”Venera” apsolutni šampion 55. Resavskog sajma

0
655
Agrosaveti - Resavski poljoprivredni sajam 01

Krava „Venera“ Dragana Todorovića iz sela Dublja apsolutna je šampionka 55. međunarodnog Resavskog poljoprivrednog sajma održanog 11. septembra u Svilajncu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Venera“, ima pet godina, u laktaciji za 310 dana daje 6.129 litara mleka. Njoj je pripala lenta, šampionski pehar i nagrada od 50.000 dinara, dar Skupštine opštine Svilajnac, koje je uručio predsednik opštine Predrag Milanović.

Na sajmu je bilo izloženo 90 grla stoke simentalske pasmine, a sva izložena grla opština je nagradila sa po 5.000 dinara.

Adama Sultan 1120x180

Izložena grla, stručni žiri je ocenjivao po kategorijama: junice, prvotelke, krave i šampionka sajma a najbolje u svojim kategorijama opština je nagradila sa po 40.000 dinara a njihove pratilje sa 20.000 dinara.

U kategoriji junica titulu šampionke ponelo je grlo „Karolina“ Nenada Tomića iz Kušiljeva, prvotelki grlo „Višnja“, takođe Dragana Todorovića i krava, „Mina“ Poljoprivredno veterinarske škole sa Domom učenika u Svilajncu.

pylon galenika jan 023

Najbolja grla nagrađena su i nagradama brojnih sponzora sajma. Selekciju izloženih goveda izvršili su stručnjaci Osnovne ZOO službe opštine Svilajnac i Poljoprivredno savetodavne stručne službe za Pomotravski okrug u Jagodini.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Makce

Na sajmu i izložba ovaca

Uz goveda, na sajmu su bile izložene i ovce više rasa od pet uzgajivača, konji rase „poni“ poljoprivredna mehanizacija, proizvodi od meda Resavskih pčelara, lekovitog bilja, a predstavili su se i proizvođači stočne hrane, semena i sredstava za zaštitu bilja.

KWS banner 728x90

Ukupno je bilo 140 izlagača, izjavio je Tanjugu pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu Goran Despotović.

Sajam u Svilajncu je uvršten 1998. godine u kalendar evropskih i svetskih izložbi i sajmova simentalske rase goveda odlukom Evropskog udruženja odgajivača simentalske rase čije je sedište u švajcarskom gradu Colikofenu.

Prve krave simentalske pasmine u ovaj kraj dovedene su 1885. godine a prva izložba goveda održana je 1895. godine, zapisali su hroničari.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstDrvo paulovnija – brzorastuće i profitabilno
Sledeći tekstFarma virtemberg ovaca u Sanadu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime