SMOLA četinara leči kožne i disajne probleme

0
1514
smola
Foto: Pixabay

Smolu luče određene biljke, posebno četinari. Ona štiti stablo od povreda kore i od parazitskih insekata. Izuzetno je jako antiseptičko sredstvo i od davnina poznato narodnoj medici, a korišćena je za lečenje raznih kožnih i disajnih problema.

Adama Maganic 1120x180

Ako insekt uđe pod koru drveta na mestu ulaska će početi da se luči smola. Ona će da zatvori rupu za disanje insektu i na taj način će se zaštititi od napada, ali i ubrzati zarastanje rane. Smola u sebi sadrži antiseptike i vitamine K, A, D, C, E i B, kao i gvožđe, mangan, kobalt, bakar… Za čoveka, ova supstanca je od velike koristi.

Jedna od najpoznatijih smola je tamjan. Ova aromatična smola se dobija iz drveta Boswellia koje raste u Aziji  i Africi. Smola od četinara, posebno bora može da bude zamena za tamjan, a istovremeno i prirodan lek.

MPS baneri II

Smola je izuzetno lepljiva, pa se na kraju rada sa njom koristi obično kuhinjsko ulje uz čiju pomoć će se lepljivost smole neutralisati i ruke očistiti. Voda nije od pomoći, jer se smola ne rastvara u vodi.

PROČITAJTE I...  Kako se gaji BELA SLAČICA – bez nje ne bismo imali SENF, a seme je i lekovito

Od kombinacije uglja i smole bora može da se napravi prirodan lepak koji uglavnom koriste kamperi i planinari, ukoliko im se desi da moraju da „okrpe“ oštećeni šator ili neki drugi komad opreme.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Jednom kada se smola izloži vazduhu, počinje da se stvrdnjava i kristalizuje. Izuzetno je zapaljiva, pa se ranije koristila za proizvodnju baklji.

Smola i zdravlje

Kada se upali, smola kroz dim ispušta etarska ulja koja su korisna za inhalaciju, jer olakšavaju disanje. Osim toga, pravili su se različiti melemei. Na primer, od smole bora može da se napravi višenamenski melem. Dovoljna je četvrtina šolje borove smole, pola šolje maslinovog ulja i 25 grama pčelinjeg voska.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Smola najpre mora da se filtrira kako bi se uklonili ostaci od kore i druge nečistoće. Potrebno je staro lonče u kojem će se smola istopiti na pari. U to se doda maslinovo ulje (može  kantarionovo ili nevenovo ulje) koje se koristi kao baza za melem, a zatim se sve  filtrira kroz gazu.

PROČITAJTE I...  Plućnjak – ekspert za pluća, ali i hrana

Nakon toga se opet sve stavi u lonče, doda pčelinji vosak i sve se još jednom lagano zagreje, kako bi se vosak istopio i sve sjedinilo. Na kraju može da se doda kap ili dve etarskog ulja četinara. Dobijena masa se prelije u teglicu koja se dobro zatvori i čuva na tamnom i hladnom mestu. Ovaj melem je dobar za ublažavanje bolova, zarastanje rana, smirivanje proširenih vena…

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste i dojilja ili je reč o deci, obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

Prethodni tekstNa pijacama neće biti fiskalnih kasa u 2023.
Sledeći tekstUzgoj krava i proizvodnja mleka: Samo u poslednjem obračunu ima računice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime