Farma ovaca u Kleku – potencijal u pašnjaku

0
627
Agrosaveti---farma-ovaca---Klek---01
Timac AGRO

Miloš Petrović iz Kleka je ovčartsvom počeo da se bavi 2015. godine, kada je rešio da se iz grada vrati u rodno selo. Tokom ovih pet godina radio je na proširenju stada, kao i na podizanju kvaliteta grla. Danas ima farmu od 150 ovaca virtemberg rase.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Sa ovčarstvom sam krenuo da se bavim 2015. godine. Vratio sam se iz Novog Sada na selo, prodao stan i tako započeo svoju ovčarsku priču. Prve ovce sam uvezao iz Nemačke, 50 komada, a danas imam 150 ovaca, za dalje ćemo videti.” – kaže nam Miloš.

Ove godine Miloš će dobiti i nešto državne zemlje po pravu prečeg, a ono što njegovu proizvodnju čini rentabilnijom jeste pašnjak. Tokom naše posete padala je kiša, te su ovce ostale kod kuće, međutim, one veći deo godine svakodnevno idu na obližnji pašnjak, dodaje naš domaćin.

Coltrane 1120x180

Agrosaveti---farma-ovaca---Klek---02

“Ja se bavim tim stilom ovčarstva, ovce idu na ispašu. Pašnjak nam je na dva kilometra od kuće, tako da one idu svaki dan. Zimi su naravno kući, na jaslama. Troškovi su mi tako mnogo manji, zamislite da su svaki dan na jaslama, koliko tu hrane treba. A pašnjak mi je solidan.” – dodaje Miloš.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Obrovcu – Početak je najteži

LOŠA GODINA ZA OVČARE

Što se tiče planova našeg domaćina, on konstantno radi na poboljšanju genetike na svojoj farmi, pa će u tom pravcu i nastaviti. Ne bi išao preko 200 grla, jer smatra da je ovo broj kojem se može ozbiljno posvetiti.

Talisman Plamen 1120x185

Ambicija mu ne manjka, ali planovi zavise od same situacije u domaćem ovčarstvu, koja trenutno nije na zavidnom nivou, ističe Miloš.

“Pregurao sam zahvaljujući pašnjaku, a onaj kome su ovce kući, ne znam kako je, ni da li je izdražo ovu godinu. Cena u Temerinu je oko 240 dinara, a drugi su plaćali ispod toga. Realna cena po meni je oko 300 dinara, kako bi sve ovo imalo smisla, plus one 2000 dinara od države.” – smatra naš sagovornik.

Timac AGRO Tečna đubriva

Agrosaveti---farma-ovaca---Klek---03

UDRUŽIVANJEM DO BOLJE CENE JAGNJADI

Da spomenemo i to da pojedini klaničari plaćaju i ispod 200 dinara, što je cena ipod svakog nivoa, ističe naš domaćin. Kako bi se izborili za bolju cenu i kako bi pronašli rešenje problema u kojem se našlo domaće ovčarstvo, osnovano je Udruženje odgajivača ovaca Srbije, kojem se pridružio i Miloš. Mnogi ovčari će teško pregurati ovu godinu, što zbog loše cene jagnjadi, što zbog nemogućnosti plasmana.

PROČITAJTE I...  Hoće li vlašićka pramenka dobiti subvenciju?

“Osnovali smo Udruženje odgajivača ovaca Srbije, pa mislim da, ako nas bude bilo što više, da ćemo nešto i postići. Moramo biti složni. Cilj nam je da se izborimo za realniju cenu jagnjadi, kao i da možemo da plasiramo vunu.” – dodaje Miloš.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Novo Udruženje upravo ima za cilj da se formira jedna realna cena ispod koje neće ići, dodaje Miloš, a osim toga cilj im je i da se bore generalno za bolju poziciju ovčara u Srbiji, kao i da, ako ne naiđu na pozitivnu reakciju domaćih otkupljivača, rešenje potraže u izvozu.

Prethodni tekstCena mleka i bikova zabrinjavajuće niska
Sledeći tekstUdruženje proizvođača grožđa i vina SREM-FRUŠKA GORA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime