Svilena kokoška: Dama iz visokog društva koja pleni lepotom

0
5364
svilena kokoska
Foto: Wikimedia Benjamint444 / CC BY-SA 3.0 -https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Benjamint444

Svilena kokoška dobila je ime zahvaljujući svom neobičnom perju, mekom na dodir poput svile. Osim što izgleda predivno, jako je dobra majka, ali to nije sve što ovu koku izdvaja od druge živine.

Spyrale Adama 1120x1080

Nije poznato gde su se i kada ove ptice prvi put pojavile, ali najbolje dokumentovano mesto porekla je drevna Kina. Najranije sačuvani pisani izveštaji o svilenim kokoškama dolaze od Marka Pola, koji je o njima pisao u 13. veku tokom svojih putovanja po Aziji. U Evropu su najverovatnije stigle Putem svile i pomorskom trgovinom.

Svilena kokoška predstavlja jednu od najlepših ukrasnih živina, zahvaljujući specifičnoj vrsti perja koje podseća na paperje ili dlaku, izrazito mekog na dodir, poput svile ili satena. Mogu biti bele, crne, zlatne, srebrno-sive. Ali, to nije sve što ovu koku izdvaja od drugih.

LIBRETO 1120x180

Svilena kokoška ima tamnu boju kože, crne kosti i sivo-crno meso. U nekim zemljama, poput Kini, ovo meso se smatra delikatesom, jer je meso prijatnijeg ukusa i sadrži više proteina, vitamina i drugih hranljivih materija od standardne piletine. Još jedna neobičnost ove kokoške je što ima 5 prstiju, za razliku od druge živine. Ipak, ove lepotice se najviše gaje kao ukrasna živina, a potražnja za njima godinama ne jenjava.

Nisu velike kokoške, teže 900 grama, dok su petlovi nešto teži (oko 1 kg). Leđa su im široka, ali kratka, a telo zaobljeno. Godišnje snesu 60-100 jaja, svetlo oker boje.

PROČITAJTE I...  Kako sprečiti toplotni stres kod koka nosilja

Jako su dobre majke, te ih uzgajivači koriste za izleganje pilića drugih kokošaka, kao i druge vrste živine.

Svilene kokoške su jedna od najpopularnijih vrsta ukrasne živine, te im je to i glavna namena.

 

Prethodni tekstVALIPINI: Ukopani plastenik kao rešenje za jeftiniji uzgoj povrća
Sledeći tekstU sistemu krava-tele HEREFORD nema premca!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime