Cena čačanske lepotice ove godine nešto bolja

0
1421
Agrosaveti - Šljivik centra za poljoprivredu Lajkovac 01

Berba čačanske lepotice u Šumadiji je u punom jeku. Tačnije lagano se i privodi kraju, bar kada je u pitanju berba za stonu upotrebu. Kvalitet je dobar, a i potražnja je veća nego prošle godine.

Adama Maganic 1120x180

“Berba je krenula početkom jula meseca, te se sada lagano privodi kraju. Prinosi su solidni, kao i kvalitet kod domaćina koji ove godine nisu imali štete od grada. Hvala Bogu, ove godine kod nas nije bilo nepogoda na širem terenu, te možemo reći da šljive ima dosta, da je rod dobar. Otkup ide dobro u svim vidovima pakovanja, da li su to gajbe od 8, ili 6 kilograma, a idu i pojedinačna pakovanja od kilogram. To sve ide na zapadno, ili rusko tržište. Što se cene tiče, ona je u nekom višegodišnjem proseku, ali bolja nego prošle godine.” – kaže dipl. ing. Danko Petrović iz PSS Kragujevac.

CENA BOLJA U ODNOSU NA LANE

Goran Jovanović iz Gornje Trnave pod šljivom ima oko četiri hektara. Kako kaže berbu čačanske lepotice je priveo kraju, a godinu ocenjuje kao solidnu.

MPS baneri II

“Cena je ove godine solidna, ne mogu reći dobra. Mi smo na jednom potezu ove godine imali grad, pa tu imamo oštećenja. Cena je trenutno 40 dinara za čačansku lepoticu, za prvu klasu, a drugu niko ni ne traži. Mada druge klase ni nemam, sve je prva klasa.” – kaže za Agrosavete, Goran Jovanović iz Gornje Trnave.

PROČITAJTE I...  Neizvestan plasman jagode

Agrosaveti - Uzgoj šljiva Gornja Trnava 04

POTRAŽNJA ZA ČAČANSKOM LEPOTICOM OVE GODINE BOLJA

Naš sagovornik kaže da je potražnja za šljivom bila veoma dobra, pa ko je imao kvalitet, mogao je lako plasirati na brojnim otkupnim mestima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Tamo gde grad nije dokačio, kvalitet je dobar, mogli smo lako plasirati. Vidim da ove godine nisu toliko gledali krupnoću ploda, već da bude čista, bez i jedne tačkice. Dakle, potražnje je bilo više u donosu na prošlu godinu, a šta je razlog ne znam. Recimo pre 5 godina je potražnja bila izuzetna, onda je usledilo bar pet loših godina, kada smo radili sa nulom ili u minusu, e ove godine je opet tražena.” – dodaje naš sagovornik.

KO BERE SAM, IMA RAČUNICU

Prošle godine čačansku lepoticu praktično niko nije ni hteo, kaže Goran, a cena joj je bila 25 dinara. On je tek pre dva meseca naplatio to što je lane predao, te prošlu sezonu ocenjuje kao izuzetno lošu. Nešto se na tržištu desilo, te je ove godine plasman bio olakšan, a i sama cena je daleko bolja, bar za one koji beru porodično, ističe naš sagovornik.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

“Mi smo lepoticu brali sedam dana porodično, što kažu iz kuće, svega nekoliko radnika smo platili, tj. nekoliko dnevnica koje iznose 2500 dinara. Tako računa ima, inače radna snaga je skupa, na ovu cenu šljive.” – smatra Goran.

PROČITAJTE I...  Fotkaj plod i uvećaj rod - Šljiva Darka Blažića

Što se dalje sezone tiče, stenlej je takođe rodio, pa se očekuje i prinos i kvalitet, a otkupljivači već “vuku za rukav”, dodaje naš domaćin.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstIzmuljenje Begeja kroz grad Zrenjanin
Sledeći tekstFarma krava simentalske rase u selu Dučić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime