Povećajte organsku materiju u zemljištu na prirodan način – BioPlug

0
1492
Agrosaveti - Bioplug 2 05

Tendencija smanjenja organske materije u našim oranicama tema je kojom će se sve više baviti kako nauka tako i sami proizvođači. Bez plodnog zemljišta, nema ni zadovoljavajućih prinosa, a bez prinosa nema ni agro-prosperiteta. Povećavanje organske materije u zemljištu je jedini način da se održi ili poveća plodnost njiva, kako bismo imali šta da ostavimo i budućim generacijama. A prirodan način za to, osim bacanja stajnjaka koji je defakto deficitaran već godinama, jeste tretiranje žetvenih ostataka Bioplugom iz palete kompanije Biofor System.

“Kada pričamo o Bioplugu, pre svega pričamo i krećemo od žetvenih ostataka. Oni se nalaze na njivi, izneli su veliku količinu hranljivih materija iz zemljišta. Vraćanje žetvenih ostatak u njivu je velika stvar za povećanje organske materije u zemljištu. Naravno, žetveni ostaci kao takvi ukoliko se ne vrate u zemlju razgradnjom, ukoliko se ne pretvore u humus i nemaju neku svrhu. A upravo je Bioplug taj koji radi da žetveni ostaci postanu, s jedne strane hranljive materije, a sa druge strane on podiže nivo humusa u zemljištu,” kaže za naš sajt direktor kompanije Biofor System, Bogdan Žigić.

PROČITAJTE I...  IPARD – priprema za mnogo veći novac

Agrosaveti - Bioplug 2 03

Sa ovim stanovištem slažu se i ozbiljni poljoprivredni proizođači, koji su svesni činjenice da intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom od zemlje uzimaju mnogo, te je došlo vreme da se tom istom zemljištu i oduže, hraneći ga organskim materijama.

“Ja mislim da će se u narednom periodu staviti akcenat na poboljšavanje kvaliteta zemljišta, tj. na povećavanje organske materije, da se poveća humus. Nemamo stajnjaka dovoljno, zatim problem je izvesti ga na parcele, naporan je to posao. E sad tražimo izlaz, alternativu. Opremljeni smo dobrom mehanizacijom da možemo biljne ostatke kvalitetno da zaoremo, te nam treba pomoć da se ti biljni ostaci što pre razlože. A ako oni mogu da se pretvore u organsku materiju, to je prava stvar,” kaže ratar iz Žitišta Svetozar Stojančević.

On dodaje i to da je Bioplug koristio više puta, radio je čak i oglede na kojima se pokazalo da parcele koje su tretirane Bioplugom imaju daleko više glista što je dokaz da se proces razgradnje veoma brzo dešava. On je uveren u efikasnost ovog preparata, te će dogodine sve svoje njive tretirati Bioplugom.

PROČITAJTE I...  Azotara potrebna domaćoj poljoprivredi

“Sa Bioplugom dobijete i bolju strukturu zemljišta, a to znači da će biljka biti bolje i lakše ishranjena. Osim toga struktura zemljišta nam govori i koliko dobro zemlja može da primi i zadrži vlagu. U svakoj sušnoj godini osim količine padavina, već je važnije koliko će zemlja da zadrži te vlage. Tu je ključna stvar nekada bila stajnjak, a danas usled njegovog deficita, imamo žetvene ostatke. Oni se delovanjem Biopluga pretvaraju u humus, pa predstavljaju nezamenjivo blago koje uspeva da zadrži veću količinu vlage u našim zemljištima,” ističe direktor Biofor System-a, Bogdan Žigić.

Upotreba Biopluga na oranicama za sobom ostavlja još niz dragocenih efekata. Naime on sadrži korisne zemljišne mikroorganizme koji su zapravo izolovani iz naših tipova zemljišta. Nedostatkom organskih materija, opada i aktivnost zemljišta, što znači da je u njemu smanjen broj mikroorganizama, a upravo je Bioplug prirodan način da se ubrzaju zemljišni procesi. Sve to doprinosi da biljke bolje i jednostavnije iskoriste hranljive materije iz zemljišta i naravno obezbede sigurnije prinose.

PROČITAJTE I...  Počela kampanja "Ne pali strnjiku!"

Opširnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekst5. Festival šumadijskih vina za vikend
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Kikindi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime