Aronija: Superhrana i izvor dodatnih prihoda

0
121

U poslednjih 10-tak godina aronija privlači sve veću pažnju kod nas, što zbog lekovitih svojstava kojima obiluje, što zbog lakoće uzgajanja. Ova čudesna biljka bogata je antioksidansima, jača imuni sistem i umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti. Jedna čašica soka od aronije, dnevno, predstavlja pravu vitaminsku injekciju za organizam. Slobodan Obrenović, iz okoline Mladenovca, prvi put se sa aronijom susreo kada mu se mlađa ćerka imala problema sa oslabljenim imunim sistemom, i tada je odlučio da podigne zasad od oko 600 sadnica i vidi na svom primeru da li je ova biljka tako čudesna kao što se priča.

Adama Asorbital 1120x180

Zarada je u preradi aronije

Savet proizvođača koji se već duže vreme bave ovim voćem jeste da se voćari više okrenu proizvodnji sokova, džemova i čajeva koji su dosta traženi, a prizvodnja istih veoma isplativa. Aronija je izdašna biljka, pa se tako od nje može dobiti sirup, liker, rakija, sapun, marmelada ili sirće.

Naš sagovornik kaže da je glavni motiv proizvodnje bio da se dobiju zdravi proizvodi bez konzervansa i veštačkih dodataka, poput raznih aditiva. Svaki proizvod mnogo lakše nađe put do kupca ukoliko se plasira preko nekog udruženja ili zadruge.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Puna rodnost u šestoj godini

Aronija nije zahtevna biljka, nema prskanja kao kod drugih voćnih vrsta i potrebno se samo da se redovno plevi. U šestoj godini stiže u punu rodnost, kada daje od 6-7 kilograma po biljci. U drugoj godini već stižu prvi plodovi na berbu, ali je količina zanemarljiva. Neretko može da se dogodi da ova čudesna biljka sve iznenadi i rodi više od očekivanog, doduše ne u 6-oj već u trećoj godini. Optimalan broj sadnica po jednom hektaru je 80.000.  Aronija je veoma otporna kako na sušu tako i na niske temperature i mraz, pa su jesenji dani pogodni za sadnju.

PROČITAJTE I...  Borovnica u saksiji i isplativost

Evropsko tržište je uglavnom pokriveno aronijom koja dolazi iz Poljske i Nemačke, ali je zato aronija iz Srbije pronašla svoj put do zemalja u okruženju, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije, Crne Gore i Bosne.

Adama Tomigan XL 1120x180

Preporuka našeg sagovornika je da se dnevno pojede do 30 bobica ovog voća, najbolje u svežem stanju, a kada nije sezona i one smrznute bobice učiniće čudo za čovekov organizam.

Sagovornik: Slobodan Obrenović, proizvođač aronije iz Mladenovca

KWS banner 728x90
Prethodni tekstBerba paradajza: Primenite ovaj trik i ubrani plodovi će duže da vam traju
Sledeći tekstSrpska pamet i znanje stvorili vazdušni berač borovnice, maline, kupine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime