Farma krava simentalske rase u selu Dučić

0
1169
Agrosaveti---farma-krava---simentalska-rasa---01

Na imanju porodice Milosavljević iz sela Dučić kod Mionice, zastupljene su krave simentalske rase, a primarna im je proizvodnja mleka. Na muži je trenutno 28 grla, a naši domaćini su zadovoljni rezultatima koje postižu.

Adama Sultan 1120x180

“Ja sam treća generacija u ovome, ali od 1975. smo intenzivirali proizvodnju, dakle, otac i deda su to započeli i do dan danas živimo od toga. Na muži su nam sada 24 krave, a imamo prosečno oko 650-700 litara mleka dnevno. Tako da smo zadovoljni sa genetikom koju imamo.” – kaže Buda.

Osim genetike, za postizanje vrhunskih rezultata potrebna je i kvalitetna ishrana. Mi smo Milosavljeviće obišli baš u vreme košenja sena, a kako kaže naš sagovornik, obilne kiše su itekako ostavile posledice na količine i kvalitet ovogodišnjeg otkosa.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

“Prvi otkos sam skinuo na vreme, ali moje kolege tek sad u julu skidaju prvi otkos, a to će im biti ujedno i drugi, jer je druga trava prorasla. Kiše su padale mesec dana svakodnevno.” – dodaje naš sagovornik.

Agrosaveti---farma-krava---simentalska-rasa---02

MLEKO JEFTINIJE ZA TRI DINARA

Šta je tu je, ide se dalje, kaže Buda, jer na vremenske uslove ne mogu uticati, kao ni na samu otkupnu cenu mleka. Naši domaćinu su promenili mlekaru, nadajući se stabilnijim cenama, no, i tokom ove godine je bilo korekcija, priča nam naš sagovrnik.

BioPlug 728x90px

“Situacija je sad lošija nego početkom godine, jer su nam smanjili cenu mleka za tri dinara. Videćemo šta će dalje biti do kraja godine, bilo bi poželjno da nam vrate pređašnju cenu, jer je sve drugo je skupo. Bilo je dobro što je cena dizela bila pala, pa smo peglali tih tri dinara, ali situacija nije sjajna.” – ističe Buda.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Krišice u Hrvatskoj

S ozirom da je farma simentalske rase, nešto bikova i utove, a to im je, kako kaže Buda, jedna mala banka, pare na gomili, jer sa trenutnom cenom, u tovu nema zarade.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“U tome nema računice. Moja su telad i hrana pa mnogo ne računam , to mi dođe kao neka banka, ali sa trenutnom cenom, bolje je ne računati.” – smatra naš domaćin.

Agrosaveti---farma-krava---simentalska-rasa---03

VRANE VELIKI PROBLEM U ATARU

Tokom poslednje dve godine u ataru sela se pojavio jedan problem koji deluje nerešivo, a to su vrane.

“Štete su zaista velike. Bilo je puno presejavanja kukuruza, jer one nakon setve precizno pojedu sve. A ne možemo im ništa, zaštićene su. Strašila ih ne plaše. Pojavile su se pre dve godine i zaista prave štetu. Ja ne znam kako s eone sele, ali u našem selu su baš napravile problem.” – ističe Buda.

Inače, u samom selu Dučić oduvek je bilo zastupljeno stočarstvo, no i ovo selo deli sudbinu mnogih drugih. Naime, tokom poslednjih nekoliko godina dosta omladine je otišlo u inostranstvo, najviše da voze kamion, a čak i naš domaćin planira da smanji broj grla. Ipak, plaši se da će mu na taj način cena mleka biti još manja, te se za sada bore i odolevaju udarima tržišta.

PROČITAJTE I...  Paprika podbacila ove godine

Prethodni tekstCena čačanske lepotice ove godine nešto bolja
Sledeći tekstBerba kupina u selu Sekurič

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime