Sa željom da porodici obezbedi dodatne prihode, Slobodan Mijatović iz Nove Gajdobre je pre dve i po započeo uzgoj kunića, kako kaže, bez prethodnog iskustva, međutim, sada to radi veoma uspešno, a ono što je najvažnije, ima i tržište za zečetinu, te za sada sve ide po planu.
“Bilo je veoma teško na početku. Informacije smo tražili svuda, međutim, dok nisam prošao sopstvenu školu, nisam mogao da naučim. Informacije na internetu su šture, neproverene, tako da je sopstveno iskustvo najbolja škola. Sada vladam situacijom, ide dobro. Rasa je panon beli i hajkom.” – kaže Slobodan.
BRZA REPRODUKCIJA
Trenutno ima 30 majki, a na godišnjem nivou utovi oko 1500-2000 kunića. Tovi ih do 3-3,5 kilograma, za šta je potrebno od 90-100 dana.
“Ženku prvi put pripuštam kada pređe 3,5 kilograma. Sledeći put je puštam na treći dan, ja tako radim, da bi ona izgradila neki bioritam, inače ih nakon toga pripuštam na 33. dan, dakle nakon odbijanja mladunaca. Takav ritam se na mojoj farmi dobro pokazao. Zečica nosi od 28-35 dana, generalno, okoti se nakon 30-ak dana, mladunci su sa njom 30 dana, onda ih odvajam i premeštam u kaveze za tov, gde provedu još 60-70 dana do 3,5 kilograma.” – objašnjava nam naš domaćin.
AMBIJENTALNI USLOVI VEOMA VAŽAN FAKTOR
Kada ih 30. dana odbije od majki, prelaze na konzumiranje peletirane hrane uz suvu detelinu, dodaje naš sagovornik. Ono što je veoma važno da bi tov protekao kako valja i u spomenutom ritmu, jesu ambijentalni uslovi koji moraju biti adekvatni i bez puno promena.
“Zahtevaju određenu temperaturu, od 15-25 stepeni, ja držina oko 17-20 stepeni u objektu, zahtevaju i dobro provetravanje, ventilaciju, osetljivi su jako, tako da su ambijentalni uslovi veoma važni. Hranjenje mora takođe da ima ritam, u određeno vreme, vode moraju imati uvek i to je to. Ja im u principu dajem hranu na volju, ništa ne merim koliko dobijaju, ali u principu pojedu 9-10 kila hrane za 3 kilograma prirasta.” – kaže Slobodan.
SELEKCIJA MORA BITI OŠTRA
Kao i u drugim granama stočarstva, i uzgoj kunića traži ozbiljnu selekciju kada pričamo o priplodu, te Slobodan i o tome veoma vodi računa.
“Za priplod ostavljam ženke od dobrih majki, a ta majka mora da ima minimum 8 sisa, da ima dobar prosek othrane, da je dobra u koćenju, jednostavno da je dobra i brižna majka. Ali najvažnije mi je da ima minimum 8 sisa, sve ispod toga se izbacije iz priploda.” – ističe naš sagovornik.
TRŽIŠTE POSTOJI
Zec od 3,5 kilograma koliko ima na kraju tova, kada se očisti ima od 1,6-1,8 kilograma, a trenutna cena je 600 dinara, dodaje Slobodan. Tržište je pronašao, iako nam se možda čini da zečetina nije često na meniju kod naših domaćica, ipak, ima ljudi koji vode računa o ishrani, pre svega o unosu proteina, te im je zečetina veoma važan izvor, jer na 100 grama mesa, ima 22 grama proteina, ističe Slobodan.
“Ima ljudi koji imaju naviku da jedu zečetinu. Oni mi se sami javljaju, naručuju, ja jednom mesečno koljem, sad na primer primam porudžbine za sledeći mesec. A javljaju mi se i novi kupci, ljudi koji su čuli da je to meso zdravo, pa žele da probaju. Nemaju ovde ljudi generalno naviku da jedu ovo meso, ali opet tržište postoji, tako da sa plasmanom nemam problema. Podelimo i recepte, ljudi nam se vraćaju, dobro ide za sada.” – dodaje Slobodan.
Zavoleli su naši domaćini ovaj posao, a od njega imaju i koristi. Razmišljaju i o proširenju proizvodnje, ali neće se zaletati, ističe Slobodan, već lagano, kako to od njih bude zahtevalo tržište.
Ono čega smo se na kraju priče dotakli, jeste činjenica da uzgoj kunića nije prepoznat u podsticajima u poljoprivredi. Iako postoji zvanično kao grana stočarstva, te mladi ljudi koji su rešili da ostanu na selu i da se bave ovim, nemaju preko potreban vetar u leđa. Slobodan se nada da će se to u skorije vreme promeniti.