Farma krava i proizvodnja mleka u Žitištu

0
1577
Agrosaveti - Mlečno govedarstvo u Žitištu 01

Mlečno govedarstvo, kažu dugogodišnji proizvođači, nekada je bila najisplativija grana stočarstva. Najviše je iziskivala posla i posvećenosti, ali isto toliko je vraćala. Danas, međutim, ostalo je samo ovo poslednje – posao i posvećenost, sa veoma malo isplativosti. Ipak, sa ovom granom poljoprivrede se ne može lako ni prestati, pogotovu ako je ona obeležila vaš i život vaše porodice u Srbiji.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo u Žitištu 04

Nakon rata u Bosni, Mirko Trivunović sa suprugom i dva maloletna sina, 1994. Godine doselio se u Žitište, selo nadomak Zrenjanina. Poljoprivrednu proizvodnju kojom se bavio i u bosanskom Tesliću želeo je da nastavi kaže i ovde. Prvobitnom ovčarstvu međutim, dodao je i mlečno govedarstvo i još po nešto.

Sve počinje od ratarske proizvodnje

Na gazdinstvu Trivunovića danas rade tri generacije, uključijući i podmladak koji sa dedom i očevima, uživa kako na njivi, tako i u štalama i oborima među životinjama. Sve počinje od ratarske proizvodnje, gde za potrebe ishrane stoke uzgajaju kukuruz, pšenicu i detelinu. I onda se vraćaju na imanje na kom danas imaju i krave i svinje i ovce.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo u Žitištu 08

Kada je ovčarstvo u pitanju, zanimljivo je da naš domaćin nikada nije odustao od pramenske rase ovaca koju su njegovi roditelji imali još u Bosni, te i danas samo ovu rasu uzgaja. Nekada je imao i nekoliko stotona njih, ali kako situacija nije najsjajnija u stočarstvu poslednjih godina to se smanjilo.

PROČITAJTE I...  Za dobar kvalitet mleka najbitnija tri uslova

Mlečno govedarstvo – nosilac proizvodnje

Ipak nosilac celokupne proizvodnje na poljoprivrednom gazdinstvu Trivunovića jeste mlečno govedarstvo. A počeli su sa svega dva grla.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo u Žitištu 07

Najpre su mleko predavali Zrenjaninskoj mlekari, ali poslednjih 12 godina Imleku. Problema nije bilo dok nisu počela obaranja cene mleka, iako se, tvrdi naš domaćin, kvalitet njihove proizvodnje nikada nije smanjivao.

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo u Žitištu 06

Nažalost, kaže Mirko, tu nije kraj problemima ove sezone. Iako redovno dobijaju premiju za mleko i subvencije na umatičena grla, to takođe kaže naš domaćin odlazi na nove troškove kojih je iz godine u godinu sve više.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo u Žitištu 03

Uz konstantan pad cena mleka, nažlost on ne vidi mogućnost da, kao što su svi negde priželjkivali, ikako proširi svoju proizvodnju. Jeste ona obeležila život cele porodice po dolasku iz Bosne, ali kada postaje svakodnevno mučenje kao što je trenutno, negde se mora već razmišljeti i o nečemu drugom.

Opširnije pogledati u prilogu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstRatarsko – stočarska proizvodnja u Sanadu
Sledeći tekstOrganska proizvodnja povrća u Futogu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime