Aktivnosti u voćnjacima posle hladnog vremena

0
757
Agrosaveti - Aktivnosti u vocnjacima - 01

Da li su i kakve posledice ostavili martovski sneg i debeli minus?

Adama Maganic 1120x180

Da li je u nekim voćnjacima i kolika šteta nastupila usled trenutnih temperatura preko minus dvadeset stepeni, još uvek je teško procenjivati. Temperature u minusu u prvoj nedelji marta, različito su delovale na različite delove biljaka, posebno kod voćarskih kultura. Relativno topao period koji je prethodio snegu i minusu, u nekim delovima naše zemlje doveo je i do cvetanja pojedinih kultura, a cvetovi ne trpe temperature ispred nule. Niske temperature neretko su i najpresudniji činilac uspevanja voćaka, pokazalo se u mnogim poljoprivrednim godinama pre ove u koju smo zakoračili, kaže profesor Nenad Magazin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Agrosaveti - Aktivnosti u vocnjacima - 07

U našim ekološkim uslovima, voćke su neretko za vreme oštrih zima izložene manjoj ili većoj opasnosti od mrazeva, od kojih mogu da im stradaju cvetni pupoljci ili razni drugi organi, a ponegde može doći čak i do potpunog izmrzavanja. Voćari sada trenutno, pri ovakvim vremenskim prilikama, nažalost ne mogu mnogo da učine.

MPS baneri II

Profesor Magazin savetuje da proizvođači i oni koji jesu i oni koji još nisu uradili rezidbu voćki, nakon prestanka mraza i niskih temperatura urade analizu pupoljaka da bi se videlo da li je i u kojoj meri bilo izmrzavanja.

PROČITAJTE I...  Žitnica Pomoravlja prerasta u voćnjake

Za one kulture kod kojih je u prethodnom periodu ipak došlo do ranog cvetanja, profesor Magazin kaže da su verovatno završile svoju sezonu i da se od njih više ništa ne može očekivati. Dobra vest je što je to uglavnom bio slučaj sa tek po kojim stablom na malim gazdinstvima, te su i štete veoma male.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ali, i pored najsavremenije metrološke tehnologije danas, i dalje je jako teško suditi ili procenjivati šta proizvođače zapravo očekuje u narednom periodu. Trenutni mraz i sneg, ako je porediti sa prošlom godinom na primer, možda mogu i biti dobri, jer bi, kaže profesor, mogli odložiti vegetaciju, čime bi se izbegla šteta u slučaju prolećnih mrazeva.

Tek nakon potpunog povlačenja snega i mraza, voćari će moći u svoje voćnjake i po prve procene. A kada se bude videlo šta su ove vremenske prilike ostavile za sobom, tek onda se može i po nove poljoprivredne strategije i kod stručnjaka za voćarstvo.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Crni Kao
Sledeći tekstHITNA zaštita breskve

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime