Na mladima povrtarstvo ostaje

0
712
Agrosaveti---povrtarstvo---mladi---03

Da je zajedno lakše i da je sloga među braćom moguća, potvrđuje i porodica Marković iz Debeljače. Naime, tamo su se četiri brata udružila, zajedno nastavila očevim stopama, uz proširenje i osavremenjavanje same poljoprivredne proizvodnje. Osnovna delatnost Markovića je povrtarstvo. Bave se proizvodnjom šargarepe, peršuna, paštrnjaka i cvekle. Našu ekipu ugostio je Nikola, mladi poljoprivrednik koji je čvrsto rešen da ostane na selu.

Spyrale Adama 1120x1080

“Počelo je sve pre više od 20 godina, otac je sve započeo. Na 30 hektara proizvodimo peršun, šargarepu, paštrnak i cveklu.” – kaže naš domaćin, Nikola.

Ozbiljna je to proizvodnja, ali Markovići su svu energiju uložili u to i kako kaže Nikola, ne žale se. Prodaja ide dobro, iako je ove godine potražnja nešto slabija, a cene malo niže u odnosu na prošlu godinu.

LIBRETO 1120x180

“Ova godina je sušna, u ovom delu Banata nije bilo toliko kiše, kao u drugim delovima Vojvodine, ali sve smo navodnjavali, bez toga se povrće ne može proizvoditi.” – dodaje naš sagovornik.

Agrosaveti---povrtarstvo---mladi---02

Lakše bi bilo da je atar elektrifikovan, jer bi na taj način uštedeli na potrošnji energije neophodne za rad pumpi, dodaje naš domaćin. Uprkos tome, zadovoljan je i ovom godinom.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja krompira u Lukinom Selu

SAMO KVALITET IMA SIGURAN PLASMAN

U njihovoj proizvodnji dominira paštrnak, uspeju da proizvedu od 2-3 vagona po lancu, uz puno truda i rada, kaže Nikola. Puno pažnje posvećuju i plodoredu od kojeg nikada ne odstupaju. Na taj način, i uz puno navodnjavanja, Markovići postižu kvalitet koji kupci traže, jer se samo kvalitetna roba može plasirati u markete.

“Proizvodnja je teška, zahtevna, ali se isplati. Može od ovoga da se živi, mi uspevamo. Mora kvalitet biti dobar, roba mora biti sveža, mi svaki dan vadimo, peremo, pakujemo, kako bi povrće uvek bilo sveže.” – ističe Nikola.

Zato naši domaćini nemaju problema sa plasmanom. Osim na domaćem tržištu, ponekad bude i izvoza za Rumuniju, međutim, tamo se ovi proizvodi više nabavljaju iz Poljske, po jeftijijm cenama, priča nam Nikola.

“Nama je najveće tržište na kvantašu u Beogradu. Malo dajemo i za Rumuniju, ali to nije stalno. Nisu tamo ništa zahtevniji, ista je to roba, ali tamo ima više kontrole. Ene su ove godine manje, manja je i potražnja, verovatno zbog epidevije, ali u suštini roba za izvoz ima bolju cenu u odnosu na naše tržište.” – kaže Nikola.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paprike na otvorenom u selu Ravnje

Agrosaveti---povrtarstvo---mladi---01

NEDOSTAJE DOMAĆA PRERADA

Kao što znate u ovoj proizvodnji bude puno tzv. loma, korena koji ne zadovoljavaju zahtevne kupce, te sve ovo završi u zemlji. Što je prava šteta, dodaje Nikola.

“U našoj proizvodnjima ima sigurno 20% rastura, loma, ili malo sitnije šargarepe, zapravo ste što je druga klasa ne može da ide za pakovanje. Rešenje bi bilo neki pogon koji će to sušiti, praviti vegetu recimo, jer samo ovde ima dosta proizvođača, puno je te robe koja bi se mogla preraditi.” – ističe naš domaćin.

Inače, u ataru sela Debeljače nalazi se vetropark od kojeg su koristi imali mnogi, ne samo oni na čijim parcelama se nalaze vetrenjače, već i svi drugi, jer su im putevi kvalitetno sređeni što dosta olakšava radu u polju tokom kišne sezone, ističe naš domaćin.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka – Na mladima svet ostaje
Sledeći tekstFarma kunića – tržište postoji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime