“Evropski Amazon” korak bliže realizaciji

0
542
Agrosaveti -Rezervat biosfere 01

Rezervat biosfere kroz Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku, Austriju i Sloveniju, takozvani „Evropski Amazon“, koji će obuhvatiti površinu od čak milion hektara, korak je bliže realizaciji, budući da je na ovogodišnjoj konferenciji Unesko na listu rezervata biosfere dodao i rezervat ”Mura“ u Sloveniji, navodi se u saopštenju Svetske organizacije za prirodu.

Spyrale Adama 1120x1080

”Bačko Podunavlje“ u Srbiji upisano je pre godinu dana na Uneskovu listu rezervata biosfere, rezervati u Mađarskoj i Hrvatskoj proglašeni su 2012. godine, dok se sada čeka i nominacija Austrije.

Do sada je pod zaštitom Uneska 850.000 hektara prirodnih i kulturnih područja uz reke Muru, Dravu i Dunav, dok će se ”Evropski Amazon“, koji će se prostirati kroz pet država, obuhvatiti površinu od milion hektara, kažu u Svetskoj organizaciji za prirodu WWF.

LIBRETO 1120x180

”Nedavno smo obeležili godinu dana od kada se rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ u Srbiji pridružio svetskoj mreži u okviru programa Čovek i priroda“, rekla je koordinatorka projekta Mura-Drava-Dunav u Srbiji iz WWF Adrija Duška Dimović.

Rezervat biosfere

Objasnila je da taj program podrazumeva ne samo zaštitu prirode, već harmoničan odnos između ljudi i prirode, balans kojim se očuvanje prirode uspostavlja u funkciji održivog razvoja.

PROČITAJTE I...  Poribljavanje na ribolovnim vodama JVP „Vode Vojvodine“

Dimićeva ističe da se u okviru rezervata biosfere ”Bačko Podunavlje“, koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara, nalaze četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode ”Gornje Podunavlje“ i ”Karađorđevo“.

Uporedo sa inicijativom o uspostavljanju rezervata biosfere u pet zemalja, u tim zemljama se sprovode projekti koje kofinansira EU, kako bi se ostvarile zajedničke mere zaštite prirode.

Razvijaju se aktivnosti zasnovane na principima održivog turizma, kao što je biciklistička tura kroz „Evropski Amazon“, koja će pratiti tok tri reke – Mure, Drave i Dunava.

Od 2021. godine zaljubljenici u sport i prirodu moći će biciklom da obiđu kulturne i prirodne vrednosti ovih područja.

Revitalizacija reka

Istovremeno se sprovodi revitalizacija reka radi uspostavljanja novih prirodnih staništa i prostora za ljudske aktivnosti.

”Potvrda Uneska je velika prekretnica ka zaštiti najznačajnijeg rečnog područja u srednjoj Evropi“, kaže glavni koordinator projekta Mura-Drava-Dunav u WWF Austrija Arno Mol povodom odluke Uneska da na listu rezervata biosfere doda i rezervat ”Mura“ u Sloveniji.

PROČITAJTE I...  Na Dunavu "zarobljeno" milion tona srpskih žitarica

Rezervat biosfere ”Mura“, koji se prostire na 100 kilometara uz tu reku, od austrijsko-slovenačke granice do granice Slovenije sa Hrvatskom i Mađarskom.

Područje obuhvata najveće slovenačke plavne šume, staništa retkih vrsta ptica orla belorepana i crne rode.

”Mura“ je najznačajnije stanište u Sloveniji za razne vrste riba, poput mladice i kečige, koje zbog slobodnog toka reke koji nije poremećen izgradnjom brana, mogu neometano da se kreću do Dunava.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstFarma svinja u Starom Žedniku
Sledeći tekstDržava nema sluha za domaće rase goveda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime