Uzgoj ovaca Il De France u Ravnom Selu

0
2139
Agrosaveti - Uzgoj Il De France ovaca u Ravnom Selu 07
Timac AGRO

Bračni par iz grada se preselio na selo, zasnovao porodicu i bavi se uzgojem ovaca!

Mali je broj onih koji se odluče da život u gradu zamene seoskim. Taj broj je još uvek u malom procentu. Porodica Novković u Ravnom selu ima dva zadatka: uzgoj ovaca i odgoj svoje divne dečice.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Koliko često danas možete čuti da jedan mladi, obrazovani bračni par, namenski ode iz grada na selo, kako bi zasnovao porodicu i bavio se poljoprivredom?

Zvanična sastistika i dalje govori da je, nažalost, još uvek reč o jednocifrenom procentu, ali mi sa ponosom možemo da kažemo da nas put sve češće vodi ka baš takvim, lepim pričama.

Sultan 1120x180

Agro saveti - Uzgoj Il De France ovaca u Ravnom Selu 01

Vesna i Vladan Novković su rođeni u različitim gradovima u Srbiji, ona u Šapcu, on u Kraljevu. Upoznali su se tokom studija u Novom Sadu i venčali nešto kasnije. Kada je došlo vreme za proširenje porodice, svesno su izabrali život na selu. Sedam godina kasnije, reč je o petočlanoj porodici koja na proleće očekuje i šestog člana.

Vesna kaže da dileme nije bilo. Kako su i ona i suprug ljubitelji prirode, složili su se da će život nastaviti na selu. Iskoristili su staru Vesninu porodičnu kuću u Ravnom Selu i tu zasnovali porodicu.

LG 1120x185px

Kuća se nalazi na predivnom placu koji su tokom sedam godina prilagođavali i sebi i svojoj deci, ali i poljoprivrednoj proizvodnji u koju su se upuštali.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca u Stepojevcu

Ponekad ljubav nije na prvi pogled ali je jaka

Počeli su sa uzgojem tovnih ćuraka i živinarstvom, ali pre oko tri i po godine, zaljubili su se kažu u uzgoj ovaca. Nakon istraživanja i upoznavanja sa ovčarstvom, Vladan kaže da je sve dalje išlo dosta lako. Znali su šta žele od ove rase i manje-više evo već tri i po godine, to polako i ostvaruju. Trenutno na gazdinstvu imaju 25 plotkinja, isto toliko jaganjaca i dva ovna. Za ovu rasu su se opredelili jer ima dobrog genetskog potencijala u Srbiji. Poslednjih nekoliko godina ova rasa uvežena je iz Francuske, tako da se kvalitetna grla mogu lako nabaviti.

Neoram 1120x1080

U svojoj proizvodnji, Vladan i Vesna najviše insistiraju na kvalitetnoj genetici grla i isto toliko adekvatnoj ishrani. Za potrebe ishrane gaje kukuruz, zob i detelinu, koji su nažalost podbacili i u ovom kraju ove godine. Ali neće odustati od kvaliteta kojem teže, te će dokupljivati sve što bude potrebno.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Bosni

Domaćinstvo u koje su se doselili pre sedam godina, nije kažu ni približno bilo seoskoj idili koju smo mi imali prilike da vidimo. Trebalo je dosta uraditi oko objekata za ovce, a onda vremenom i za sve ostalo. Novkovići koriste i subvencije države u svojoj proizvodnji kada god su u mogućnosti. Veruju da bi ne samo njima, već i ostalim proizvođačima, dodatni podsticaji kao i olakšice prilikom dobijanja bilo kakvih sredstava dobro došli. Veruju da je svaki proces na tom putu, u našoj zemlji još uvek mukotrpan.

Timac AGRO Tečna đubriva

Planovi za budućnost

Poljoprivredni plan ove porodice, kada je ovčarstvo u pitanju, jeste da se dostigne broj od oko 100 grla u narednim godinama. Biće prostora za proizvodnju ćurećeg i pilećeg mesa za njihove lične potrebe, kao i bavljenje ratarstvom za potrebe ishrane ovaca. I sve ostalo mimo plana što pristigne, kažu, biće dobrodošlo.

Sedam godina kasnije i sa četvrtim detetom na putu, Novkovići su nas uverili da ovo što danas žive i rade na selu, upravo je ono što smatraju srećnim i ispunjenim životom.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Prethodni tekstGeneracijska proizvodnja mleka u selu Mratišić
Sledeći tekstUzgoj ovaca rase Virtemberg u selu Kloka: Ovčarstvo i u devetoj deceniji života

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime