Vrbin čaj je prirodni hormon rasta koji omogućava da se rasad ili reznice bolje ukorene. Takođe, pozitivno deluje na rast i razvoj biljaka. Evo i kako se pravi i primenjuje.
Vrba je bogata biljnim hormonima koji podstiču rast korenja kod vegetativnog razmnožavanja, pospešuju razvoj biljaka, podstiču ih na intezivnije cvetanje, itd. Ovi biljni hormoni se stvaraju u vršnim delovima stabla, korenja i grančica vrbe. Pored njih, vrba sadrži i salicilnu kiselinu, te ojačava imuni sistem biljaka koje se zalivaju vrbinim čajem.
Kako se pravi vrbin čaj
Potrebno je nakupiti grančice vrbe. Može da se upotrebi bilo koja vrsta vrbe. Makazama se iseckaju mladi izbojci (mladi vrhovi grančica koji nisu odrveneli) dužine oko 5 cm. Količina: oko 100 grama. U poseban sud se prokuva pola litre vode i kada voda postane mlaka grančice se preliju vodom i ostave da odstoje 24 sata. Zatim se voda procedi i preparat je gotov.
Kako se koristi vrbin čaj
Ukoliko je reč o rasadu, na kratko se uroni u vrbin čaj pre pikiranja. Ukoliko su u pitanju reznice, drvenste biljke (poput ruže) treba da stoje u rastvoru 24 sata, a reznice od zeljastih, mekih biljaka dovoljno je da stoje u vrbinom čaju oko dva sata.
Vrbinim čajem mogu da se zaliju biljke kako bi se pospešio njihov rast i razvoj, bez obzira da li se radi o povrću ili cveću, u saksiji ili na otvorenom.