Razvoj etno turizma u selu Sokolići: Kad se komšije slože – sve se može

0
296

Srbija poseduje izuzetne potencijale i prirodne resurse za razvoj različitih oblika seoskog turizma. Seoski turizam treba da doprinese očuvanju nacionalne baštine i seoske sredine, ali i da pruži perspektivu lokalnom stanovništvu kako bi ostali na selu. Savremeni način zivota u gradu, koji podrazumeva brz tempo i sve manje vremena za porodicu, opredeljuje veliki broj ljudi da se okrenu prirodi i potraže mir u nekom od brojnih etno sela u Srbiji. Selo Sokolići, nadomak Čačka, pruža brojne sadržaje kako za domaće tako i za strane turiste. Inicijalna ideja potekla je od nekoliko komšija koji su udružili svoj rad i pokrenuli etno turizam u ovom delu Srbije.

Adama Maganic 1120x180

Šta je važno za etno turizam

Bogati sadržaji koji se nude turistima privlače kako mlade ljude, tako i porodice sa decom. Svež vazduh i domaća hrana, upravo su ono što je potrebno turistima koji dolaze iz dinamičnih gradskih sredina. Etno turizam predstavlja značajan deo turističke ponude naše zemlje. Selo Sokolići ima dobru infrastukturu i nalazi se svega nekoliko metara od autoputa “Miloš Veliki”, pa je dostupnost turistima veoma bitna stavka prilikom odluke gde će provesti svoj odmor na selu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kozjeg sira na etno salašu u Bezdanu

Gosti iz celog sveta

Gost je u centru pažnje u ovom etno selu, pa tako postoji mogućnost izbora prilikom pripreme hrane koju želi da proba, domaćini sa ponosom ističu da im se stari gosti uvek iznova vraćaju.

MPS baneri II

Turisti dolaze u Sokoliće sa svih krajeva sveta, kaže naš sagovornik, i dodaje da najmlađi imaju na raspolaganju veliki izbor sadržaja u vidu tobogana, penjalica i drugih sportskih aktivnosti. Za sada država ne daje neke značajnije podsticaje za razvoj etno turizma, pa se domaćini u početku mahom finansiraju iz sopstvenih sredstava.

Tražnja za smeštajem velika

Selo Sokolići u, ovom trentku, može da primi oko 15 gostiju u isto vreme, ubrzano se radi na proširenju kapaciteta, jer je tražnja za smeštajem velika. Drugačiji način života, daleko od gradske vreve, kao i domaća hrana i sporiji tempo predstavljaju jedinstveni utisak kojim će svaki turista obogatiti doživljaj seoskog turizma, a svakodnevicu gradskog života obojiti nekim drugačijim tonovima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Radivoj Domanović, predsednik mesne zajednice Sokolić

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika
Prethodni tekstUzgoj šampinjona u bašti
Sledeći tekstFarma KRAVA i Tov BIKOVA u selu Mala Vrbica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime