Zbog gljivica zaustavljen izvoz breskvi u Rusiju

0
604
Agrosaveti - Zabrana uvoza koštunjavog voća u Rusiju 01
U stalnom smo kontaktu sa ruskim kolegama kao i do sada i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović povodom najava da bi Rusija mogla da uvede privremenu zabranu uvoza pojedinog voća iz Srbije.

„Radi se o situaciji koja je u neku ruku očekivana, a odnosi se konkretno na pojavu gljivica u breskvama, odnosno nektarinama koje se stvaraju zbog velike količine vlage u tom voću„, rekao je Nedimović za Tanjug.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

On je objasnio i da su ove vrste voća, pored maline i kupine najviše podložne kvarenju usled kiša, a, kako kaže, protiv prirode nekad ne možete. Napominje i da transport nektarina do hladnjača dodatno pogoršava proces.

„U stalnom smo kontaktu sa ruskim kolegama kao i do sada, i na srednji rok biće sve u redu. Mi smo do sada izvezli oko 90 odsto ove vrste voća, i očekujemo da će izvoz biti nastavljen po okončanju analiza svih spornih pošiljaka i njihovog stavljanja pod kontrolu“, naveo je Nedimović.

Adama Sultan 1120x180

Prema navodima medija, Rusija planira da od 15. avgusta privremeno zabraniti uvoz koštunjavog voća u Rusiju, pre svega kajsija i breskvi iz Srbije, saopštila je ruska služba za fitosanitarni nadzor „Roseljhoznadzor“.

PROČITAJTE I...  Berba jabuka u Beloj Crkvi obustavljena

„Roseljhoznadzor“ je nedavno saopštio da se zabrana uvoza kajsija i breskvi iz Srbije uvodi zbog pojave gljivice monilinije u voću.

pylon galenika jan 023

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstFarma Ile de France ovaca porodice Čuletić
Sledeći tekstTov junadi u selu Rutevac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime