Govedarska proizvodnja u Lađevcima

0
553
Agrosaveti---govadarska-proizvodnja---Ladjevac---02
Timac AGRO

U selu Lađevci kod Čačka obišli smo porodicu Mirković čija je glavna delatnost govedarska proizvodnja. Na ovom imanju praktično rade dva brata sa porodicama i njihovi roditelji, te nam kažu da je to jedini način kako njihova poljoprivredna proizvodnja može opstati.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Mislim da je to jedini način za opstanak, ovde praktično rade tri porodice, tako da predstavljamo jednu malu zadrugu.” – kaže Milan Mirković.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

A na imanju zaista ima posla. Na muži su trenutno 22 krave, plus prateće kategorije goveda, sve ukupno 70-ak grla krupne stoke. Naravno, govedarska proizvodnja ne može bez ratarske, te Mirkovići imaju pune ruke posla kako bi obezbedili hranu za potrebe farme. Silaža je osnova, plus sve ostalo, ali naši domaćini svu hranu za krave sami proizvode. Trenutni štalski prosek je oko 20 litara mleka po kravi, a za to je neophodna kvalitena ishrana, bez čestih promena, ističe Milan.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---govadarska-proizvodnja---Ladjevac---01

“Silaža, senaža, koncentrati, svo zrnasto hranivo sami proizvodimo pa od toga sami pravimo koncentrat. Ništa posebno, ali je važno da je ta ishrana konstantna.” – ističe naš domaćin.

Banner_728x90

U štalama su kvalitetna grla simentalske, ali i holštajn rase, koju su nabavili silom prilika preko Imleka. Dobar način da se uporede ove dve rase koje se drže pod istim uslovima, a kako kaže naš domaćin, svaka ima svojih prednosti.

Biofor baner 728x90

“Simentalac je bolji za tov, holštajn za mleko, to je već poznato. Mi ovako izvučemo prosek. Simntalac daje masnoće do 5, a holštajn oko 3,8, tako da mi imamo prosek. Kada predajete mlekari maksimalna masnoća koja se plaća je 4,2.” – objašnjava Milan.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja magarećeg mleka

CENA MLEKA NE PRATI ULAGANJA

A kada smo kod mleka, naši domaćini proizvode mleko ekstra klase. Upravo je to jedini način da se od ove proizvodnje uzme maksimum, a to je kod njih oko 37 dinara, plus premija, dodaje naš sagovornik. Trenutna cena mleka je na ivici rentabilnosti, pa čak i dinar manje bi mogao da poljulja ovu kulu od karata. Troškovi su veliki, posebno nafta te su pariteti u ogromnom dizbalansu, dodaje Milan.

“2009. godine cena mleka je bila 38 dinara, a nafta 86 dinara. Sve vam je jasno.” – ističe naš domaćin.

Agrosaveti---govadarska-proizvodnja---Ladjevac---03

A baš kada smopinjemo energente, naši domaćini su jedni od retkih u ovom delu Srbije koji seju suncokret, a to rade upravo zbog proizvodnje biodizela.

“Suncokret koristimo u preradi. Za biodizel, a briket nam ostaje za koncentrate. Dosta se tu uštedi.”

O svakom koraku u proizvodnji mleka se mora dobro promisliti. Pa tako naši domaćini prate nove tehnologije koje mogu doneti još bolje rezultate, ili njima olakšati rad. Uskoro počinju radovi na novoj hali za 45 krava, u kojoj će biti instalirano izmuzište, a krave će biti u slobodnom sistemu držanja, što Milan smatra da će doprineti samom zdravlju grla, a samim tim i većoj količini mleka.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kravljeg mleka u selu Markovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime