Cena mleka i bikova zabrinjavajuće niska

0
580
Agrosaveti---cena-mleka-i-bikova---03
Timac AGRO

Trenutna cena mleka je 31 dinar plus premija. Bik od 500 kg za 850 evra. Kasne subvencije za predate bikove, kasni premija za mleko, sve to utiče na proizvodnju. Kako dalje?

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Proizvođači soje iz lozničkog kraja su ove godine veoma zadovoljni prinosom, a to nam je potvrdio i naš domaćin Milan Isaković iz Donjeg Dobrića. Godina je kaže bila povoljna za proizvodnju ove uljarice, bar kada je njihov region u pitanju.

“Sejem soju već 20 godina. Ove godine je bila odlična. Imao sma 5,5-6 tona po hektaru, zavisi od parcele, ali u proseku nije išlo ispod 4,8-5 tona.” – kaže Isaković.

Coltrane 1120x180

Što se kukuruza tiče godina je takođe rodna. Do naše posete, Milan je skinuo tek jednu parcelu od 80 ari na kojoj je imao prinos od oko 10.5 tona, a vizuelno gledajući ništa manje ne očekuje ni sa drugih parcela. U ovom kraju su rose nešto što obezbeđuje dodatnu vlagu kukuruzu, te se suše ne boje, ali nakon 2014. godine i velikih poplava, od obilnih padavina itekako zaziru.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo u selu Klenje

Agrosaveti---cena-mleka-i-bikova---soja---01

“Naš kraj je specifičan. Jesu nam teške zemlje za obradu, ali iznesu dobro. Posle te 2014. godine i velikiH poplava, imamo baš problema sa korovima, posebno sa sirkom. Sejemo soju, jer ga tako lakše uništimo, pa ga dogodine ima manje u kukuruzu. Suše se ne bojimo, ali nam nevreme lako naiđe. Imamo te rose, pa kukuruz uvek bude zadovoljavajuć. Sve u svemu, ova godina je bila rodna.” – dodaje naš domaćin.

Tekton 1068x180px

CENA MLEKA NISKA U ODNOSU NA INPUTE

90% proizvedenog na njivama naš domaćin potroši za potrebe farme. Ima 9 krava na muži, a tovi i bikove te su potrebe za hranom velike. Oduvek je na gazdinstvu bilo krupne stoke, kaže nam Milan, te je on nakon škole tu proizvodnju malo uozbiljio.

“Svi beže od krava, čitava Srbija beži od krava. Nekada je u ovom našem polju od 36 kuća svaka imala krave, sada samo četiri. Obaveza je to. Ostaviš slavu, ideš da pomuzeš, ostaviš svatove, obaveza jeste, ali je isto tako svakog 15. u mesecu isplata. Cena se malo popravila, loša je, ali je bila i niža. Od krave imate i tele. Nisu kod mene neke visoko mlečne krave, ali daju oko 16-17 litara u proseku.” – kaže Milan.

PROČITAJTE I...  Farma krava u Dobrači kod Kragujevca

Trenutna cena mleka mu je 31 dinar plus premija, što je bolje nego ranije, kaže Milan, a s obzirom na to da je krava sve manje na njihovom terenu mleko otkupljuje nekoliko mlekara, te je i konkurencija dovela do korekcije otkupne cene mleka u ovom kraju, dodaje naš domaćin.

Agrosaveti---cena-mleka-i-bikova---02

CENA BIKOVA PROPAST

Kao što smo već rekli, on ostavlja telad za dalji tov, pa smo iskoristili priliku da prokomentarišemo trenutnu situaciju pa i samu cenu bikova.

Baner merlin Flexx

“Mi tovimo oduvek, ali samo našu telad. Poslednju turu sam prodao u martu, tad su otišli po 1,95 eura, sad su pali na 1,7-1,6, to je jako loše. Date bika od 500 kila za 850 eura, propast.” – smatra naš sagovornik.

Kasne subvencije za predate bikove, kasni premija za mleko, sve to utiče na proizvodnju, a dobro bi došle te pare sad pred setvu, međutim čitav svet je u problemu, dodaje Milan, te se nada da će sledeća godina doneti malo više boljitka domaćim stočarima.

PROČITAJTE I...  Zaštita soje u tri koraka

Prethodni tekstRezidba oraha tokom formiranja krune
Sledeći tekstFarma ovaca u Kleku – potencijal u pašnjaku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime