“Evropski Amazon” korak bliže realizaciji

0
526
Agrosaveti -Rezervat biosfere 01

Rezervat biosfere kroz Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku, Austriju i Sloveniju, takozvani „Evropski Amazon“, koji će obuhvatiti površinu od čak milion hektara, korak je bliže realizaciji, budući da je na ovogodišnjoj konferenciji Unesko na listu rezervata biosfere dodao i rezervat ”Mura“ u Sloveniji, navodi se u saopštenju Svetske organizacije za prirodu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

”Bačko Podunavlje“ u Srbiji upisano je pre godinu dana na Uneskovu listu rezervata biosfere, rezervati u Mađarskoj i Hrvatskoj proglašeni su 2012. godine, dok se sada čeka i nominacija Austrije.

Do sada je pod zaštitom Uneska 850.000 hektara prirodnih i kulturnih područja uz reke Muru, Dravu i Dunav, dok će se ”Evropski Amazon“, koji će se prostirati kroz pet država, obuhvatiti površinu od milion hektara, kažu u Svetskoj organizaciji za prirodu WWF.

ExelGrow Adama 1120x180

”Nedavno smo obeležili godinu dana od kada se rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji pridružio svetskoj mreži u okviru programa Čovek i priroda“, rekla je koordinatorka projekta Mura-Drava-Dunav u Srbiji iz WWF Adrija Duška Dimović.

Rezervat biosfere

Objasnila je da taj program podrazumeva ne samo zaštitu prirode, već harmoničan odnos između ljudi i prirode, balans kojim se očuvanje prirode uspostavlja u funkciji održivog razvoja.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Dimićeva ističe da se u okviru rezervata biosfere ”Bačko Podunavlje“, koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara, nalaze četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode ”Gornje Podunavlje“ i ”Karađorđevo“.

PROČITAJTE I...  Bački Monoštor - biser Gornjeg Podunavlja

Uporedo sa inicijativom o uspostavljanju rezervata biosfere u pet zemalja, u tim zemljama se sprovode projekti koje kofinansira EU, kako bi se ostvarile zajedničke mere zaštite prirode.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Razvijaju se aktivnosti zasnovane na principima održivog turizma, kao što je biciklistička tura kroz „Evropski Amazon“, koja će pratiti tok tri reke – Mure, Drave i Dunava.

Od 2021. godine zaljubljenici u sport i prirodu moći će biciklom da obiđu kulturne i prirodne vrednosti ovih područja.

Spyrale Adama 1120x1080

Revitalizacija reka

Istovremeno se sprovodi revitalizacija reka radi uspostavljanja novih prirodnih staništa i prostora za ljudske aktivnosti.

”Potvrda Uneska je velika prekretnica ka zaštiti najznačajnijeg rečnog područja u srednjoj Evropi“, kaže glavni koordinator projekta Mura-Drava-Dunav u WWF Austrija Arno Mol povodom odluke Uneska da na listu rezervata biosfere doda i rezervat ”Mura“ u Sloveniji.

Rezervat biosfere ”Mura“, koji se prostire na 100 kilometara uz tu reku, od austrijsko-slovenačke granice do granice Slovenije sa Hrvatskom i Mađarskom.

Područje obuhvata najveće slovenačke plavne šume, staništa retkih vrsta ptica orla belorepana i crne rode.

PROČITAJTE I...  U toku je akcija spašavanja ugrožene ribe iz razliva Dunava i Save

”Mura“ je najznačajnije stanište u Sloveniji za razne vrste riba, poput mladice i kečige, koje zbog slobodnog toka reke koji nije poremećen izgradnjom brana, mogu neometano da se kreću do Dunava.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstFarma svinja u Starom Žedniku
Sledeći tekstDržava nema sluha za domaće rase goveda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime