Uzgoj ovaca Il De France u Ravnom Selu

0
2273
Agrosaveti - Uzgoj Il De France ovaca u Ravnom Selu 07

Bračni par iz grada se preselio na selo, zasnovao porodicu i bavi se uzgojem ovaca!

Mali je broj onih koji se odluče da život u gradu zamene seoskim. Taj broj je još uvek u malom procentu. Porodica Novković u Ravnom selu ima dva zadatka: uzgoj ovaca i odgoj svoje divne dečice.

Adama Maganic 1120x180

Koliko često danas možete čuti da jedan mladi, obrazovani bračni par, namenski ode iz grada na selo, kako bi zasnovao porodicu i bavio se poljoprivredom?

Zvanična sastistika i dalje govori da je, nažalost, još uvek reč o jednocifrenom procentu, ali mi sa ponosom možemo da kažemo da nas put sve češće vodi ka baš takvim, lepim pričama.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agro saveti - Uzgoj Il De France ovaca u Ravnom Selu 01

Vesna i Vladan Novković su rođeni u različitim gradovima u Srbiji, ona u Šapcu, on u Kraljevu. Upoznali su se tokom studija u Novom Sadu i venčali nešto kasnije. Kada je došlo vreme za proširenje porodice, svesno su izabrali život na selu. Sedam godina kasnije, reč je o petočlanoj porodici koja na proleće očekuje i šestog člana.

Vesna kaže da dileme nije bilo. Kako su i ona i suprug ljubitelji prirode, složili su se da će život nastaviti na selu. Iskoristili su staru Vesninu porodičnu kuću u Ravnom Selu i tu zasnovali porodicu.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Kuća se nalazi na predivnom placu koji su tokom sedam godina prilagođavali i sebi i svojoj deci, ali i poljoprivrednoj proizvodnji u koju su se upuštali.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca u Stepojevcu

Ponekad ljubav nije na prvi pogled ali je jaka

Počeli su sa uzgojem tovnih ćuraka i živinarstvom, ali pre oko tri i po godine, zaljubili su se kažu u uzgoj ovaca. Nakon istraživanja i upoznavanja sa ovčarstvom, Vladan kaže da je sve dalje išlo dosta lako. Znali su šta žele od ove rase i manje-više evo već tri i po godine, to polako i ostvaruju. Trenutno na gazdinstvu imaju 25 plotkinja, isto toliko jaganjaca i dva ovna. Za ovu rasu su se opredelili jer ima dobrog genetskog potencijala u Srbiji. Poslednjih nekoliko godina ova rasa uvežena je iz Francuske, tako da se kvalitetna grla mogu lako nabaviti.

BTZ 1120x180px

U svojoj proizvodnji, Vladan i Vesna najviše insistiraju na kvalitetnoj genetici grla i isto toliko adekvatnoj ishrani. Za potrebe ishrane gaje kukuruz, zob i detelinu, koji su nažalost podbacili i u ovom kraju ove godine. Ali neće odustati od kvaliteta kojem teže, te će dokupljivati sve što bude potrebno.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca u Ravnom Selu

Domaćinstvo u koje su se doselili pre sedam godina, nije kažu ni približno bilo seoskoj idili koju smo mi imali prilike da vidimo. Trebalo je dosta uraditi oko objekata za ovce, a onda vremenom i za sve ostalo. Novkovići koriste i subvencije države u svojoj proizvodnji kada god su u mogućnosti. Veruju da bi ne samo njima, već i ostalim proizvođačima, dodatni podsticaji kao i olakšice prilikom dobijanja bilo kakvih sredstava dobro došli. Veruju da je svaki proces na tom putu, u našoj zemlji još uvek mukotrpan.

Adama Forapro 1120x180

Planovi za budućnost

Poljoprivredni plan ove porodice, kada je ovčarstvo u pitanju, jeste da se dostigne broj od oko 100 grla u narednim godinama. Biće prostora za proizvodnju ćurećeg i pilećeg mesa za njihove lične potrebe, kao i bavljenje ratarstvom za potrebe ishrane ovaca. I sve ostalo mimo plana što pristigne, kažu, biće dobrodošlo.

Sedam godina kasnije i sa četvrtim detetom na putu, Novkovići su nas uverili da ovo što danas žive i rade na selu, upravo je ono što smatraju srećnim i ispunjenim životom.

PROČITAJTE I...  Savremena voćarska proizvodnja u selu Žednik

Prethodni tekstGeneracijska proizvodnja mleka u selu Mratišić
Sledeći tekstUzgoj ovaca rase Virtemberg u selu Kloka: Ovčarstvo i u devetoj deceniji života

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime