Timac Agro i doktor za paradajz

0
1695
Agrosaveti - Timac Agro 04

Doktor bez doktorata

Kada je potrebno stručno mišljenje oko bilo kog segmenta našeg zdravlja i razvoja uvek ćemo potražiti mišljenje stručnjaka. Slična je situcaija i kada su biljne kulture u pitanju. U sezoni paradajza, po novine i savete došli smo kod doktora za paradajz.

Za Srđana Dimitrijevića iz Kumareva kod Leskovca, svi koji se bave proizvodnjom paradajza danas ga znaju. On nije doktor po struci, nije čak ni oduvek u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali malo ko ga zove po imanu. Ovaj nadimak ipak nije sam sebi nadenuo.

‚‚Ovaj nadimak su mi nadenuli ljudi iz Makedonije, koji se profesionalno bave proizvodnjom paradajza na nekih 15 – 20 hektara u staklenicima. Kada svake godine uporede svoju i moju proizvodnju i vide da su oni daleko ispod mene, onda kažu ovo mora da je doktor za paradajz‚‚ – priseća se Srđan Dimitrijević.

Agrosaveti - Timac Agro 03

Srđan se plasteničkom proizvodnjom paradajza bavi tek 6 godina, a nadimak koji je dobi oslikava koliko je posvećen i opravdava zašto se u ovaj vid proizvodnje zapravo i upustio.

PROČITAJTE I...  Ovo su fiziološki poremećaji paradajza, a ne napadi bolesti

‚‚Pošto imam tezgu na Kalenić pijaci, ja moram da stalno imam dobar kvalitet robe. Na žalost u Srbiji se na tržište izbacuje jako loš kvalitet paradajza, uz svu modernu agrotehniku. Loš je po pitanju boje, unutrašnjosti, ukusa. … I kada sam video da kvalitet ne mogu da kontrolišem, odlučio sam da se vratim proizvodnji i da znam šta prodajem i koliko je to kontrolisano i što se tiče pesticida i što se tiče svega u tehnološkom procesu.‚‚ – priča nam Srđan o svojim počecima.

Dobra ishrana bilja je dobar prinos

U svojoj proizvodnji i velikog broja sorti paradajza na oko 40 ari plasteničke proizvodnje, Srđan već godinama koristi isključivo đubriva Timac Agro. U početku je mora mnogo da ispituje i uči a onda je našao pravu formulu i prijateljstvo sa ovom kompanijom.

‚‚Video sam prateći biljke, da to ide korektno, dobro i onda sam mora da se učim i sa njihovim đubrivima… Tehnološki proces proizvodnje započinje sa zaoravanjem jesenjim i upoznavanjem sa svim agrotehničkim merama, a njih ima toliko…. Tako sam krenuo sa Timakovim đubrivima i svake godine sve bolje rezultate imam, tako da sam ja prezadovoljan tim đubrivima.‚‚ – objašnjava Srđan.

PROČITAJTE I...  Ishrana maline tokom i nakon berbe

Agrosaveti - Timac Agro 02

Nije tajna, đubriva kompanije Timac Agro, najskuplja su na tržištu. Zato smo i našeg domaćina pitali kako u teškim uslovima pronalazi računicu za ova đubriva?

‚‚Znate li da su jefnitene stvari najskuplje?! Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari. Što znači da Timak Agro đubriva uopšte nisu skupa, ona su jako jeftina. Ja postižem izuzetne rezultate sa količinom, time obaram cenu troškova proizvodnje, a da ne pričam koji kvalitet postižem sa njihovim đubrivima.‚‚ – ističe Srđan.

I ove godine u plastenicima doktora za paradajz neće biti ništa manje od 10 kilograma roda po biljci. A sve zahvaljujući doktorskim ulaganjima i pametnim izborom sredstava za svoje biljke.

Prethodni tekstProizvodnja krompira na severu Banata
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Čurugu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime