Farma KRAVA i Tov BIKOVA u selu Mala Vrbica

0
650

Mikica Miloradović, iz sela Mala Vrbica, koje se nalazi nedaleko od Kragujevca, spada u red iskusnih stočara, sa jednom od najvećih farmi goveda u ovom kraju. Dnevno se iz ovog domaćinstva izveze oko 1000 litara mleka, a pored muznih krava, na imanju su i bikovi u tovu. Domaćinstvo Miloradovića je veliko i složno, svi ukućani pomažu u poslu, a rezultati njihovog vrednog rada su uočljivi po mleku ekstra kvaliteta koje dobijaju u proizvodnji.

Adama Maganic 1120x180

Subvencije kasne, ali mnogo znače

Subvencije iako stižu sa velikim zakašnjenjem, u proizvodnji mnogo znače, ističe naš sagovornik, i dodaje da u ovom trenutku litar mleka košta 90 dinara, što je dobra cena, ako se uzme u obzir da je u proteklom periodu otkupna cena bila ispod svakog minimuma rentabilnosti.

Mleko ekstra kvaliteta imperativ

Nije lako obezbediti hranu za 140 grla, neophodno je na vreme spremiti silažu i senažu za zimski period. Dokupljivanje hrane poskupljuje proizvodnju, pa je potrebno blagovremeno misliti o zimi koja dolazi. Postizanje mleka ekstra kvaliteta je od izuzetnog značaja, jer se prema tome i formira cena od strane mlekara.

MPS baneri II

Borba se nastavlja

Slika stočarstva u Srbiji, poznato je, nije na zavidnom nivou. Svakoga dana se gase farme, a sela ostaju bez stočnog fonda. Ipak, čini se, da je našeg domaćina zaobišla ovakva situacija.

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

Mikica Miloradović ima naslednike koji će ostrati na selu i nastaviti da vode jedno veliko domaćinstvo uz konstantno unapređivanje poljoprivredne proizvodnje. Sinovi i snaje vredno rade uz dobru podelu posla i njihovi planovi se kreću u pravcu sigurnog ostanka na selu, što je danas prava retkost i za svaku pohvalu, jer je poznato da mladi odlaze sa porodičnih imanja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zadruge u srcu Šumadije nema, kaže naš sagovornik, i dodaje da je nekada sve bilo mnogo lakše u vreme kada je svako selo imalo svoju zadrugu.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Sagovornik: Mikica Miloradović, stočar iz Male Vrbice

Prethodni tekstRazvoj etno turizma u selu Sokolići: Kad se komšije slože – sve se može
Sledeći tekstVRBIN ČAJ: Besplatni, prirodni hormon za bolje ukorenjavanja i rast biljaka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime