Održan sastanak nezadovoljnih stočara sa premijerkom i ministarkom

0
121
Agrosaveti---stocari - krave---Mosorin---02

Nakon više protesta, prosipanja mleka, blokada saobraćajnica, razgovora sa resornom ministarkom i premijerkom, domaće proizvođače mleka, će, prema najavama predstavnika Udruženja, primiti i predsednik države, Aleksandar Vučić.

Agil 1120x180

Kako je, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade, pre Vaskršnjih praznika, u izjavi za „Vertigo produkciju“ rekao Milija Palamarević, predsednik Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije, taj razgovor je protekao u atmosferi žučne rasprave oko rešavanja gorućih problema.

Jedan od njih je monopolsko ponašanje jedne od najvećih mlekara, koja je, kako ističe Palamarević, proteklih meseci, uvezla ogromne količine mleka, i time dovela do zasićenja tržišta i zatvaranja brojnih lokalnih mlekara, i drastičnog pada otkupne cene mleka, naročito u brdsko – planinskim krajevima. Taj problem nije nastao preko noći, napominje naš sagovornik, mlečno govedarstvo je sistemski urušavano poslednjih tridesetak godina.

BioPlug 728x90px

Mlekare i trgovinski lanci skidaju „kajmak“, dok stočari grcaju u dugovima

Istog je mišljenja i Slobodan Davidović, 34-ogodišnji proizvođač iz Guberevca, otac četvoro male dece, koji je nastavio porodičnu tradiciju proizvodnje mleka, a koja mu je jedini izvor prihoda. Krivce za trenutnu tešku situaciju u mlečnom govedarstvu, proizvođači vide u mlekarama i u trgovinskim lancima, koji, kako ističu, godinama „skidaju kajmak“, dok paori grcaju u dugovima. Njihovo ogorčenje je poraslo nakon informacije da su domaći trgovci tražili od mlekara da dodatno obore cenu sirovog mleka.

PROČITAJTE I...  Problemi nakon protesta i pregovora - poljoprivrednici traže striktno poštovanje sporazuma

Palamarević kaže da su na prethodnom sastanku, predstavnici trgovinskih lanaca rekli da je njihovo poslovanje otežano, jer im je marža od 10 do 18 odsto, što, kako dodaje, nije tačno, i lako se može proveriti u svakom od hipermarketa. Naš sagovornik smatra da je pad od 15 – 20 odsto u potrošnji mleka u našoj zemlji, posledica visokih cena i pada kupovne moći građana.

Orius 1120x1080

On je istakao da su na nedavnom sastanku dobili obećanje predsednice Vlade, Ane Brnabić, da će u najskorije vreme uzeti u razmatranje ograničenje marži u trgovinama. Kako je naglasio, izložili su im i predlog Nacionalne strategije za razvoj poljoprivrede, za narednih 5 godina. Od države očekuju da stane uz proizvođače mleka, koji su nosioci seoskog razvoja, da ih zaštiti i da počne sa rešavanjem nagomilanih problema.

Podsticaj konditorima za kupovinu domaćeg mleka u prahu

Da bi se predupredilo „tonjenje“ malih proizvođača, samo nekoliko dana nakon sastanka, ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković najavila je podsticajnu meru proizvođačima konditorskih proizvoda za kupovinu domaćeg mleka u prahu. Time se, kako je istaknuto, želi smanjiti pritisak na domaće mlekare, koje bi nesmetano nastavile otkup mleka od poljoprivrednika.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Šumadijski stočari su skeptični prema svim dosadašnjim najavama države da će preduzeti energične korake, jer su ih više puta do sada izneverili. I nije problem samo u aktuelnoj vlasti, naglašava Srećko Ranković, iz obližnjeg sela Balosave. Primarni proizvođači mleka nisu bili na prioritetnoj listi ni prethodnoj političkoj garnituri.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Bosni

Kako navodi ovaj proizvođač, stočari nemaju razvojnu cenu mleka od 2005. godine, tada su mu mlekare isplaćivale 43 dinara za litar mleka, što znači da je za 18 godina, otkupna cena, pojedinim većim proizvođačima, poput n jega, „skočila“ za svega tridesetak dinara. To će, kako upozorava Ranković, moći da istrpe samo istinski entuzijasti, on ne želi da posluje sa gubicima.

Ovo nije samo borba za višu otkupnu cenu, već i za spas srpskih sela

Predsednik Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije, koje broji više od 400 članova, upozorava na to da će se država, ukoliko ne odreaguje promptno, suočiti sa gašenjem velikog broja farmi, što će neminovno dovesti i do odumiranja sela. Prema pojedinim podacima, kako navodi Milija, 1.300 sela u Srbiji je ugašeno proteklih godina, Guberevci, Balosave i druga sela, doživeće istu sudbinu, škole se zatvaraju jer nema dece, njegovi vršnjaci su spakovali kofere i preselili se u veće gradove, a mnogi od njih su kupili kartu u jednom pravcu za život u nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

PROČITAJTE I...  Farma krava i minimalna dnevna količina mleka za isplativost

Ovaj uzorni proizvođač, koji je po zvanju doktor veterinarskih nauka, je izrazio nadu da će predsednik, Aleksandar Vučić, iz čijeg kabineta su dobili poziv na razgovor nakon Vaskršnjih praznika, imati sluha za njihove probleme, i da će traktore i drugu mehanizaciju ubuduće koristiti samo na njivama, a ne za blokadu saobraćajnica.

Prethodni tekstNajbolji način da SPREČITE PUCANJE JAJA pri kuvanju
Sledeći tekstTRIFUZO PAKET za vrhunsku zaštitu klasa i zdrav list koji omogućuje dugo nalivanje zrna

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime