Kako do kvalitetnog paradajza, Timac Agro

0
1673
Agrosaveti - Dan polja paradajza Timac Agro 03

Dan polja paradajza

I ove godine nastavljena je tradicija održavanja Dana polja paradajza u selu Vinarce kod Leskovca, na parcelama Zemljoradničke zadruge „Zelena zvezda“. Veliki broj posetilaca imao je priliku da vidi ogledna polja proizvodnje paradajza u kojima je između ostalog primenjena i kompletna strategija ishrane bilja koju nudi kompanija Timac Agro. Njihova đubriva su već pet godina zastupljena u povrtarskoj proizvodnji Zelene zvezde, a postignuti rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Naravno, svaka sezona je priča za sebe, međutim uz dobru strategiju, svaki izazov se može prevazići.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

„Mi bukvalno „peglamo“ te nedostatke koji se javljaju tokom proizvodne godine. Pomažemo i proizvođačima i biljkama da što bolje podnesu te stresne uslove. U moru vodotopivih đubriva koja se mogu naći na našem tržištu, proizvođači su zbunjeni. Timac Agro nudi jednu sigurnost. U najtežim uslovima i najtežim godinama, Timac Agro daje najbolje rezultate„, objašnjava Zoran Nikolić ispred kompanije Timac Agro.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti - Dan polja paradajza Timac Agro 01

„Kada pričamo pričamo o ishrani, jedina firma sa kojom mi sarađujemo je Timac Agro. Čitava paleta njihovih proizvoda je zastupljena u našoj proizvodnji. Kada smo probali jedanput KSC đubriva, videli smo očiglednu razliku. Izdvaja ih kvalitet koji se odražava na kvalitet našeg gotovog proizvoda i na prinos“ – objašnjava saradnju sa Timac Agro kompanijom Nenad Antanasović iz ZZ Zelena zvezda.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Lošija oplodnja paradajza i kako je prevazići

Ova proizvodna sezona je sa sobom nosila niz problema, a jedan koji se izdvajao jeste lošija oplodnja koja je jedna od značajnijih faza u proizvodnji paradajza.

Banner_728x90

„Ima nekoliko proizvoda iz firme Timac Agro koji tu mogu da pomognu. Pogotovo Fertilider gold BMo. On potpomaže da biljka izbaci jači i bolji cvet, sa puno prašnika, što je i bio problem ove godine“ – ističe Zoran Nikolić.

Biofor baner 728x90

A svi proizvođači koji koriste Timakova đubriva, saglasni su u jednom: samo kvalitetnim ulaganjem mogu očekivati i kvalitetne plodove.

PROČITAJTE I...  Berba kupusa u selu Glogonj

Agrosaveti - Dan polja paradajza Timac Agro 05

„Već nekoliko godina u nazad koristim samo Timakova đubriva. Od samog početka, osnovno đubrivo, Eurofertil. Po rasađivanju krećem sa Starterom. Svaki put kada pustiš KSC đubrivo kroz sistem, vidiš poboljšanje na biljci“ – kaže Dalibor Stamenković – poljoprivredni proizvođač iz Donje Stopanje kod Leskovca.

„Koristim sve od početka. Od onih osnovnih pa do skidanja roda. Lako se tope, primećuje se na plodovima njihova primena i krupniji i sjajniji su plodovi“ – objašnjava Cvija Rakić – poljoprivredni proizvođač iz mesta Gornja Vranjska kod Šapca.

Agrosaveti - Dan polja paradajza Timac Agro 06

„Ovde što sam video i poznavajući sortiment vidim da je sve došlo do izražaja. Došlo je do izražaja znanje ljudi koji su radili ali i sam kvalitet đubriva“ – kaže Dragan Ranđić agronom.

Predstavljeni i novi hibridi

I ove godine na Danima polja paradajza predstavljeni su novi hibridi koji su svakako privukli pažnju proizvođačima koji tačno znaju šta žele u svojim plastenicima i na svojim poljima, a naravno, svi zajedno, i distributeri i poljoprivrednici, osluškuju zahteve samog tržišta.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja krompira u Koštunićima

„Kod nas je generalno krupnoća paradajza preko 200 grama. To je ono što većina proizvođača i traži od hibrida. Druga stvar je rezistentnost na bolesti, koja je zadnjih godina postala izuzetno važna“ – objašnjava Ranko Njegovan ispred firme Agroarm.

Kompanija Timac agro je ove godine svoje saradnike iz Mačve, osim na Dane polja, dovela i kod proizvođača Srđana Dimitrijevića, poznatog i kao „doktor za paradajz“, dugogodišnjeg korisnika Timakovih đubriva.

„Pravilna ishrana je mnogo bitna iz jednog razloga. Da bismo mogli da imamo dovoljan broj plodova. Da bismo mogli da imamo dobru obojenost plodova. Da bismo mogi da imamo dobar ukus, ono što vraća naše mušterije na pijaci. I da bismo mogli da imamo unutrašnjost sa puno pulpe, bez belih žila, celuloze. Sve je to povezano sa oplodnjom, a posebno sa ishranom. Kompanija Timac Agro je prisutna u mojim plastenicima od osnivanja proizvodnje. Ovo je moja sedma godina. Verovatno sam imao sreću da sam se u startu upoznao sa tim đubrivima“ – objašnjava Srđan Dimitrijević, „doktor za paradajz“.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Pivnicama

Posetioci su imali priliku da vide kako izgleda uspešna proizvodnja kod ovog uglednog proizvođača, od kojeg su mogli dobiti odgovore na brojna pitanja u vezi sa savremenom i kvalitetnom proizvodnjom paradajza.

Opširnije pogledati u prilogu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime