Neverovatno dejstvo LJUBIČASTOG povrća i voća na zdravlje

0
620
ljubicasto voce povrce
Foto: Pixabay

Bašta može mnogo više da nam pruži, samo ako znamo šta da posadimo. Da li znate na koji način može da vam pomogne ljubičasto povrće i voće i koliko je ono zapravo zdravo?

Adama Maganic 1120x180

Svi baštovani znaju koliko je zdravo jesti voće i povrće iz svoje bašte. Prvo, sigurni ste šta jedete, drugo možete mnogo više različitih biljnih kultura da posadite nego što možete da kupite u prodavnicama. Sopstveno voće i povrće je jedan od najlakših načina za prečavanje pojave bolesti. Zato je važno uzgajati sopstveni lekoviti i hranljivi vrt.

Šta za nas može da učini povrće i voće sa ljubičastim pigmentom poput patlidžana, batata i duda? Namirnice različitih boja iz različitih biljnih porodica pružaju nam jedinstvene hranljive materije. Svaka prehrambena kultura (voće, povrće, začinsko bilje) ima različite hranljive sastojke, te širenje raznolike hrane koju konzuirate pomaže u jačanju organizma, a time i zdravlja.

MPS baneri II

Zdravstvene prednosti ljubičaste hrane

Fitonutrijenti ili biljne hranljive materije su zaštitna jedinjenja koje biljke proizvode kako bi umanjile štetu od UV zračenja, napada insekata, toksina i zagađenja. Moglo bi se smatrati da je to svojevrsni interni sigurnosni sistem biljaka.

PROČITAJTE I...  Savremeni voćnjak i prerada JABUKE: Sigurniji prinosi i bolja zarada

Jedan od bonusa je taj, što naučna istraživanja pokazuju da nam mnogi od tih istih fitonutrijenata koriste kada jedemo ovo voće i povrće. Ova jedinjenja deluju u sinergiji jedni sa drugima za optimalno zdravlje, pomalo nalik tome kako orkestar stvara predivnu muziku, kada svaki muzičar odsvira svoj deo u pravo vreme.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Mnogi fitonutrijenti, takođe, proizvode prirodne intezivne pigmente šarenog voća i povrća. Na primer, ljubičasta boja u šljivama ili patližan sa sjajnom ljubičastom kožom ili tamnoplava u borovnicama. Oni su takođe odgovorni za miris i ukus hrane.

Ukoliko konzumiramo ljubičasto voće i povrće, ono može da nam pomogne u prevenciji raznih bolesti i da pospeše ozdravljenje.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Zaštita oštećenih ćelija

Jedni od najcenjenijih pigmenata u ljubičastom voću i povrću su antocijanidini. Reč je o antioksidantima koji pomažu u zaštiti od oksidacije i oštećenja ćelija. Mnoge studije o različitim vrstama crvenih i ljubičastih bobica, poput borovnice ili kupine, ukazuju na to da mogu da imaju širok spektar zdravstvenog dejsta. Oni pomažu da se zaštitimo od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara zaustavljanjem stvaranja ugrušaka. Takođe, mogu da spreče i neke vrste raka i dijabetesa, kao i da poboljšaju pamćenje.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Protivupalna i antikancerogena dejstva

PROČITAJTE I...  Berba kupina u selu Sekurič

Ljubičasta biljna hrana, takođe, sadrži flavonoide sa protivupalnim dejstvima. Ovo jedinjenje, takođe, može da pomogne u borbi protiv mnogih bolesti, da smanji krvni pritisak i da pospeši zarastanje rana.

Adama Forapro 1120x180

Brojne studije pokazale su da resveratrol (jedan od flavonoida) deluje protiv karcinoma pomažući inhibiranje rasta ćelija karcinoma i direktno uzrokuje smrt njihovih ćelija.

Izbor ljubičastog voća i povrća je zaista veliki. Od voća može da se gaje kupine, borovnice, dud, grožđe, šljive… Takođe, tu i je i povrće: ljubičasti kupus, patlidžan, cvekla, ljubičasti krompir. Slično tome su smokva, ljubičasta maslina, crveni luk, pa čak i ljubičasta salata.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Ukoliko nemate baštu, možete mnoge ljubičaste i crvene vrste biljaka da gajite kao mikropovrće, poput ljubičastog bosiljka.

Izvor: The Microgardener

Prethodni tekstKako izbeći smanjenu mlečnost krava tokom leta
Sledeći tekstDobro projektovana farma za mlečna grla

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime