Jedina farma krava u Zmajevu – silaža od šargarepe

0
278
Agrosaveti---farma-krava---simentalska-rasa---03
Timac AGRO

Josip Murgač iz Zmajeva za sebe kaže da je “poslednji Mohikanac”, jer je u svom selu, ostao usamljen po pitanju mlečnog govedarstva i uzgoja krava.

Vertigo POVERTWIN 1120x1080

“Jedini sam u Zmajeva sa ovim brojem grla. Možda ih ima dvojica sa po jednom-dve krave, a nekada, 90-tih, je u Zmajevu bilo 900 krava na muži.” – kaže Murgač.

Vertigo CC3 728x90

Josip se još ne predaje, iako kaže da je praktično “na kolenima”, jer je bio prinuđen da bukvalno prepolovi broj krava.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Danas imam 11 krava na muži, a do pre pola godine sam imao 25. Morao sam smanjiti. Prvi razlog je mlekara. Čekam po 90 dana na isplatu, pa ko može tako da radi, ko to može da izdrži? Premiju dobijem, ali subvencije za krave još čekam za prošlu godinu.” – kaže naš domaćin.Agrosaveti---farma-krava---simentalska-rasa---01

Custodia 1120x1080

PROBLEM JE I RASPODELA DRŽAVNE ZEMLJE

Problema je puno i sa dodelom državne zemlje, te je to drugi razlog zašto je Josip smanjio broj grla.

Tekton 1068x180px

“Smanjio sam broj krava i zbog zemlje. Dobijao sam državnu zemlju 4 godine samo na godinu dana, zbog restitucije kažu. Konstantno sam dobijao zemlju koja je pod restitucijom, godinama zaredom je bilo tako. Onda sam dobio 0,16%, na 18 uslovnih grla. Kažu nema zemlje. Sad sam za ovu godinu dobio umesto 18 hektara, samo 6,8. Krenuo da orem, a oni me zovu kažu opet restitucija. Tri godine mi daju zemlju pod restitucijom. Tako da sam dobio samo 80 ari. Ja sa tim ne mogu da prehranim stoku.” – kaže Josip.

Biofor baner 728x90

Inače, naš domaćin je 1991. godine započeo svoju priču, a kako kaže oduvek drži simentalke. Poznat je bio godinama i na novosadskom Poljoprivrednom sajmu gde su njegove krave više puta bile nagrađene kao apsolutne šampionke. Voli da radi, kako on kaže, valjano i od toga ne odstupa. Kravama ne sme ništa da fali, te je zato i smanji broj grla, kako bi ostao dosledan svom pristupu u proizvodnji mleka.

PROČITAJTE I...  Stočarstvo porodice Rajić u selu Donje Livadice

Agrosaveti---farma-krava---simentalska-rasa---02

PREDNOSTI SILAŽE OD ŠARGAREPE I BUNDEVE

Ništa Josip ne prepušta slučaju, kaže da je genetika važna, odnosno seme dobrih bikova, a puno pažnje posvećuje i ishrani. Ovo što vidite u buradima je silaža od šargarepe i bundeve koja itekako doprinosi boljoj reprodukciji, ističe Josip.

“Ta silaža sadrži karotin, a on pospešuje reprodukciju. Od kada je koristim potrošnja semena mi je 1,2. To je šargarepa koja ide za ljudsku upotrebu, ali je slomljena ili je sitnija. Ja je drobim, pa je onda sa mlevenom bundevom stavljam u burad, gazim kao kupus kada stavljate. Mora dobro da se ugazi, da ne bude vazduha, kako se ne bi pokvarila. Evo ova moja je sada stara godinu dana, čovek može da je jede. Dajem im 500 grama ujutru i uveče, dve nedelje pred osemenjavanje, i pred telenje.” – objašnajva Josip.

Silaža se sastoji od 60% šargarepe i muskantne bundeve, a 40% je prekrupa, može od kukuruza, ili ovas. Moramo da spomenemo da je pokojni dr Milovan Jovičin začetnik u ovoj priči, te je upravo od njega Josip sve i naučio što se tiče ove vrste silaže. Naš domaćin kaže da se šargarepa može dodati i u običnu silažu. Njegove krave su na vezu, ne izlaze, te je veoma važno dodati im karotin, ističe Josip.

PROČITAJTE I...  Uzgoj i farma svinja u selu Vrbovac kod Sokobanje

Na kraju razgovora dotakli smo se i planova, međutim, Josip kaže da ne može gledati u budućnost. Sto puta je rekao da će sve rasprodati, no, on ovo voli i ume da radi. Kaže da tamo gde su krave jednom napustile štalu, više se tu nisu vraćale, te će nastaviti da se bori koliko god bude mogao.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime