Važnost adekvatnih objekata i opreme za goveda

0
843
krave farma krava
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Svi objekti u stočarstvu moraju da ispune dve funkcije: zaštitu od nepogodnog uticaja vremena (i eventualno od krađe) i obezbeđivenje najpogodnijih uslova za rad. Poslednjih decenija se sve više širi gajenje rasa goveda koje mogu da daju veću količinu proizvoda. Jedan od osnovnih uslova za držanje i što bolje iskorišćenje mogućnosti takvih rasa su objekti.

Adama Maganic 1120x180

Od objekata za goveda se očekuje da obezbede najpovoljniju veličinu i oblik prostora za svako grlo, kao i najpovoljnije uslove stajališta i ležišta (pre svega da nisu mokra i hladna). Osim toga važno je da objekat obezbedi i povoljnu klimu u pogledu čistoće vazduha i njegove toplote. Pošto se objekti za stoku retko podižu, jer novi objekti treba da služe najmanje 15 -20 godina, greške u građenju objekta teško se ispravljaju.

To ističe značaj i potrebu dogovora sa stručnjacima, koji pre svega poznaju potrebe grla i sve funkcije u objektima. Sigurno je da na drugo mesto po značaju dolazi poznavanje materijala i načina građenja. Tako se, na žalost, u praksi retko postupa, pa se često podižu dobri, ali ne funkcionalni objekti.

Paradajz 1120x180

Materijali za gradnju objekta

Za građenje objekata u stočarstvu dolaze u obzir različiti materijali, od prirodnih materijala najčešće se koristi kamen. U pogledu toplotne izolacije pogodniji materijal je beton, sve više se koriste razne vrste šupljih blokova i cigala, koji daju dovoljnu čvrsrtinu, a imaju dvostuko bolju izolaciju, pa je potrebno manje materijala.

PROČITAJTE I...  Farma Holštajn grla i proizvodnja mleka u selu Glušci

Korišćenje drveta za izradu objekata za stoku takođe je jako rašireno. Drvo je jako pogodan materijal, pre svega u pogledu toplotne izolacije. 7 santimetara drveta ima istu toplotnu izolaciju kao 70 santimetara betonskog zida ili 35 santimetara šupljih blokova.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U objektima za krave svakodnevno se troši mnogo radi, i to skoro isključivo na razne vrste prenosa (transporta) različitih materijala. Zbog toga u tim objektima treba omogućiti dovoljno prostora, i to ne samo za grla, već i za nesmetan rad oko njih. Krave se u stajama drže najčešće vezano, i svako grlo ima svoj prostor za stajanje (ležanje), za ishranu (jasle) i za izbacivanje balege i mokraće.

Ležište

Ležište je najvažniji deo ukupnog prostora. Ono mora da bude dovoljne veličine, ali ne i suviše veliko. Po dužini se razlikuju dva tipa ležišta, to su takozvano srednje i kratko ležište.

Krompir 1120x180

Srednje ležište je dužine 190-210 cm (u zavisnosti od rase krava). Ta dužina je potrebna ako krava pri ležanju ne može da drži glavu iznad jasli. Kada uzimaju hranu, krave stoje pored jasli, pa tada balega pada na ležište. Stoga je kod srednjih ležišta nemoguće izbeći prljanje krava, infekcije vimena i češća oboljenja zbog vlažnih ležišta.

PROČITAJTE I...  Očaravajući prizor: Svake jeseni slave povratak krava sa ispaša, a to izgleda ovako (video)

Kratka ležišta su pogodnija pošto se lakše održava higijena i troši manje rada i prostirke. Kratka ležišta od 160-180 santimetara su namenjena za manje rase. Jasle obavezno moraju da budu niske. Najčešća i najveća greška kod skoro svih postojećih staja za krave su visoke jasle postavljene uza zid.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPečenje domaće rakije od šljive i najčešće greške
Sledeći tekstBudućnost ovčarstva u južnom Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime