Uzgoj KROMPIRA POD SLAMOM: Lako i jednostavno, leđa sačuvana

0
8719
krompir
Foto: Pixabay

Gajenje krompira u slami ili pod slamom je divan, starinski način uzgoja krompira. Ne samo da je lakši uzgoj, već i samo vađenje krompira. Sadnja se može započeti već u martu, a prvi plodovi rada stižu početkom juna.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ukoliko volite da imate svoj krompir, ali vam je mrzak deo sa nagrtanjem i kopanjem krompira, onda je uzgoj u slami pravo rešenje. Tehnika je vrlo jednostavna, a biljke će biti jednako zdrave, kao i kad se uzgajaju na klasičan način.

Slama uklanja potrebu za kopanjem zemlje koje je povezano sa klasičnom metodom uzgoja krompira. Ona, takođe, obavlja fantastičan posao u suzbijanju korova i pomaže zemlji da bude hladnija kada je napolju jako toplo. Na kraju, razgradiće se i popraviti strukturu i plodnost zemlje.

Magnetic 1120x185px

Za manje bašte je preporuka da se sade rane sorte, jer će brzo doći na vađenje mladi krompir. Naravno, možete gajiti sortu koju želite.

Prvo što treba da uradite je odabir dela bašte koji je dobro osunčan. Mesec dana pre sadnje, semenski krompir treba staviti na svetlo mesto sa temperaturom oko 15-ak stepeni kako bi razvio klice. Ovo će da ubrza razvoj krompira za dve nedelje.

ExelGrow Adama 1120x180

Priprema tla

Ukoliko ste mislili da nema pripreme tla – ima. Ako je zemlja već obrađivana, priprema zemlje podrazumeva uklanjanje korova i dodavanje zgorelog stajnjaka ili vrtnog komposta. Naime, krompir je „gladna biljka“, odnosno traži dosta hrane. Priprema tla može da se obavi u jesen ili na proleće. Neposredno pre sadnje može da se pospe i peletirano pileće đubrivo.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja – izazovi i zadovoljstva

Sadnja krompira

Semenski krompir možete da se sadi ceo, ali nema štete ni ako ga prepolovite, sve dok svaki komad ima barem jedno-dva okca (klicu). Važno je samo pustiti da se posekotina osuši nekoliko dana pre sadnje.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Moguće su dve opcije za sadnju.
U prvoj opciji se krompir sadi u pripremljenu zemlju tako što se „uglavi“ u nju malo preko pola sa okcima (klicama) okrenutim na gore. Razmak između krompira je 30 cm u redu i između redova oko 40 cm.
U drugoj opciji, nakon pripreme zemlje stavlja se karton preko cele parcele namenjene za uzgoj krompira. Kartonske table treba navlažiti i slagati jednu do druge, tako da lepo prionu uz zemlju. Uloga kartona je da spreči rast korova, a zajedno sa slamom će se vremenom razgraditi. Zatim se karton izbuši u navedenim razmacima i u rupe uglavi semenski krompir.

U obe varijante, nakon sadnje krompir se prekrije sa kompostom toliko da se ne vidi. Zatim se prekrije sa slojem slame, debljine oko 15 cm. Ako nije natrula, već suva slama,  obavezno je zalijte vodom, da ne bi odletela u slučaju jačeg vetra. Kada biljke počnu da rastu one će da izbijaju kroz pokrivač od slame. Ukoliko je rana setva i postoji opasnost od mraza, a biljke su nikle, treba ih pokriti agril folijom kako ne bi izmrzle.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Nega krompira u slami

Kada krompir naraste 10-15 cm vreme je da se doda još slame i to debljine oko 3cm. Zatim, pustite biljke da opet narastu 10-15 cm i opet oko njih stavite (nagrnite oko njih) oko 3 cm slame. Ovo se radi da biljke ne bi polegle. Možete da dodate i pokošenu travu.

PROČITAJTE I...  Loše vreme usporilo vegetaciju povrća

Ovako gajenom krompiru treba vrlo malo stalne nege. Povremeno treba pomeriti slamu radi provere vlažnosti tla. Ako je tlo suvo treba zaliti preko slame. Jako je važno da se slama vrati kako treba, odnosno da krompir bude dobro pokriven. Dakle, ukoliko bude period suše neophodno je da se u nekoliko navrata biljke zaliju. Što se tiče đubrenja, mogu da se prihrane tečnim đubrivom od koprive i gaveza.

Spyrale Adama 1120x1080

Kada je u pitanju zaštita, baštovani koji imaju iskustva u ovakom načinu uzgoja kažu da krompirova zlatica retko napada. Ukoliko se ipak pojavi sugerišemo da pročitate kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU efikasno i bez teških pesticida.

Vađenje krompira

Kada se krompir uzgaja pod slamom, vađenje krompira je nešto najlepše i najlakše. Kada vidite cvetove na biljkama, znaćete da su ispod slame mali mladi krompiri. Ako više volite veće krompire pustite da biljke odumru i tada je krompir zreo za vađenje.

Izvori: Grow veg, Organsko carstvo

Prethodni tekstKolone traktora na putevima: Sutra sastanak sa premijerkom
Sledeći tekstPriprema kvalitetne silaže na farmi krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime