Claas Lexion 700 – Mišljenje sa farme

0
1054
Agrosaveti---Claas---mehanizacija---01

Da biste cenili razvoj nove generacije kombajna Claas Lexion 700, morate ih direktno uporediti u polju simultano sa starijim modelom. Posećujemo gazdinstvo Cambs (Kems) koji su upravo to sproveli.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Bacite oko na seriju Claas Lexion 700 model 2015.-16. godine hibridnog kombajna. Biće vam teško da primetite značajne razlike između ovog i prethodnika koji nosi istu oznaku.

Ipak iznutra, višestruki broj unapređenja je odrađeno na mašini sa bubnjem/podbubnjem i duplim rotorima na vreme za ovu odmaklu žetvu. Ova poboljšanja ne donose samo više snage i veći bunker zrna, već i novi sistem čišćenja. Opcionalni Automatic Crop Flow shaft speed monitoring system (automatska kontrola protoka mase) i višestruka unapređenja sečke slame. Dok je na tržištu bilo moguće kupiti unapređenu seriju Lexion 700 na vreme za žetvu 2016. godine, nekolicina farmi je imala priliku da nabavi jednu od pred-produkcijskih mašina u toku sezone kad je predstavljena godinu dana ranije.

2022 Custodia 1120x1080

Dva modela u eksploataciji

Cambs Bartlow Estate gazdinstvo je dugoročni kupac hibridnih Lexion-a, jer su ih koristili od sredine 90.-ih kad su prvi put predstavljeni. Sa preko 2000 ha kombinovanih useva za procesirati, koji obuhvata sezonski raspon od ozime uljane repice preko ozime pšenice i jarog ječma do jare soje i lana, plus velika raštrkanost parcela, jedna mašina iz top ponude bi zadovoljila zahteve, ističe menadžer farme Jason Turnbull (Džejson Turnbul). Farma eksploatiše 2 modela u Claas-ovoj ponudi, Lexion-e 770. Ključne razlike između modela 770 i admiralskog broda, modela 780 su neosetno veća snaga motora, površina separacije i bunkera zrna.

Agrosaveti---Claas---mehanizacija---03

,,Dugoročno smo koristili dva kombajna. Uvek smo radili sa njima u paru, u sastavu sa pretovarnom prikolicom i sopstvenim timom kamiona.‚‚ – objašnjava Džejson. ‚‚Sa jednim velikim podnim skladištem i sušarom kontinualnog protoka, primećujemo da nam ovakav sistem najviše odgovara. Kad su Lexion 600 i 770 bili top modeli ponude, koristili smo ih. Pošto Claas nastavlja da povećava potencijale top modela, otkrili smo da zadovoljava separaciona površina na 770, iako je moguće nabaviti model 780, koji ima marginalno više od oba.‚‚

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

‚‚Pre sezone 2015., koristili smo Lexion-e 600 i 770. Starija mašina je bila unajmljena a novija u vlasništvu. Ali pred žetvu 2015., znajući da imamo dovoljno iskustva sa 770, Claas nam je ponudio priliku da priuštimo jedan od predprodukcijskih unapređenih 770-tki da bi obezbedili povratne informacije pre lansiranja prodajne 2015-16. godine. Prihvatili smo. Zadržali smo postojeći 770 iz 2011. i od žetve 2015. eksploatisali dva posedovana kombajna, koji nam bolje prognoziraju cenu posedovanja i operativnih troškova.ʻʻ

Mala podešavanja povećavaju produktivnost

Ovaj potez je značio da farma ima dve mašine sa istim oznakama modela na stranicama, ali se specifikacija kombajna razlikovala u velikoj meri.

MPS2022 GBaneri

Prvo na redu je motor – dok obe ,,elektraneʻʻ dolaze iz kuće Mercedes-Benz, novi motor modela 770 je 15,6 litarska redna šestocilindrična jedinica, umesto starog 16 litarskog V8 motora. On proizvodi veću nominalnu snagu na nižim obrtajima i 34 konjske snage (ks) više maksimalne snage. Mada Dynamic Cooling (dinamično hlađenje) nije bila novost na prošlogodišnjem modelu 770, raniji model, nije imao ovo rešenje, a farma je osetila benefit ovog sistema na novoj mašini. Sistem se služi varijabilnim pogonom ventilatora koji hladi po potrebi. Pruža samo kapacitet hlađenja koji je neophodan u svakom trenutku i štedi 15-20 ks.

PROČITAJTE I...  Claas modernizuje Scorpion teleskopske utovarivače

Filter/ventilator – paket leži horizontalno na motornom odeljenju, vuče vazduh iz čiste zone iznad kombajna na hladnjak. Forsira ga prema dole prema motoru pre nego što napusti odeljenje preko prorezanih bočnih panela. Ovakav rad stvara vazdušnu struju (vazdušnu zavesu) koja aktivno struji odozgo ka bočnim stranama kombajna. Time aktivno sprečava dizanje prašine, osiguravajući čistom vazduhu da se konstantno sprovodi ka motoru održavajući motorno odeljenje čistijim, tvrdi Claas.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Claas---mehanizacija---02

4D cleaning system

Druga značajna poboljšanja u seriji Lexion 700 je novi Claas 4D cleaning system (četvorodimenzionalni sistem čišćenja). Kompanija je dugo vremena imala u ponudi 3D sistem koji niveliše gornje sito u odnosu na nagib da bi izbegao preopterećenje niže zone sita. 4D sistem je dodao dve ključne mogućnosti kontrola otvorenosti pokrivnih krilaca rotora u zavisnosti od nagiba mašine i automatsku kontrolu ventilatora (turbina). Na kombajnima opremljenim 4D sistemom, dodatni treći par pokrivnih krilaca rotora je montiran ispod Roto Plus separacije, koji su podeljeni na dva. Ovi se automatski podešavaju u skladu sa poprečnim i uzdužnim nagibom kombajna, ali sa trenutnim učinkom separacije i čišćenja takođe uzetim u obzir.

Kako se nagib kombajna menja, pokrivna krilca na uzvišenoj strani rotora se automatski otvaraju ili zatvaraju. Kada se kombajn kreće direktno uz/niz nagib, 4D sistem takođe automatski podešava brzinu ventilatora-turbina u zavisnosti od ugla. Smanjuje brzinu vazdušne struje kad se kreće uzbrdo, i povećavajući brzinu kad se kreće nizbrdo, sa podešavanjem donjeg sita.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Među drugim unapređenjima je integracija opcionalnog CEMOS manualnog ili automatskog sistema maksimiziranja performansi u matičnom CEBIS kontrolnom terminalu. Ali i porast zapremine bunkera zrna za 300 litara na modelu 770 na 12800 litara. U međuvremenu, novi, nešto širi heder 12,3 m pruža veću preciznost u prohodu, za one koji pribegavaju sistemu obrade CTF (controlled traffic farming).

Poslednja novost je opcija Claas Automatic Crop Flow. S obzirom da mnoge farme u ovom sektoru potražnje kombajna, zahtevaju maksimalnu produktivnost od njihovih mašina, Claas tvrdi da su inženjeri identifikovali da mnogi rade pod velikim opterećenjima iz sata u sat. Kompanija kaže da je zbog toga razvila sistem ACF. Onnadzire i poredi
radne brzine ključnih komponenti uključujući i motor, APS primarnu separaciju i Roto Plus sekundarnu separaciju.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Agrosaveti---Claas---mehanizacija---04

 

PROČITAJTE I...  Biodizel: Sopstvena proizvodnja goriva za mehanizaciju pravi značajnu uštedu

Intenzitet proklizavanja rotora

Ovaj sistem dozvoljava rukovaocu da postavi željene nivoe ,,proklizavanjaʻʻ rotora koristeći CEBIS terminal. Ako se ipak ovo prekorači, obezbeđuje upozorenje i isključenje pogona hedera i elevatora hedera. Dok je blokada hedera aktivirana, istovarni puž deaktiviran ako je aktivan, i kontrola Cruise Pilot-a podešena na minimalnu brzinu kretanja. ACF je dizajniran da omogući rukovaocima da forsiraju kombajne do svojih limita ulaznog protoka znajući da je rizik od pojave blokade minimalan.

,,Sa vrednošću od oko 300.000 funti premium balansa sa našim mlinskim i sladnim (ječam) usevima, važno je da ih pokosimo u optimalnom kvalitetu. Jedini način za garancijom je da kombajn ima kapaciteta na pretek.ʻʻ – objašnjava Džejson Turnbul.

Adama Zamir 1120x1080

,,Odvesti usev sa parcele u kratkom roku znači više vremena za postići dobar kvalitet obrade i skladištenje useva. Tako da kapacitet kombajna ne leži samo u hektarima.ʻʻ

,,Ubrzo smo primetili razliku u motorima kombajna. Sem više snage, novi proizvodi i više obrtnog momenta. To se odnosi na to da motor ne biva prigušen kad se bunker prazni u hodu sa njegovim punim kapacitetom. Omogućava da mašina nastavlja istim tempom, gde je bilo neophodno smanjiti gas na starijem modelu.‚‚

‚‚Koristimo Claas Telematics paket kako bi nadzirali performanse direktno iz kancelarije na farmi, i kao alat za planiranje dosipanja goriva. U prinosima 9-10t/ha pšenice novi 770 je prosečno trošio 76l/h dizela pri učinku od 58t/h sa uključenom sečkom, upoređujući sa učinkom 52t/h i potrošnjom 82l/h na starijoj mašini – razlika od 17% ili 0,27l/t zrna.‚‚

Agrosaveti---Claas---mehanizacija---05

 

Fina podešavanja za uljanu repicu

Glavni operater kombajna Neil Hutchinson (Nil Hatčinson) rukovao je sa starijim 770 pre nego što je seo za volan nove mašine i predao svoj pet godina star kombajn kolegi Callum Ross (Kalum Ros). Njegovo mišljenje je da sem efikasnijeg motora, novi 4D sistem čišćenja je dokazao parcijalnu korist pored ostalih unapređenja.

,,Iako smo u Cambs (Kambima – region), imamo poneke nagibe. Na bočnim padinama novi model 770 će držati tempo žetve pri održavanju gubitaka u dozvoljenim granicama. Sa starijim modelom bilo je nužno smanjiti radnu brzinu za bar 0,5 km/h da bi održao uspon. Ali sistem zahteva fina podešavanja u uljanoj repici. Povećana brzina vazduha na nizbrdici možda je poželjna u radu sa pšenicom, ali ne i u uljanoj repici.ʻʻ

Takođe je primetio da hidraulična pokrivna krilca na prva dva od pet parova podbubnja ispod dva separaciona rotora mogu biti korisna u određenim situacijama. ,,Ako smo u uslovima suve, lomljive slame mogu da ih zatvorim kako sita ne bi bila preopterećena, i konstantno mogu da imam dobar uzorak.ʻʻ

Automatic Crop Flow shaft speed monitoring system

Osiguranje koje pruža sistem Automatic Crop Flow shaft speed monitoring system takođe je doprineo većem eksploatacionom potencijalu kombajna, savetuje Nil Hatčinson.

PROČITAJTE I...  Kako uskladištiti žitni kombajn preko zime

,,Znao sam da mi je sistem pružio mnogo sigurnosti da forsiram kombajn tako da je skoro nemoguće blokirati ga. Kombinujući ovo sa protokom preko kontrole Cruise Pilot-a, mogu da povećam učinke za oko 5-7t/h. Dovedem prosečni učinak blizu maksimalnog trenutnog učinka. Imajući i senzore udaljenosti hedera od zemljišta na njegovom centru od zahvata 12,3 m je takođe pomoglo, isključujući bulldozing (guranje zemljišta) efekat.‚‚

Agrosaveti---Claas---mehanizacija---06

 

‚‚Koristimo oba kombajna sa osnovnim neplaćenim GPS signalom, podešenim da kose na 11,6 m. Čim sam zadao A-B linije putanje, ta informacija se deli na drugi kombajn, i možemo da radimo prilično precizno sa usklađenim nastupom, uprkos maloj razlici u stvarnim radnih zahvatima hedera. Kompatibilnost sa ruskim GLONASS satelitskom mrežom takođe sa američkim GPS-om. Sistem navigacije prilično dobro održava signal, i namontirali smo ga na stari 770. Prethodno smo koristili Laser Pilot, ali je limitacija ovog sistema navigacije ograničena nastankom prašnjavih uslova rada.ʻʻ

Nil Hatčinson takođe hvali unapređenja koja je Claas sproveo na kontroli sečke.

‚‚Preciznija podešavanja preko CEBIS monitora, smanjujući potrebu da napusti kabina pri bilo kakvim prilagođavanjima. Pomogao je poboljšanju kvaliteta rasturanja slame. To znači da mogu sa lakoćom da aktiviram agresivnost usitnjavanja ako je potrebno. I pored toga, mogu da obavim kompletnu promenu sa režima sitnjenja i rasturanja slame, na kreiranje otkosa iz udobnosti sedišta. Nema nikakve potrebe napustiti kabinu i biti pokriven prašinom.ʻʻ

Ali nije sve do kombajna

Dodatnih 300 litara zapremine bunkera zrna deluje vrlo marginalno na mašini ovih gabarita. Ipak je doprinelo vrednim sekundama da se smanji pritisak na rukovaoca pretovarne prikolice, savetuje Nil.

,,Imajući taj dodatni kapacitet u bunkeru pruža našem operatoru prikolice dovoljno vremena da primi tovar od oba kombajna, isprazni ga u kamion, i vrati se.ʻʻ

I to može poslužiti da se spreči zastoj kombajna kad se napuni, i ne moramo da ga čekamo jer smo u međuvremenu napunili bunker. Vreme pražnjenja bunkera je takođe impresivno, što dodatno pomaže u ovom sektoru.

U međuvremenu, nisu samo kombajni koji su doprineli, računa Claas. Pored njih ukupan posao su poboljšali i veoma dobro dizajnirane prikolice hedera, i Nil kaže da je bio impresioniran u toku eksploatacije.

,,Uprkos što je duža, nova pred-produkcijska prikolica sa sva četiri upravljiva točka koja je bila deo paketa sa kombajnom je mnogo bolje upravljiva. Bio sam veoma iznenađen na kakvim mestima smo uspeli da se provučemo, a to izuzetno pomaže pri selidbi od parcele do parcele.ʻʻ

Autor Martin Rickatson

Izvor: http://www.cpm-magazine.co.uk/category/machinery/

Prethodni tekstGovedarska proizvodnja u Lađevcima
Sledeći tekstRibnjak na Krupajskom vrelu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime