Stočarsko domaćinstvo u Sakulama

0
955
Agrosaveti---stocarsko-domacinstvo---Sakule---01

Stočarsko domaćinstvo porodice Prvulj iz banatskog sela Sakule iza sebe ima decenije staža. Kako nam je rekao naš domaćin, Vojkan Prvulj, od pradede, dede, preko oca i sada njega, stočarstvo je oduvek imalo primat na ovom gazdinstvu. Trenutno imaju 38 krava na muži, dok ukupan broj grla iznosi 80. Kapaciteti jesu popunjeni, ali prostora za širenje uvek ima.

Adama Asorbital 1120x180

“Prostora za širenje uvek ima, nedostaje samo malo više sigurnosti. Trenutno imamo oko 900 litara dnevno, 38 grla na muži, tako da je prosek oko 26 litara dnevno po grlu. To je solidno kada se sagleda sve, od uslova, preko ishrane.” – kaže nam naš domaćin.

Naši domaćini puno pažnje posvećuju genetici, kao i ishrani stoke. Obrađuju oko 160 hektara zemlje, od čega veći deo ode za potrebe farme, dok se viškovi prodaju.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

“Mi se uvek trudimo da ishrana bude kvalitetna, ali ne zavisi to uvek od nas. Vremenske prilike utiču na proizvodnju. Prošle godine nam detelina nije bila baš kvalitetna, bilo je puno kiša,  ali imamo omotačicu, radimo senažu te smo uspeli da izvučemo maksimum.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma KRAVA i tov JUNADI u selu Sokolići

Agrosaveti---stocarsko-domacinstvo---Sakule---02

UDRUŽENI STOČARI ZAJEDNO KUPILI MEHANIZACIJU

A baš kada pričamo o ratarskom delu priče, moramo spomenuti i nešto što se na terenu veoma retko sreće. Naime, nekoliko poljoprivrednika iz Sakula se udružilo i zajedničkim snagama kupilo preko potrebnu mehanizaciju. Sada sve poslove urade blagovremeno i kvalitetno.

1120x180px

“Udružili smo se pre više od deset godina. Tada smo prvo kupili rol-balirku, jer jedan čovek teško izdvoji toliki novac za presu, ovako zajedničkim snagama je daleko lakše, a svima puno znači. Od tada smo kupili zajedno nekoliko mašina i sve radimo zajedno, sve stignemo i sve uradimo daleko kvalitetnije.” – ističe Vojkan.

Zaista primer za svaku pohvalu. Ali da se vratimo na mleko. Vojkan već godinama sarađuje sa Imlekom, ima mleko prve klase što opravdama ovu proizvodnju. Jer, ako nisi u prvoj klasi, proizvodnja ti je neisplativa, ističe Vojkan.

Adama Soratel 1120x1080

“Cena se nije menjala godinama unazad. Imam jednu fakturu iz novebra 2016. godine kada je cena mleka bila 41 dinar, a tada sam imao ipod 500 litara. Pa sad vi vidite koliko je sve od tada skuplje, a cena mleka je niža.” – kaže Vojkan.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo u Sakulama

Agrosaveti---stocarsko-domacinstvo---Sakule---03

NEOPHODNO UVESTI AGRO-DIZEL

Ono što je trn u oku svim poljoprivrednim proizvođačima jeste cena nafte. To je najveća stavka u svakoj proizvodnji, te je zaista neophodno pomoći poljoprivrednicima u tom segmentu.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

“Nafta mora biti subvencionisana, kao i u susednim zemljama. Ja ovaj traktor palim svaki dan, ali bukvalno svaki dan. Nama je najveća stavka nafta. Bez nje ništa ne možemo da uradimo.” – ističe naš sagovornik.

Subvencije i podsticaji su neophodni u stočarstvu, jer ova grana poljoprivrede ne može sama opstati. Naš domaćin pozdravlja i mogućnost povraćaja sredstava za uloženo na farmi, ali smatra da bi se uslovi morali malo logičnije postaviti.

Adama Tomigan XL 1120x180

“Ja recimo hoću miks prikolicu da kupim, a da bih dobio povraćaj ne smem imati više od 19 krava. Tako je i za mlekovod, riblju kost, a šta će nekome sve to ko ima malo krava. On o tome ni ne razmišlja.” – smatra Vojkan.

Da spomenemo malo tov bikova. Vojkan trenutno ima za prodaju, ali jednostavno ne može da ih tek tako pokloni.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Nude mi 1,7. Pa gde to ima? Kako da ih poklonim?”

Ono što je pozitivno jeste to što stočarsko domaćinstvo Prvulj nastavla tradiciju. Naime, Vojkanov sin, koji je prilikom naše posete bio u školi, je zavoleo poljoprivredu i stočarstvo, te rado pomaže u svemu. Planira da upiše veterinu, te će shodno njegovim željama ići i planovi u vezi sa daljim ulaganjima u njihovo stočarsko domaćinstvo.

Adama Maxentis 1120x1080

Prethodni tekstUzgoj lekovitog i začinskog bilja u Banatu
Sledeći tekstApel da se stariji pčelari puste u pčelinjake

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime