PRVI PUT u Srbiji – proizvodnja BRAŠNA od INSEKATA kao alternativa za životinjsko hranivo

0
204

Da insekti pored toga što nam smetaju i izazivaju alergije mogu biti i korisni i to u ishrani, u Evropi je poznato odavno. Ono što je manje poznato jeste činjenica da će Srbija i to Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu prvi u našoj zemlji pokrenuti proizvodnju brašna od insekata koje će biti hranivo za nepreživare, prvenstveno za piliće, kokoške, svinje a onda će se oprobati i u pet industriji za kućne ljubimce.

Spyrale Adama 1120x1080

Projekat je podržan od strane Fonda za razvoj nauke dok je Poljoprivredni fakultet sa mnogobrojnim vrsnim istraživačima nosilac, rekao je na skupu doc.dr Dejan Beuković- direktor Departmana za stočarstvo, Poljoprivrenog fakulteta u Novom Sadu.

Na javnoj raspravi na Poljoprivrednom fakultetu objašnjeno je na koji način će se prvi put u našoj zemlji u naredne tri godine proučavati kako na životinjski metabolizam deluje brašno dobijeno od insekata.

Skladišna štetočina kao hrana za nepreživare

Na primer, Tenebrio molitor je najveća skladišna štetočina među insektima. Međutim, pre 10-ak godina je promenila status jer su istraživači otkrili da je njeno brašno izuzetno bogato proteinima, mastima, masnim i amino kiselinama…

PROČITAJTE I...  Farma KRMAČA i uzgoj PRASIĆA sa savremenom genetikom

Prvi ogled na manjem uzorku pokazao je odlične rezultate. Miloš Petrović, docent na fitomedicini kaže da je trenutno uzgajaju na 40 kvadrata, a godišnje očekuju 700-800 kg sveže mase.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Vrednost projekta je oko 300.000 eur, a ogledi i istraživanja u naredne tri godine sprovodiće se u laboratorijama fakulteta i agrokampusu u temerinu.

Stručnjaci nadaju se da će Agrokampus postati živeća laboratorija koja će u prvo vreme proizvoditi malu količinu ovog bogato proteinskog brašna od insekata a ako potražnja bude velika spremni su i za masovnu proizvodnju.

Insekti i za ljudsku ishranu

Kako prenosi Energetski portal u Evropskoj uniji je od kraja januara 2023. dozvoljena prodaja delimično odmašćenog praha kućnog cvrčka. Prema zakonskoj regulativi, to je za sada dozvoljeno samo jednoj vijetnamskoj firmi.

Za ljudsku ishranu u EU mogu da se prerađuju i larve sjajnocrne bube pšenične. Slična pravila već neko vreme postoje za skakavce migrante i larve bube brašnare . U Evropskoj uniji su dakle- za ishranu dozvoljene četiri vrste insekata, a zahtevi za još osam čekaju na odobrenje.

PROČITAJTE I...  U Nemačkoj nestaju farme svinja

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornici: Miloš Petrović, docent na fitomedicini, doc.dr Dejan Beuković- direktor Departmana za stočarstvo, Saša Krstović, docent za užu naučnu oblast za ishranu životinja, Poljoprivreni fakultet u Novom sadu

Prethodni tekstČuvarkuća: Najbolji narodni lek iz dvorišta ili saksije
Sledeći tekstAktuleno: Preporuka za PRIHRANU pšenice i uljane repice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime