Kako napraviti savršenu silažu

0
3364
Agrosaveti - Kako napraviti savršenu silažu 07

Kada se uputite na sever Vojvodine i put vas nanese u Čantavir, čak i ako ste već bili gosti kao što je to slučaj sa nama, ne možete a da se iznova ne oduševite lepotom farme porodice Balaša.

Agil 1120x180

Tradicionalna proizvodnja mleka koja se generacijski prenosi i usavršava, uređenost i novi rekordi u proizvodnji mleka, samo su neki od epiteta koji prate ovu porodicu. Najmlađi nosioci proizvodnje danas, u svako doba čini se, sa zadovoljstvom će vam reći da još od malena, nije bilo sumnje da će ovu tradiciju ne samo nastaviti već i zaista svakoga dana voleti.

Agrosaveti - Kako napraviti savršenu silažu 05

Sa 200 muznih grla danas, ova porodica proizvodi milion i sedam stotina litara mleka godišnje. Sve to nije nimalo lako postići kažu, ali uspevaju. Ova godina, kao i za većinu proizvođača biće teška i već se osećaju gubici zbog suše.

BioPlug 728x90px

Silaža za ishranu goveda

Sve generacije porodice Balaša zatekli smo u ranom pripremanju silaže za ishranu goveda. Ne čekaju septembar kažu, jer ne žele da rizikuju.

PROČITAJTE I...  Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu

Agrosaveti - Kako napraviti savršenu silažu 06

Zbog suše i nesigurnih padavina, ovi iskusni proizvođači nisu čekali septembar da bi pripremali silažu od već napaćenog, ovogodišnjeg kukuruza. S obzirom na to da smo ih prve zatekli u ovom poslu, kao i sa osvrtom na višedecenijsko iskustvo i tradiciju, zanimalo nas je kako ove godine napraviti dobru silažu i na šta, s obzirom na okolnosti, posebno obratiti pažnju i iskoristiti?

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Kako napraviti savršenu silažu 01

Naš domaćin podseća da je veoma bitno i kasnije otvaranje i korišćenje silaže. Ako je dobro pripremljena, lako će se i zatvarati i nastaviti da ostane zaštićena tokom celog perioda korišćenja.

Agrosaveti - Kako napraviti savršenu silažu 03

Kada su ostale ratarske kulture za ishranu stoke u pitanju i ovi proizvođači moraće da dokupljuju. Šteta je za sada oko 20 odsto, ali sezona još nije gotova. Zato se strahuje da bi ovo mogla biti najteža godina upravo za stočare. Ali to i nije jedina problematika na koju čak i oni najuspešniji, skreću pažnju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Kako napraviti savršenu silažu 02

Planovi za budućnost

Ali proizvodnja na jednoj od najuređenijih i najmodernijih farmi u Srbiji se mora nastaviti. Teških godina je bilo i nažalost biće ih, kažu domaćini, ali višedecenijsko iskustvo ih je upravo naučilo da se bore.

PROČITAJTE I...  Povećanje premije za mleko za 3 dinara neće zaustaviti rasprodaju krava

Kada je budućnost ove mlečne proizvodnje u pitanju, veruju da je dosta sa proširenjima, ali zato su u planu neke dodatne modernizacije u pogledu objekata i mehanizacije, kao i načina proizvodnje. Za nove ideje uvek ima mesta.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja bostana u Sremu
Sledeći tekstUdruživanje poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime