Priprema kvalitetne silaže na farmi krava

0
414

Snimili smo Dušana Despotovića iz Loznice dok je pripremao hranu za svojih 40 grla krava koliko ih trenutno ima na farmi. Ovaj mladi poljoprivrednik zna da je pravilno pripremljena silaža veoma važna ukoliko želi da njegove krave daju mleko ekstra kvaliteta. U vremenu kada je potrebno napraviti jeftiniju hranu za muzna grla i na taj način povećati zaradu, stočari, tačnije proizvođači mleka, treba da se opredele za pravljenje visoko kvalitetne silaže.

Spyrale Adama 1120x1080

Silaža na farmi Dušana Despotovića se pravi od sena, kukuruza i pšenice. Kako napraviti savršenu silažu, često je pitanje. Dužina seckane mase je direktno povezana sa kvalitetom siliranja, jer kod sitno seckane biljke kukuruza sokovi iz stabljike se ravnomernije šire po celoj masi što dovodi do boljeg sabijanja, a samim tim i lakšeg istiskivanja vazduha, čime se stvaraju uslovi za mlečno kiselinsko vrenje i pravljenje kvalitetne silaže.

Pravilno zatvaranje garantuje kvalitet

Nepovoljni vremenski uslovi otežavali su rad i pripremu silaže u prethodnom periodu, a posebnu pažnju treba obratiti i da se ne napravi buđ u silaži. Posle punjenja silomase potrebno je na pravi način obaviti i zatvaranje silo jame.

LIBRETO 1120x180

Zatvaranje se može obaviti najlonom koji se optereti zemljom sa gornje strane. Cilj zatvaranja je da se prekine dotok vazduha u siliranu masu. Pravljenje silaže treba obaviti u što kraćem roku, jer brzo punjenje silo jame kao i dobro ugažena i dobro zatvorena silomasa garantuju kvalitetnu hranu za grla.

PROČITAJTE I...  Farmeri poručuju: Nestašica mleka je „uvertira“, biće još gora situacija

Dušan slilažu privremeno sprema na zemlji, ali u planu je i iskopavanje silo jame za narednu godinu. Silažu, kažu stručnjaci, treba postaviti što bliže mestu hranjenja, obezbediti dovoljno prostora za pristup mehanizaciji, ali i izolovati od površinskih i podzemnih voda. Mladi poljoprivrednik planira i kupovinu moderne mehanizacije koja će mu naredne godine olakšati postupak pravljanja silaže.

Sagovornik: Dušan Despotović, Loznica

Prethodni tekstUzgoj KROMPIRA POD SLAMOM: Lako i jednostavno, leđa sačuvana
Sledeći tekstNovi skok cena žitarica posledica zaustavljanja isporuka usled rata u Ukrajini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime