Miris RUZMARINA vekovima se povezuje sa dobrim pamćenjem

0
2610
ruzmarin
Foto: Pixabay

Poznat kao kulinarska biljka, ruzmarin se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini. Eterično ulje ruzmarina ima drvenasti miris i širok spektar primene, od lečenja bolesti i bolova, preko podsticanja rasta i zdravlja kose, do pomaganja ljudima koji imaju probleme sa pamćenjem. Sve to ga čini korisnim sredstvom koje bi trebalo da imamo pri ruci u svom domu.

Adama Asorbital 1120x180

Eterično ulje ruzmarina se smatra glavnim osloncem u aromaterapiji. Mnogi i dalje ne veruju u ovaj drevni i sasvim prirodan način lečenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja. Pa, ipak, mnogi veruju u moć mirisa kada su u pitanju skupi parfemi. Svima je poznato da samo jedan udah poznatog mirisa može da vas asocira na tačno određenu osobu, može da učini da se dobro osećate, da vam oživi događaj iz prošlosti. Moć mirisa je, zapravo, neverovatna. On može da vam izazove osećaj gladi (miris svežeg peciva), da vam izazove mučninu (miris pokvarenih jaja). Međutim, eterična ulja se ne koriste samo kao lekoviti mirisi, već kao i melemi.

PROČITAJTE I...  Pirevina: Travka koja svuda raste, nezamenljiva za čišćenje organizma

Miris ruzmarina i pamćenje

Poznato je da su grčki naučnici koristili eterično ulje ruzmarina za poboljšanje pamćenja pre ispita. Nedavna studija objavljena u „International Journal of Neuroscience“ procenjivala je kognitivne mogućnosti 144 učesnika kada su koristili ulje ruzmarina. Utvrđeno je da ruzmarin značajno poboljšava kvalitet pamćenja i povećava metalnu budnost. Druga studija, objavljena u „Psychogeriatrics“ testirala je efekte aromaterapije uljem ruzmarina na 28 starijih osoba s demencijom i otkrila da njegova svojstva mogu da spreče i uspore siptome, navodi Intrepid mental health. Eterično ulje možete koristiti tako što ćete ga dodati u difuzor. Kada vam zatreba pojačanje mentalne energije, možete ga udahnuti i preko bočice u kojoj se nalazi, dobićete isti efekat.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Umanjite stres i napetost

Međutim, ovo nije jedino što miris ruzmarina može i čini za nas. Istraživanja pokazuju da jednostavnim udisanjem aromatičnog eteričnog ulja ruzmarina možete da smanjite nivo hormona stresa kortizola u krvi. Naime, visok nivo ovog hormona dovodi naše telo u stanje „bori se ili beži“. Kada je stres hroničan, može da dovede do gojaznosti, oksidativnog stresa, visokog krvnog pritiska.

PROČITAJTE I...  Magnolija – lekovita lepotica

Borba protiv stomačnih tegoba

Ulje ruzmarina može da se koristi za ublažavanje raznih gastrointestinalnih tegoba, što uključuje probavne smetnje, grčeve u želucu, nadimanje i zatvor. Za lečenje želudačnih tegoba, potrebno je pomešati 1 kašičicu osnovnog ulja, kao što je kokosovo ili bademovo ulje i 5 kapi ulja ruzmarina i nežno umasirati smesu preko stomaka. Redovna primena ulja od ruzmarina na ovaj način detoksikuje jetru i pospešuje zdravlje žučne kese.

1120x180px

Smanjite bol i upalu

Ulje ruzmarina ima protivupalno svojstvo i sposobnost da ublažava bolove. Potrebno je da umasirate ulje na zahvaćeno područje. Melem se pravi tako što se pomeša 1 kašičica baznog (osnovnog) ulja sa 5 kapi eteričnog ulja ruzmarina. Može se koristiti kod glavobolja, uganića, bolova u mišićima, reume ili artritisa. Takođe, možete napraviti vruću kupku u kadi i dodati nekoliko kapi ulja ruzmarina.

Za gušću i lepšu kosu

Utvrđeno je da eterično ulje ruzmarina povećava rast nove kose za 22 posto kada se umasira u vlasište. Deluje tako što stimuliše cirkulaciju vlasišta i moež da se koristi za rast kose, sprečavanja ćelavosti ili stimulaciju rasta nove kose na područjima koja su sklona opadanju kose. Ulje ruzmarina takođe usporava pojavu sedih, pojačava sjaja i smanjuje perut, što ga čini odličnim tonikom za celokupno zdravlje i lepotu kose.

Adama Soratel 1120x1080

Važna napomena: Primena lekovitog bilja, delova lekovitih i začinskih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja ili je reč o maloletnoj deci obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE I...  Muška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstSavetovanje ”Savremena proizvodnja povrća“ 11. februara
Sledeći tekstFarma KRAVA, SVINJA i OVACA u selu Ljuljaci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime