Stočari traže uvećanje otkupne cene mleka

0
758
Agrosaveti - Krave 20

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski kaže da bi otkupna cena litra mleka trebalo da bude od 43 dinara naviše, ali za tu povišicu prerađivači neće ni da čuju.

Spyrale Adama 1120x1080

Proizvođačima mleka nikako da krene nabolje. Većina sada opstaje zahvaljujući kreditima, ali je pitanje dokle će biti tako jer, osim što im ne odgovara otkupna cena mleka od 38 dinara, suočavaju se i s posledicama lanjske suše:
„Na velikim smo gubicima jer većina mlekara plaća litar 30 dinara, ugledajući se na cenu te namirnice na evropskom tržištu, gde je otkup mleka pojefinio od kada je EU uvela sankcije Rusiji i zabranila izvoz mleka u Rusiju“, kaže Bugarski.

Prema rečima Sanje Bugarski, zbivanje na ino tržištu loše utiču i na domaće mlekarstvo, ali našem mlekarstvu škodi i to što ima dosta uvoznih mlečnih proizvoda iz EU, i što domaći konditori uvoze mleko u prahu daleko jeftinije od našeg. Uz to, srpski stočari nemaju pravih povlastica, kao što to imaju farmeri u EU, gde, između ostalog, stočari dobijaju podsticaj u gorivu, takozvani zeleni dizel, koji je potreban i ovdašnjim stočarima.

PROČITAJTE I...  Farma krava i mini zoo vrt u Takovu kod Uba

”Očekuje se da će zbog niže otkupne cena mleka u EU, ali i ostalog, farmeri početi da odustaju od govedarstva i da, pogotovo oni s desetak krava, od mlekarstva dignu ruke. U Hrvatskoj je posle uvođenja sankcija Rusiji, cena mleka drastično pala pa je oko 2.000 farmi zatvoreno”, kaže Sanja Bugarski, navodeći da je lane Srbija imala 250.000 umatičenih krava, „To su one u legalnim tokovima, s pedigreom. Ali imamo i one koje nisu umatičene, a čije se mleko i sir prodaju po pijacama i od kuća“.

Izmene zakona o stočarstvu i veterini

Kada već Asocijacija proizvođača mleka ne može da utiče na cenu mleka u Evropi, predsednica navodi da će pokušati da, s druge strane, zaštite farmere.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„U nameri da farmerima bude bolje, između ostalog, predložili smo izmene Zakona o stočarstvu koji će biti u aprilu u srpskom parlamentu, a tokom ove godine pred poslanicima naći će se i izmene Zakona o veterini, čije sadašnje odredbe su više prilagođene veterinarima nego stočarima“.

Prama rečima predsednice Centralne asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini, promene u regulativi o stočarstvu vezane su za poslove koje sada radi brojna administracija raspoređena u stručnim službama po kancelarijama, a ubuduće budu deo obaveza farmera, asocijacija i udruženja.

PROČITAJTE I...  Na prodaju preko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini

„Stručne službe neće biti ukinute, ali će prebrojavanje grla, vođenje evidencije o kvalitetu mleka, osemenjavanju, telenju i slićno,voditi farmeri, asocijacije i udruženja, daleko jeftinije od sadašnjeg cenovnika po kojem rade stručne službe, uzimajući čak polovinu iznosa subvencije od 25.000 dinara koju stočari dobijaju od države po umatičenom grlu krave. Izmene Zakona o stočarstvu trebalo bi da donesu i da osemenjavanje ubuduće rade farmeri uz prethodnu obuku“, navodi Sanja Bugarski.

Flajer o veterinarskim uslugama

Ona kaže da bi za mesec dana farmerima na kućnu adresu trebalo da stigne flajer u kojem će biti precizno obavešteni o tome koje usluge mogu naplaćivati veterinarske stanice i po kojoj ceni.

„U slučaju odstupanja od cenovnika, farmerima će biti na usluzi broj telefona i adresa e-pošte za prijavu nepravilnosti. U takvim primerima na lice mesta uz Veterinarsku inspekciju ići će i Finansijska inspekcija“, istakla je Sanja Bugarski.

Izvor: Agronews, Dnevnik

Prethodni tekstPrimena fungicida u pšenici – protiv bolesti u prolećnom delu vegetacije
Sledeći tekstProizvodnja vina, uzgoj burskih koza i konja u selu Dusanovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime