Robotizovana muža – prednosti robota u stočarstvu

0
136
Agrosaveti robotizovana muza 04
Timac AGRO

Robotizovana muža nije više naučna fantastika ni za naše stočare. Ova tehnologija postaje sve zastupljenija na porodičnim farmama. Mi smo obišli jednu u Kuli na kojoj je robot zastupljen godinu dana. Naš domaćin, Dragan Tadić, kaže da su prednosti ovog načina rada višestruke, a razlog za nabavku robota u samom startu krio se u nemogućnosti pronalaženja radnika koji bi radio na farmi. Došlo se do momenta, ili ćemo obustaviti proizvodnju, ili ćemo nabaviti robota, kaže Dragan.

Coltrane 1120x180

“Robot vam daje slobodu, krave možete da organizuete u trokratnu, četvorokratnu mužu, a to olakšava i kravama, jer ne moraju u vimenu da nose 15-20 litara mleka, već je na 6-8 sati puštate da uđe u robota. Veoma je teško organizovati mužu tri puta dnevno, a sa robotom je to jednostavno. Ovde nema suve muže, dakle, robot prekida mužu kada dotok mleka prestane, što je veoma dobro za zdravlje vimena.” – kaže Dragan Tadić iz Kule.

Agrosaveti robotizovana muza 01

KONTROLA BOLESTI

Na ovom robotu možete takođe eliminisati neku četvrt, npr. ako je bolesna. Na svakoj četvrti se kontrolišu somatske ćelije, možete vrlo rano otkriti mastis i blagovremeno krenuti sa lečenjem. Dakle, možete musti jednu ili više sisa, kako želite. A krava se vrlo brzo navikne na ovaj sistem, dodaje naš sagovornik, jednostavno je stimulišete hranom. Ona na mužu dolazi kada ona to poželi, ali je u početku važno da to bude što češće.

Vertigo CC3 728x90

“To možete podesiti po stadijumu laktacije, ili po proizvodnji mleka. Ili i po jednom i po drugom. U početku je najbolje da krave što češće dolaze na mužu. Neka ekonomska isplativost kada se sagleda šta je dobro za kravu i isplativo, jeste da to bude 10 litara po muži. Krava kada dođe njoj se vime pere mlakom vodom, pere se i kamera, muzni komplet, dezinfikuje se, da bude sterilno za sledeću kravu, a na krau se vime potama u hlorna, jodna jedinjenja, a sve to ima svoju cenu koštanja. Zato gledate da broj muža odgovara kravi, ali i da vi nemate prevelik trošak po muži.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza u selu Kumane

Agrosaveti robotizovana muza 03

ROBOT BALANSIRA ISHRANU ZA SVAKO GRLO PONAOSOB

Čitav sistem je osmišljen tako da njoj to godi, dakle, robotizovana muža doprinosi dobrobiti životinja, ističe Tadić.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Krava u robotu boravi oko 6 minuta, sa sve ulaskom i izlaskom, a sama muža traje oko 3,5-4 minuta po jednoj muži. Ranije je sama muža trajala od 6 do 10 minuta, a to je za kravu veliko opterećenje.” – kaže Dragan.

U robotizovanom sistemu prednost je i balansiranje ishrane, bukvalno u gram, kako biste bili sigurni da je krava pojela baš ono što joj i treba.

Tekton 1068x180px

Agrosaveti robotizovana muza 02

“Na osnovu određenih pokazatelja u mleku, vi možete da regulišete šta je kravi potrebno, možete da odreagujete na vreme. Možete videti da nije kod svih krava identično, neke biraju šta će da pojedu, pa se na osnovu toga vidi razlika u kvalitetu mleka. A vi zatim odmah to korigujete.” – dodaje naš sagovornik.

Što se tiče troškova nabavke robota, u pitanju su troškovi samo za kupovinu, jer drugih većih troškova u odnosu na klasična izmuzišta praktično nema, dodaje Dragan. Postoje i konkursi putem kojih možete dobiti povraćaj dobrog dela sredstava, a troškovi samog korišćenja se ogledaju u potrošnji vode za pranje, što postoji i kod klasičnih izmuzišta možda i više nego kod robota. Sa druge strane, robotizovanom mužom i kontrolom svih parametara koja se tiču svakog grla ponaosob, povećava se i količina mleka, ističe naš sagovornik.

Baner merlin Flexx

Prethodni tekstProizvodnja cveća porodice Vujičić iz Čačka
Sledeći tekstSigurna zaštita vinove loze od pepelnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime