U toku je akcija spašavanja ugrožene ribe iz razliva Dunava i Save

0
130
spasavanje ribe2
Foto: JP “Vojvodinašume“

Kao odgovoran korisnik i upravljač  10 delova ribolovnih područja “Bačka“; „Banat“ i „Srem“ na rekama Dunav, Sava i Studva u ukupnoj dužini od 395 km na teritoriji AP Vojvodine, JP “Vojvodinašume“ je u skladu sa Programom upravljanja ribarskim područjem donelo odluku o pokretanju najveće akcije spašavanja ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva* reka Dunav i Save u proteklih 10 godina.

Adama Maganic 1120x180

Razliv je zaleđe reka (rukavci, kubici, bare, depresije) koje se puni vodom iz glavnog toka reka i idealno su mesto za mrest ribe. Ukoliko dođe do naglog povlačenja reke u glavno korito reke, veliki broj pre svega riblje mlađi i sitnije ribe ostaje zarobljen u barama i depresijama Dunava i Save.

Akcija spašavanja ribe i riblje mlađi i njena translokacija u glavne rečne tokove reka Dunava i Save simbolično je nazvana „Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi“.

Paradajz 1120x180

U periodu 15.07.-15.09.2021.godine planirane su akcije spašavanja i translokacije na najkritičnijim mestima razliva Dunava i Save i to:

  • Područje “ Obedske bare“ – Sava,
  • Područje „Koviljsko-petrovaradinskog rita“ – Dunav,
  • Područje “Apatinski rit“ – Dunav,
  • Područje “Monoštorskog rita – Dunav.
PROČITAJTE I...  Koliko Srbija pojede ribe i zašto se odustaje od podizanja ribnjaka?

Translokacija i spašavanje ribe i riblje mlađi biće realizovna sopstvenom radnom snagom, a upućen je poziv i Udruženjima sportskih ribolovaca sa navedenih područja da se uključe u ovu korisnu i humanu akciju spašavanja ribe i riblje mlađi.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Planirano je da se u periodu 15.07.-15.09.2021.godine na navedenim područjima realizuje humano i bezbedno hvatanje i njihova translokacija do glavnih tokova Dunava i Save, a ukoliko se pokaže potreba, akcija će biti proširena i na druga ribolovna područja kojima gazduje JP “Vojvodinašume“.

Izvor: JP „Vojvodinašume“

Krompir 1120x180
Prethodni tekstZbog loše cene mleka, stočari rasprodaju krave!
Sledeći tekstOva štetočina uništava plodove paradajza i paprike: Zaustavite je na vreme!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime