Farma krava i proizvodnja mleka u Kikindi

0
1031
Agrosaveti - Farma krava i proizvodnja mleka Kikinda 04

Da će ovo, kada se podvuče crta, po svemu sudeći biti i najteža godina za stočare u Srbiji sve je izvesnije. Već na polovini sušnog leta mnogi od njih su počeli da razmišljaju o smanjenju broja grla. Milovan Milovanov iz Kikinde jedan je od njih. Danas zajedno sa suprugom, ali i skoro ceo svoj život, trudi se da nastavi svoju porodičnu poljoprivrednu proizvodnju. Milovan ima farmu krava i proizvodnju mleka u srcu banatske varošice.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Milovan sebe ne smatra velikim proizvođačem već, poput većine, trudi se da opstane na tržištu. Bavi se mlečnim govedarstvom i mleko predaju svakodnevno mlekari. Uvek imaju tridesetak grla. Međutim, bez obzira na to kakva godina bila, svaki dan moraju ih nahraniti – i tu dolazimo do ove godine. Naš domaćin kaže da će ovo biti prva godina kada će, malte ne, morati sam svoj kukuruz da kupuje.

Neretko se može čuti da su ratari u pojedinim delovima Banata ove godine ostali gotovo bez roda. Kada su oni koji se pri tom bave stočarstvom u pitanju, zanimalo nas je kako će se nositi sa ovakvim gubicima u pripremi za sledeću godinu.

ExelGrow Adama 1120x180

Troškova nikad više a situacija nikad teža

I na žalost nisu to jedini problemi koji muče stočare. Milovan kaže da je primetio i da litraža kod muznih krava opada nakon uvođenja sve češćih vakcinacija.

PROČITAJTE I...  Kako je moguće od uzgoja krava zaraditi 500 evra mesečno

Pored vakcinacija jako veliki trošak, kaže naš domaćin, iziskuje i takozvana „šinterska služba“. Nekoliko desetina hiljada dinara moraju proizvođači izdvojiti ukoliko im ugine govedo. I kao da nije dovoljno što se pretrpi šteta, i ostane se bez grla, već se i državi mora platiti za njegovo uklanjanje. Šteta je višestruka, a ukoliko neko ostane bez više grla u toku godine – tu tek nastaju problemi. Zato Milovan smatra da bi država tu trebala da se uključi i podnese i ona neki trošak i olakša ionako lošu situaciju u stočarstvu.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Milovan Milovanov iz Kikinde jedan je od sigurno velikog broja stočara koji će ovu godinu završiti smanjenjem broja svojih grla. Druge računice nema, i pamtiti je baš po tome – katastrofi!

Opširnije pogledati u prilogu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstPovećajte organsku materiju u zemljištu na prirodan način – BioPlug
Sledeći tekstProizvodnja krompira u Lukinom Selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime