Interesovanje za otkup organskog smrznutog voća iz Srbije

0
728
Frozen berries

Tokom petodnevne posete Srbiji, šest nemačkih kompanija zainteresovanih za otkup organskih proizvoda, iskazalo je veliko interesovanje za saradnju kroz otkup domaćeg organski gajenog, smrznutog programa malina, kupina i jagoda, navodi se u saopštenju nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Adama Sultan 1120x180

Posetu delegacije iz Nemačke organizovao je “Centar za organsku poljoprivredu” Privredne komore Srbije, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru programa Nemačko-srpske razvojne saradnje, Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD).

”Nemačkim partnerima je važna sledljivost, to jest mogućnost praćenja procesa proizvodnje od njive do trpeze. Takođe, značajno im je poštovanje standarda bezbednosti hrane. Proizvodi poput malina, ali i voćnih pirea i koncentrata, vrlo su traženi na EU tržištu i pogodni za izvoz“, objasnio je Torsten Pihe (Thorsten Pieche) stručnjak IPD – a, Inicijative koji okuplja nemačke kompanije koje uvoze proizvode iz celog sveta. Predvodeći delegaciju, Pihe je istakao da srpske firme koje su ovom prilikom posetili, imaju veliki potencijal za saradnju sa Nemačkom.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

B2B susreti

Projekat Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD), u saradnji sa IPD-om, podržava izvoz organskih proizvoda srpskih kompanija na EU tržište. Poseta nemačkih kompanija zainteresovanih za otkup organskih proizvoda bila je samo jedna u nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru te podrške, sa ciljem povećanja broja direktnih susreta privrednika iz Srbije i Nemačke (B2B susreta) i jačanja tržišnih potencijala organskih proizvođača iz Srbije, kako na stranom, tako i na domaćem tržištu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj borovnica u Šumadiji

Pored potražnje za organski proizvedenim smrznutim voćem, što je potvrđeno i tokom ove posete, Srbija ima veliki potencijal i za izvoz organskih žitarica, što se pokazalo na najvećem sajmu organske poljoprivrede BIOFAH (BIOFACH) održanom početkom ove godine u Nemačkoj.

BioPlug 728x90px

Izvor: Agronews, Danas

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Orahovu
Sledeći tekstUzgoj Ile de France ovaca u Sremu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime