Generacijska proizvodnja mleka u selu Mratišić

0
2458
Agrosaveti - Generacijska proizvodnja mleka u selu Mratisic 1

Opština Mionica nema mnogo govedara i stočara koji se mogu pohvaliti kada je ozbiljna proizvodnja mleka u pitanju. Tokom poslednjih decenija i godina, većina proizvođača ovog kraja opredeljuje se za voćarstvo, a broj grla na onim domaćinstvima koja se i bave stočarstvom, polako se smanjuje. Ali ne i na farmi porodice Milaković iz sela Mratišić.

Adama Maganic 1120x180

U proizvodnji mleka na ovom gazdinstvu učestvuju tri generacije, uključujući i najmlađe članove. Farma trenutno broji oko 45 grla isključivo simentalske rase. Nosilac proizvodnje je sin Milan koji, iako zaljubljenik u porodičnu poljoprivrednu proizvodnju, sve je manje kaže optimista. Ipak njegova porodica, iako pomalo usamljena u govedarstvu kada je opština Mionica u pitanju, nema nameru da odustane. Celokupnu proizvodnju započeo je još davne 1974. godine Milanov deda, kada je uvezao prva grla iz Nemačke. Od tada se na ovoj farmi drži ne samo do kvaliteta proizvodnje već i genetike.

Agro saveti - Generacijska proizvodnja mleka u selu Mratisic 5

Iako su svoje objekte za držanje grla doveli do savršenstva i gotovo pariranja evropskim farmama, iako su povećali i broj grla i kvalitet mleka, cena mleka u Srbiji gorući je problem koji muči i ove proizvođače. Ona se ne menja već godinama kaže Milan, čak i opada, što se zaista neće moći još dugo izdržati.

MPS baneri II

Ratarstvo i govedarstvo kao neraskidiva veza

I površine pod ratarskim kulturama Milakovići su povećali kako bi unapredili i zaokružili ceo proces ishrane grla. Na oko 40 hektara seju lucerku, kukuruz, pšenicu i soju, a suncokretovu sačmu i premikse dokupljuju. Sušna godina ostavila je posledice i na njihovim kulturama, ali hrane neće manjkati jer su se donekle i uspeli pripremiti sa zalihama. Ipak, Milan ne može a da se ne osvrne i ovde na cenu mleka koje je prema mišljenju našeg domaćina, nepravedna i u pogledu ratarske proizvodnje. Mlekare isto ili u nekim predelima i manje plaćaju mleko proizvođačima koji na primer poput ove porodice, imaju iscepkane parcele zbog takvog terena u odnosu na proizvođače na primer u Vojvodini, kojima je ratsrska proizvodnja fizički lakša.

PROČITAJTE I...  Podsticaji „po hektaru“ i ove godine bez podnošenja zahteva

Godinama kasnije od zasnivanja proizvodnje mleka, ni vrhunska genetika, ni savremeni objekti, ni kvalitetna ishrana i mleko ekstra klase nisu ovog proizvođača učinili ništa vidljivijim od proseka kada su subvencije i pomoć države u pitanju. Milan jeste mladi proizvođač i optimista, ali s obzirom na to da je u poljoprivredi i stočarstvu od malena, ne zna dokle će se još nadati kaže.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Na farmi Milakovića dosta ima i mladih grla, te su planovi za budućnost da se dnevna proizvodnja mleka sa sadašnjih oko 500 litara poveća do 700 litara. Na tom putu će se još malo povećavati i broj grla, ali više od toga kaže naš domaćin teško. Jer su i godine koje dolaze sve neizvesnije, baš kao i podrška države.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Gola Glava: Kada telenje počne u sred snimanja
Sledeći tekstUzgoj ovaca Il De France u Ravnom Selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime