Farma angus goveda u Gložanu

0
149
Agrosaveti farma angus goveda 02
Timac AGRO

Pavel Balca iz Gložana je 2017. godine zajedno sa svojim bratom kupio 40 junica angus rase, zakupio obližnje pašnjake koji su bili dugo zapušteni, i stočarstvu se ozbiljno posvetio. Proizvodnju su ozbiljno proširili, te za sada sve ide po planu.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

“Danas imamo oko 200 grla sve ukupno. U prvoj i drugoj turi smo ostavljali junice, treću turu smo prodavali. A sad smo uzeli i novu genetiku iz Irske, kako bismo osvežili krv, pa sada imamo dve linije.” – kaže naš domaćin.

Oko ove parcele na kojoj se nalaze objekti postiji 50 hektara pašnjaka, te su goveda veći deo godine na ispaši, ali se svakodnevno i dohranjuju, kaže naš domaćin.

DIler 1120x180

“Puštamo ih u martu mesecu, pa uz malo dohrane budu na ispaši sve do novembra. Stalno mi njih malo dohranjujemo, u zavisnosti od toga kakav je pašnjak. Dohrana je silaža i detelina.” – dodaje Pavel.

Agrosaveti farma angus goveda 01

Teorija o kojoj je slušao pripremajući se za uzgoj se pokazala kao tačna, angus jeste otopran, nije zahtevan u ishrani, a telenja su redovna, kaže Pavel. Zadovoljan je i prirastom, mada kako kaže, ništa ne forsira.

Aktuelno 1120x185

CENA SE BLAGO POPRAVILA

Što se samog tržišta tiče, u tovnom govedarstvu je bilo velikih oscilacija, sada se situacija malo popravila, a naš domaćin je poslednju turu prodao u maju po ceni od 2,50 eura.

PROČITAJTE I...  Sistem krava-tele u Gardinovcima

“Prošle godine smo prodavali Robim rezervama, razmena je bila 17:1, solidno je to bilo. Ispalo je da smo i prošle godine sačekali dobar momenat, pa i ove, tako da smo zadovoljni.” – ističe Pavel.

Vertigo Spyrale 1120x1080

Ali ono sa čime nije zadovolan to je raspodela državne zemlje u njihovoj opštini, jer je puno zemlje vraćeno restitucijom i nema je dovoljno za sve, kaže Pavel.

Agrosaveti farma angus goveda 03

“Da, jedan deo je vraćen restitucijom, tako da su se površine smanjile. Nemamo kao što bismo trebali, hektar po uslovnom grlu, već su nam smanjili taj koeficijent na 0.5-0,4. Zbog toga se ne možemo povećavati puno, jer nema dovoljno zemlje. Ove godine su najavili da ćemo zemlju dobiti na 10 godina, videćemo. To će biti bolje, znaš da si 10 godina miran, možeš đubriti stajnjakom.” – kaže naš sagovornik.

Timac AGRO Tečna đubriva

Planovi našeg domaćina i njegovog brata su proširenje proizvodnje, a ambicije su da im se svake godine oteli oko 200 krava, smatraju da će za toliki broj grla zemlje imati. Želja im je da ulože i u objekte, kao i u mehanizaciju, jer radne snage nema dovoljno, pa su prinuđeni da mašinski urade sve što mogu. Prodaja junica ide solidno, dodaje naš sagovornik, što dokazuje da je angus ipak tražena rasa.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ILe de france ovaca u Banatskoj Subotici

Prethodni tekstZbog niske cene proizvođači iz Leskovca poklanjaju paradajz
Sledeći tekstKako se brzo rešiti skakavaca sa sredstvima koja imamo kod kuće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime