Uzgoj krava i proizvodnja mleka u selu Radljevo

0
114

Porodica Marković iz okoline Uba, tradicionalno se bavi poljoprivredom već dugi niz godina. Sređeno imanje sa prelepo uređenom baštom i mnoštvom mehanizacije, upotpunjuje i farma krava koja se nalazi nadomak njihovog gazdinstva. Ova vredna porodica izabrala je uzgoj krava i mlečno govedarstvo kao primarnu granu koju će razvijati.  30 muznih krava i 6 visoko steonih junica, trenutno se nalazi u štali, koja je urađena tako da prati propisane standarde, poštujući dobrobit životinja. Plafoni su visoki, a prostor provetren i svetao. Pored krava u zasebnim objektima nalazi se 12 bikova kao i 8 teladi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Naš domaćin Zoran Marković kaže da obrađuje 55 hektara, nešto svoje zemlje, a nešto pod zakupom i da ove godine neće imati dovoljno hrane za svoje životinje.

Sušna godina, poskupljenja, kašnjenje subvencija

Prošla godina bila je sušna i veoma teška, rod je podbacio, a hrana je shodno tome drastično poskupela. Moraće uskoro da se dokupljuje, kaže Zoran, i dodaje da strepi od ishoda žetve ovog leta. Palo je malo kiše, usevi su suvi i žedni, pa ako se nešto ne bude promenilo postoji opravdani strah da će se ponoviti loša godina za poljoprivrednike.

Adama Sultan 1120x180

Kada se uzmu u obzir sva poskupljanja, u ovom trenutku, nema neke zarade od mlečnog govedarstva, kaže naš domaćin. Iako imaju dobar štalski prosek mleka, Markovići ne smeju da stave na papir sve rashode koje imaju u toku jednog meseca.

PROČITAJTE I...  Švajcarski model govedarstva: Kosidba livada značajna kao i žetva

Pomoć države ne stiže na vreme, novac koji je preko potreban za dalju proizvodnju ne dolazi u pravom trenutku i kasni i po nekoliko meseci. Zoran sa gorčinom kaže da je položaj seljaka jako loš i da ne pamti ovako teške dane. Cela porodica radi na imanju svaki dan, po čitav dan, a država u večini slučajeva više odmaže nego što pomaže.

galenika psenica LG 1120x185px

Kao nus proizvod sa farme krava dolazi stajnjak, koji je nezamenljiv u biljnoj proizvodnji. Redovno se koristi na njivama i doprinosi boljem rodu hraneći zemlju i biljke. Zoran kaže da je primoran da štedi na đubrivu i prihrani biljaka, jer je veštačko đubrivo poskupeno čak 3 puta i nema dovoljno sredstava da isprati takve cene.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Zoran Marković, ratar i stočar iz sela Radljevo

Prethodni tekstPotrebna pomoć farmeru iz Debeljače: U požaru izgorelo 7 goveda, štala, mašine
Sledeći tekstBerba dunje: Kada je pravo vreme i kako se pravilno dunja bere

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime