu i nimalo laku prozvodnju trešnje. Kako nam je rekao Andrej, proizvodnju su zasnovali avgusta 2021-ve godine, na zemljištu na kojem su Cesnikovi godinama gajili ratarske kulture, a na jednom delu i vinograd.

Sve je to raskrčeno, zasadili su uvozne sadnice, podigli savremenu protivgradnu mrežu, i postavili zalivne sisteme. Budući da o toj voćnoj vrsti nisu imali nikakvog predznanja, svaka informacija o uzgoju trešanja im je bila dragocena.

Adama Sultan 1120x180

Intenzivna proizvodnja je nezamisliva bez protivgradne i „Fruit Cage“ zaštite

Nakon agrohemijske analize zemljišta, koja je pokazala da je ono pogodno za podizanje zasada, sredinom aprila ove godine, na 12 i po hektara su zasadili 23 hiljade sertifikovanih sadnica, koje su uvezli iz više rasadnika iz Italije. Trenutno imaju 7 sorti trešanja, jer svaka od njih ima različito vreme sazrevanja, te se i berba kontinuirano obavlja tokom jednog meseca. Odlučili su se za „Feroviju“, „Reginu“, „Kordiju“, „Svit Lorens“, „Svit Arijanu“, „Areko“ i „Grej Star“.

PROČITAJTE I...  Berba trešanja u selu Miokovci

Da bi njihov zasad trešnje mogao da parira savremenim italijanskim zasadima, podigli su stubove za protivgradne mreže, koje su danas neminovnost za one koji žele da se bave intenzivnom voćarskom proizvodnjom.

galenika pylon 1120x85

Takođe, među prvima u zemlji su postavili i tzv. „Fruit Cage“ sistem, koji pruža stopostotnu zaštitu, kako od grada, tako i od raznih insekata i ptica. U prvim godinama će vršiti hemijske tretmane svojih stabala, ali im je u planu da pređu na ekološki sistem uzgoja, podelio je sa nama svoje planove, Aleksandar.

Maksimalan rod u petoj godini, 8 kilograma po stablu

Svedoci smo naglih klimatskih promena, i u takvim uslovima, nema mesta za amaterizam, smatraju braća Cesnik, ukazujući na potencijalne bolesti trešanja na koje se mora obratiti pažnja od prvih dana. Prvih meseci su se susreli sa bolestima poput šupljikavosti lista, biljne vaši i grinja, koje su uspešno sanirali. Aleksandar i Andrej svakodnevno, naizmenično, obilaze zasad, kako bi mogli preventivno da reaguju, u slučaju pojave nekih bolesti, a noću uključuju zalivne sisteme.

PROČITAJTE I...  Berba trešanja u Ritopeku

Biće još mnogo danonoćnog rada do prvog konkretnijeg roda, uz osmeh dodaje Aleksandar, ali su se naoružali strpljenjem i do tada neće sedeti skrštenih ruku. Prvom ozbiljnijem rodu mogu se nadati za tri godine a maksimalan rod, 8 kilograma po stablu, očekuje se u petoj godini.

U planu nabavka hidrokulera i izgradnja hladnjače

Budući da su trešnje izuzetno osetljive, i nakon berbe se moraju adekvatno skladištiti, Cesnikovi već sada moraju da razmišljaju o novim investicijama. U planu im je kupovina hidrokulera i izgradnje hladnjače, ali i sortirnice za kalibraciju plodova, budući da žele da se fokusiraju na inostrano tržište. Prema evropskim standardima, plodovi premijum klase, treba da imaju 28 mm i naviše, kaže naš sagovornik.

A dok se slankamenačke trešnje ne budu našle na zahtevnom evropskom tržištu, ovi mladi domaćini bi voleli da ujedine tamošnje proizvođače, da osnuju jednu modernu voćarsku zadrugu, kao i otkupni centar, i da tako izađu na pijace zapadnoevropskih zemalja. Ovaj ambiciozni mladi poljoprivrednik, koji je i dobitnik laskavog priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, voleo bi da se oproba i u preradi, te je jedan od njegovih zacrtanih planova i proizvodnja sokova i džemova od trešanja, koji bi se prodavali na domaćem tržištu.

PROČITAJTE I...  Novine u voćarstvu: Šta je to Bibaum uzgojni oblik i koje su prednosti?

Sagovornici: Aleksandar i Andrej Cesnik, uzgajivači trešnje iz Slankamenačkih Vinograda

Prethodni tekstTemelji modernog vinogradarstva u Srbiji
Sledeći tekstDigestija repe ispod standarda, hoće li biti dovoljno šećera

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime