Sistem krava-tele u Gardinovcima

0
1151
Agrosaveti---sistem-krava-tele---Gardinovci---03

Vlada Marković iz Gardinovaca je pre dvadesetak godina oformio svoju farmu i od tada se ozbiljno bavi govedarstvom u sistemu krava-tele. Kako kaže, bilo je i uspona i padova, jer se cena nikad ne zna, ali nije odustao. On ne tovi, već samo prodaje telad koja su uvek tražena. Danas njegova farma broji 50-ak grla, iako potencijala ima za daleko više. On smatra da se još uvek ne ulaže dovoljno u ovu granu stočarstva, koja je, prema rečima našeg domaćina, itekako neophodna kompletnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Mislim da bi država morala da odreaguje i da spozna ovu priliku i što je najvažnije da uključi mlade ljude. Oni se moraju uključiti kako bi bilo budućnosti. A važno je održati stočarstvo zbog kompletne poljoprivrede. Zemljište nam je bez humusa, a on se može nadomestiti samo stajnjakom kog sada nema dovoljno, jer nema stoke.” – ističe naš domaćin.

Najave o velikom izvozu i boljoj ceni bile su nada mnogim stočarima. Međutim, nakon ozbiljnih razočarenja i gubitaka mnogi su odustali od tova bikova. To je naravno uticalo i na domaćine koji drže ovakav sistem, krava-tele, jer su im stalni kupci posustali.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---sistem-krava-tele---Gardinovci---01

“Nama zapravo niko nije objasnio šta se dogodilo, zašto su ugovori propali, ko je odgovoran. Država mora malo više da povede računa o svemu tome.” – smatra Vlada.

PROČITAJTE I...  Zašto je kravama NEOPHODNA STOČNA SO?

Najavljene veće subvencije za krave i za tov možda su jedan od vidova te podrške, ali to tek treba da se vidi, dodaje Vlada. Na terenu mnogi stočari već o tome razmišljaju da sa mlečnog pređu na tovno govedarstvo. Podsticaji su primamljivi, ali sve je to još na dugačkom štapu. Sa druge strane, subvencije jesu neophodne, ako se želi sačuvati stočarstvo, ističe Vlada.

pylon galenika jan 023

OČUVANJE PAŠNJAKA, NAJVEĆI PRIORITET

Ono što je neophodno i najvažnije, jeste očuvanje pašnjaka, ističe naš sagovornik. To je osnovni potencijal za ovu granu stočarstva. U Gardinovcima pašnjaci postoje, te ih Vlada i još nekoliko stočara itekako koriste. To njihovu matematiku čini pozitivnijom, jer je stoka veći deo godine na salašu koji se nalazi na samom pašnjaku.

“Što se tiče same računice, matematika je prosta. Osam meseci godišnje su krave na pašnjaku, ne treba vam dodatna hrana. Osim toga, životinje su zdravije, nemao upale pluća, one se otele tamo, to je veliki potencijal.” – kaže naš domaćin.

KWS banner 728x90

Agrosaveti---sistem-krava-tele---Gardinovci---02

Pašnjak u Gardinovcima se proteže dužinom od oko četiri kilometra, a počinje odmah od samog sela. Nekoliko ljudi iz sela se udružilo sa željom da obnove ove pašnjake, odnosno da ih zaštite i očuvaju im namenu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase Banatska Cigaja u selu Omoljica

“Pašnjaci se moraju zaštititi! To je sada najvažnije uraditi, jer je to potencijal koji moramo iskoristiti. Ne smemo dozvoliti da se pašnjaci prodaju, zaoravaju, moramo ih očuvati.” – naglašava Vlada Marković.

Naš domaćin će nastaviti da se bavi stočarstvom u sistemu krava-tele, jer za to potencijala ovde ima. Nada se da će zarad budućnosti ove grane poljoprivrede, država usvojiti neke dugoročnije mere koje bi privukle i mlade ljude da se ovim bave. Nesigurnost koja godinama unazad prati stočarstvo, svakako demotiviše omladinu, a bez nje budućnosti nema, ističe Vlada iz Gardinovaca.

Prethodni tekstOvce rase Virtemberg u Neštinu
Sledeći tekstModeran pristup dizajna presa za bale

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime