Ima li nade za spas domaćih stočarskih farmi?

0
111

Teška situacija u mlečnom govedarstvu, naterala je proizvođače mleka, da štale zamene ulicom i mostovima, ne bi li se pomerili sa trenutne pozicije. Slobodan Brkić iz mačvanskog sela Glušci, koji je bio učesnik svih dosadašnjih protesta, kaže da oni nisu urodili plodom, i da svi okreću glavu od problema, ignorišući njihove zahteve. A svi zahtevi koje su izneli nadležnima, su, kako kaže, gorući problemi, i dok se oni ne reše, ne može se razgovarati o sistemskim rešenjima.

Spyrale Adama 1120x1080

Po njegovom mišljenju, a to je stav i drugih proizvođača mleka u Udruženju, predstavnici proizvođača bi morali da budu konsultovani pre donošenja važnih uredbi koje se odnose na njihov sektor.

Prema njihovim saznanjima, situacija će od aprila biti još teža, jer su mlekare, zbog nagomilanih zaliha  mleka, prestale da otkupljuju mleko od proizvođača, ili su snizile otkupnu cenu na 50 dinara, što će, kako predviđaju, dovesti do kraha veliki broj farmi.

LIBRETO 1120x180

Loša situacija u svinjogojstvu

Jednako je loša situacija, kako ističe Brkić, i u svinjogojstvu. Pamti i bolje dana u toj grani poljoprivrede, ali poslednjih godina su konstantne oscilacije otkupne cene i nesigurno tržište, smanjili broj farmi svinja. Proizvođači su, kako nezadovoljno ističe, prepušteni na milost i nemilost preprodavaca stoke. Slobodan kaže da ne morate da bude diplomirani ekonomista ili menadžer, da biste shvatili da poslujete sa gubicima.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Sokobanji

Ni u tovnom govedarstvu ne cvetaju ruže

Porodica Brkić je decenijama poznata u selu Glušci kao uzorno stočarsko gazdinstvo, trenutno se na njihovom imanju vodi briga o četrdesetak muznih krava i pedesetak krmača. Mlekara kojoj godinama predaje svoje mleko, kako nezadovoljno dodaje Brkić,  promenila je kurs prema njima.

Slobodan kaže da je obećano povećanje premije na 15 dinara po litru, unapred anulirana. Došlo je do kašnjenja u isplati ranije otkupljenog mleka, a postoje neke najave da će se snižavati i otkupna cena.

Voleo bi Slobodan i da proširi svoju proizvodnju, ali ga u tim ambicijama koči nedostatak radne snage. Mlađi meštani iz tog kraja su zaposleni u fabrikama, ili su se odselili u inostranstvo, te vlasnici farmi muku muče sa organizovanjem proizvodnje. Bavili su se i tovom teladi, kako kaže, ni u tovnom govedarstvu ne cvetaju ruže, ne veruje da će se prošlogodišnja otkupna cena od 3 evra ponoviti i ove, jer su se kupci bikova preorijentisali na druge farme u regionu.

Na kraju razgovora, pitali smo našeg domaćina, kada očekuje da će stočari u Srbiji uspeti da se izvuku iz ovog začaranog kruga, i ima li tračka nade za spas domaćih farmi, odgovorio nam je u ne baš optimističnom tonu, da će za većinu farmera jedini spas biti ako rasprodaju svoje krave i posvete se nekim drugim poslovima.

PROČITAJTE I...  Jedina farma krava u selu Kolut

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Slobodan Brkić, stočar iz sela Glušci

Prethodni tekstLekovito cveće: Trandafil
Sledeći tekstUticaj krize i viška ukrajinskog žita na srpske ratare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime