Bašta može mnogo više da nam pruži, samo ako znamo šta da posadimo. Da li znate na koji način može da vam pomogne ljubičasto povrće i voće i koliko je ono zapravo zdravo?
Svi baštovani znaju koliko je zdravo jesti voće i povrće iz svoje bašte. Prvo, sigurni ste šta jedete, drugo možete mnogo više različitih biljnih kultura da posadite nego što možete da kupite u prodavnicama. Sopstveno voće i povrće je jedan od najlakših načina za prečavanje pojave bolesti. Zato je važno uzgajati sopstveni lekoviti i hranljivi vrt.
Šta za nas može da učini povrće i voće sa ljubičastim pigmentom poput patlidžana, batata i duda? Namirnice različitih boja iz različitih biljnih porodica pružaju nam jedinstvene hranljive materije. Svaka prehrambena kultura (voće, povrće, začinsko bilje) ima različite hranljive sastojke, te širenje raznolike hrane koju konzuirate pomaže u jačanju organizma, a time i zdravlja.
Zdravstvene prednosti ljubičaste hrane
Fitonutrijenti ili biljne hranljive materije su zaštitna jedinjenja koje biljke proizvode kako bi umanjile štetu od UV zračenja, napada insekata, toksina i zagađenja. Moglo bi se smatrati da je to svojevrsni interni sigurnosni sistem biljaka.
Jedan od bonusa je taj, što naučna istraživanja pokazuju da nam mnogi od tih istih fitonutrijenata koriste kada jedemo ovo voće i povrće. Ova jedinjenja deluju u sinergiji jedni sa drugima za optimalno zdravlje, pomalo nalik tome kako orkestar stvara predivnu muziku, kada svaki muzičar odsvira svoj deo u pravo vreme.
Mnogi fitonutrijenti, takođe, proizvode prirodne intezivne pigmente šarenog voća i povrća. Na primer, ljubičasta boja u šljivama ili patližan sa sjajnom ljubičastom kožom ili tamnoplava u borovnicama. Oni su takođe odgovorni za miris i ukus hrane.
Ukoliko konzumiramo ljubičasto voće i povrće, ono može da nam pomogne u prevenciji raznih bolesti i da pospeše ozdravljenje.
Zaštita oštećenih ćelija
Jedni od najcenjenijih pigmenata u ljubičastom voću i povrću su antocijanidini. Reč je o antioksidantima koji pomažu u zaštiti od oksidacije i oštećenja ćelija. Mnoge studije o različitim vrstama crvenih i ljubičastih bobica, poput borovnice ili kupine, ukazuju na to da mogu da imaju širok spektar zdravstvenog dejsta. Oni pomažu da se zaštitimo od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara zaustavljanjem stvaranja ugrušaka. Takođe, mogu da spreče i neke vrste raka i dijabetesa, kao i da poboljšaju pamćenje.
Protivupalna i antikancerogena dejstva
Ljubičasta biljna hrana, takođe, sadrži flavonoide sa protivupalnim dejstvima. Ovo jedinjenje, takođe, može da pomogne u borbi protiv mnogih bolesti, da smanji krvni pritisak i da pospeši zarastanje rana.
Brojne studije pokazale su da resveratrol (jedan od flavonoida) deluje protiv karcinoma pomažući inhibiranje rasta ćelija karcinoma i direktno uzrokuje smrt njihovih ćelija.
Izbor ljubičastog voća i povrća je zaista veliki. Od voća može da se gaje kupine, borovnice, dud, grožđe, šljive… Takođe, tu i je i povrće: ljubičasti kupus, patlidžan, cvekla, ljubičasti krompir. Slično tome su smokva, ljubičasta maslina, crveni luk, pa čak i ljubičasta salata.
Ukoliko nemate baštu, možete mnoge ljubičaste i crvene vrste biljaka da gajite kao mikropovrće, poput ljubičastog bosiljka.
Izvor: The Microgardener