U sistemu krava-tele HEREFORD nema premca!

0
2365

Stočarsku priču Adama Bugara iz Ečke svi već dobro znaju, kao i njegove uspehe koje postiže sa rasom hereford. Stručnjaci kažu da trenutno u Srbiji ne postoje bolja grla od ovih koja pasu na pašnjacima kod Ečke. Kako nam je rekao naš domaćin, hereford rasa ima niz prednosti u odnosu na druge. Ona osnovna je to što može samostalno da živi na pašnjacima.

Spyrale Adama 1120x1080

“Sada je apsolutno jasno da u ovom sistemu na kojem mi insistiramo, a to je iskorištenje pašnjaka, hereford nema premca. I žao mi je da kada se priča o sistemu krava-tele ne priča se o pašnjacima. Hereford je zatupljen od Stare Planine, pa do Subotice, znači, može na pšečari, na nadmorskoj visini od 1500 metara, on je svugde zastupljen. I svuda se dobro pokazao. Inače hereford je kao tovna rasa najzastupljeniji u svetu. Ni jedna klima mu nije strana, vrlo se lako adaptira.” – objašnjava nam naš domaćin, Adam Bugar.

Osim toga, reč je o zaista otpornoj rasi. Adamovo krdo je na pašnjacima tokom čitave godine, uslova za to ima, ovde se tele, ovde othranjuju tu telad, reklo bi se da ovde uživaju i da im je ovo prirodno stanište.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---hereford---05

“Kada pričamo o ovom načinu držanja, pričamo o eventualnoj dohrani samo u nekom ekstremnom periodu kada nema uslova za pašu, kada su snegovi, izrazito loše vreme, ledena kiša, ili izrazita suša. Za ovih desetak godina koliko se ja bavim ovim poslom, zadesile su nas dve velike suše. U prvoj sam platio danak neiskustvu, a u sledećoj sam bio spreman. Sada to saniram isključivo sa velikim pašnjačkim površinama, znači umesto hektara koji kažu da ide po kravi, ja im obezbedim dva hektara. Moja sreća je i to što baš na ovom terenu ima dosta trstika, močvara koje nikada ne presušuju.” – dodaje Adam.

PROČITAJTE I...  Uzgoj magaraca i vijetnamskih svinja u Despotovcu

Hereford nije za intezivan tov

Dodaje Adam iz iskustva da su ovo i dugovečne krave, te on u krdu ima i one koje su se 14 puta telile, a i dalje su, kako on kaže, kao devojčice. Vrlo lako ostaju steone, nema pneumonije, otporne su, a i mastitis je praktično nemoguć, ističe naš domaćin. Inače, veoma dobro iskoriste i lošiju pašu od koje takođe naprave protein. Ali nisu one za intenzivan tov, dodaje Adam.

Herefordi se tove do neke manje težine u odnosu na neke druge rase. Idealna težina za klanje je 500 kg, a maksimalna preporučljiva težina je 550 kg, jer se nakon toga zalojavaju. Našem tržištu to smeta, dok na Istoku ne. Ne može se hereford staviti u isti koš sa simentalcem, sa limuzinom ili šaroleom, ja bih radije pričao o brendiranju proizvoda, jer do sada sam već nekoliko kontakata ostvario, ne na moju inicijativu, već na njihovu, sa recimo Istrom, ili Beogradom, sa crnogorskim primorjem, gde oni isključivo žele junad koja su odrasla na paši, a takvo grlo mora imati veću cenu.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  TOV JUNADI u Salašu Noćajskom

Agrosaveti---hereford---04

Pašnjak mora biti uslov za sistem krava-tele

Baš zbog toga, hajde da se vratimo na razgovor u vezi sa pašnjacima koji bi, prema rečima našeg domaćina, morali biti uslov za držanje rasa kao što je to hereford. Što u poslednje vreme nije slučaj, kaže Adam.

“Tu pre svega mislim na vojvođanske paore koji su nabavili veliki broj krava bukvalno preko noći, 100-200 krava recimo, i drže ih u zatvorenim prostorima, a meni pokušavaju da objasne kako je to opravdano. Ja odgovorno tvrdim da u takvom sistemu nema života. Motiv im je 40 hiljada dinara i hektar državne zemlje. Po meni ako nemate pristup pašnjacima, ne treba da se bavite ovim poslom. Korištenje pašnjaka mora biti uslov da vas država prepozna kao ozbiljnog farmera.” – smatra Bugar.

Sistem krava -tele postaje sve popularniji, a tome doprinose i visoke subvencije koje postoje za krave iz takvog sistema držanja, a kako kaže naš domaćin, one itekako dobro dođu.

Agrosaveti---hereford---02

“Ne volim to da priznam, ali nama subvencije puno znače. Pogotovo sada kada one iznose 40.000 dinara, to uopšte nije malo, čak smo se približili i nekim zapadnim standardima. Meni to znači da ne moram toliko da trčim, da obrađujem puno zemlje, već se mogu posvetiti proizvodji. Subvencije mi pokrivaju dobar deo troškova, veterinarskih, administrativnih. Ono što je za prodaju, tele, to ostane čisto. Smeta mi samo što ovi novi stočari, kojima se ni deda time nije bavio, takve farme vrlo brzo propadaju, ne opstaju ni godinu dana, a država je u njih uložila značajna sredstva, koja su mogla biti uložena u one koji su posvećeni svemu ovome.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Saveti stručnjaka za ratarsku i voćarsku proizvodnju u Pomoravskom okrugu

Inače, Adam je do sada uvek prodavao telad, međutim, sada je ostavio jednu količinu koju će on da utovi i da je plasira na beogradskom tržištu. Sve u svemu, u ovoj priči perspektive ima, ima i problema, ali suština je da se u našoj zemlji proizvede kvalitetno meso, da se pojeftini proizvodnja, upravo iskorištenjem pašnjaka, ističe naš domaćin, a njegovi planovi su da, zajedno sa sinovima, dođe do 300 grla hereforda.

Prethodni tekstSvilena kokoška: Dama iz visokog društva koja pleni lepotom
Sledeći tekstVinogradi u Pomoravlju na udaru čvoraka: U jednom jatu i preko 150 ptica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime