Pravilan izbor priplodnih junica

0
229
Agrosaveti - Farma krava u selu Vukovac - 03

Prilikom izbora i kupovine priplodnih junica treba dobro proveriti nekoliko stvari.

Agil 1120x180

Poreklo junice

U poreklu se nalaze podaci o vrednosti majke i oca, i obično za još dve ili tri generacije unazad. U poreklu je naznačena mlečnost svih ženskih predaka, njihove ocene i klase, što daje garanciju da i junica nosi te dobre osobine svojih ženskih predaka, ali isto tako i podatak kako je dotični bik prenosio tu osobinu (mlečnost) na svoje kćeri. U poreklu su naznačeni podaci o ispitivanju muških potomaka bika i u pogledu njihovih tovnih mogućnosti. Prema tome, poreklo pruža vrlo jasnu sliku naslednih i genetskih predispozicija.

Pregled spoljašnjosti

Kada se dobro proceni poreklo i prema njemu odaberu grla, prelazi se na izbor prema spoljašnjosti životinje. Najpre se životinja posmatra u celini: njen izgled treba da pokazuje ženske osobine, da je životinja skladno građena, čvrstog kostura i postavljena na jake udove pravilnih stavova.

BioPlug 728x90px

Zaitm se prelazi na ocenjivanje pojedinih telesnih delova. Junica treba da ima pravilnu leđnu liniju, da je dovoljno dugačka, sa dobro izraženim širinama i dubinama. Udovi treba da su joj pravilni sa čvrstim papcima. Ceo trup mora biti dobro obložen mišićnom masom. Kondicija (stanje uhranjenosti životinje) mora biti priplodna, što znači da životinja mora biti dobro razvijena, mišićava, ali ne i utovljena. Predebele junice se teško tele  i imaju smetnje prilikom oplodnje.

PROČITAJTE I...  Mladi u stočarstvu: Drži muzne krave, bavi se tovom Aberdin Angus junadi

Od pravilnog postupka sa steonim junicama u velikoj meri zavisi uspeh u proizvodnji. U mnogim krajevima naše zemlje stoka se, pa i junice, drži u staji, gde im se polaže hrana i održava higijena životinja.  Tako se junice stalno nalaze u zatvorenom prostoru, vezane, sa minimalnim mogućnostima kretanja često u nehigijenskim uslovima, punim štetnih isparenja i mikroorganizama.

Orius 1120x1080

Ovakvo držanje dovodi do promena u prometu materija u organizmu, što se štetno odražava na zdravstveno stanje životinje, pa su posledice najuočljivije u doba teljenja-rađaju se slaba telad, dolazi do zaostajanja posteljice i zapaljenja organa za oplodnju, što se, opet negativno odražava na kasniju plodnost. Držanje krava u staji utiče na kvarenje udova i na prerano isključivanje iz priploda.

Osnovno pravilo u odgoju

Stoga je osnovno pravilo u odgajivanju goveda, a posebno priplodnih junica, da se životinje što više izvode na pašnjak, ili bar ispust, na čist vazduh, na sunce, i da im se omogući kretanje. Ovakvo postupanje će omogućiti pravilan razvitak životinje, tok porođaja bez problema, visoku mlečnost i dugovečnost, što je za ekonomiju proizvodnje od izuzetnog značaja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstTehnologija proizvodnje ranog kupusa
Sledeći tekstPrednosti sadnje MALINA u PLASTENICIMA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime