Svilena kokoška: Dama iz visokog društva koja pleni lepotom

0
4091
svilena kokoska
Foto: Wikimedia Benjamint444 / CC BY-SA 3.0 -https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Benjamint444

Svilena kokoška dobila je ime zahvaljujući svom neobičnom perju, mekom na dodir poput svile. Osim što izgleda predivno, jako je dobra majka, ali to nije sve što ovu koku izdvaja od druge živine.

Agil 1120x180

Nije poznato gde su se i kada ove ptice prvi put pojavile, ali najbolje dokumentovano mesto porekla je drevna Kina. Najranije sačuvani pisani izveštaji o svilenim kokoškama dolaze od Marka Pola, koji je o njima pisao u 13. veku tokom svojih putovanja po Aziji. U Evropu su najverovatnije stigle Putem svile i pomorskom trgovinom.

Svilena kokoška predstavlja jednu od najlepših ukrasnih živina, zahvaljujući specifičnoj vrsti perja koje podseća na paperje ili dlaku, izrazito mekog na dodir, poput svile ili satena. Mogu biti bele, crne, zlatne, srebrno-sive. Ali, to nije sve što ovu koku izdvaja od drugih.

BioPlug 728x90px

Svilena kokoška ima tamnu boju kože, crne kosti i sivo-crno meso. U nekim zemljama, poput Kini, ovo meso se smatra delikatesom, jer je meso prijatnijeg ukusa i sadrži više proteina, vitamina i drugih hranljivih materija od standardne piletine. Još jedna neobičnost ove kokoške je što ima 5 prstiju, za razliku od druge živine. Ipak, ove lepotice se najviše gaje kao ukrasna živina, a potražnja za njima godinama ne jenjava.

Nisu velike kokoške, teže 900 grama, dok su petlovi nešto teži (oko 1 kg). Leđa su im široka, ali kratka, a telo zaobljeno. Godišnje snesu 60-100 jaja, svetlo oker boje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Jako su dobre majke, te ih uzgajivači koriste za izleganje pilića drugih kokošaka, kao i druge vrste živine.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ŽIVINE - Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA

Svilene kokoške su jedna od najpopularnijih vrsta ukrasne živine, te im je to i glavna namena.

 

Prethodni tekstVALIPINI: Ukopani plastenik kao rešenje za jeftiniji uzgoj povrća
Sledeći tekstU sistemu krava-tele HEREFORD nema premca!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime